Soru: Sadettin Bey, vergiye tabi esnaf olarak Bağ-Kur kapsamında çalışıyorum. Ben Bağ-Kur'dan vazgeçip SSK primi ödeyebilir miyim? Bunun için ne yapmam lazım? Fazlı O.
Cevap: Fazlı Bey, vergiye tabi bir esnaf olarak Bağ-Kur'dan SSK'ya geçebilmeniz için fiilen başka bir işyerinde çalışıyor olmanız gerekir. Fiilen esnaf olarak faaliyet gösterdiğiniz halde, başka bir işyerinden sadece kâğıt üzerinde sigortalı olmanız "sahte sigortalılık" kapsamına girer. Bu durum SGK tarafından tespit edildiğinde hem hizmetiniz iptal edilir hem de hakkınızda suç duyurusunda bulunulur.
Dul aylığınız eksilmez
Soru: Eşim 26 Şubat 2012 tarihinde vefat etti. Eşim SSK emeklisiydi. SGK tarafından bana dul maaşı bağlanacak. Son zamanlarda çifte maaş haberleri gündemde. Eşimin bir tane kızı var, ben üvey annesiyim. Kızımız on yıl önce eşini kaybetmiş ve dul maaşı alıyor. Şimdi de babasını kaybetti. Eşinden dul maaşı alan üvey kızım babasının maaşını da alacak mı? Benim kocamdan kalan dul maaşım ikiye mi bölünecek? Semra
Cevap: Semra Hanım, eşiniz 6 Ağustos 2003'ten önce vefat etmiş olsaydı, üvey kızınız son Yargıtay kararına göre hem eşinden dul aylığını hem de babasından yetim aylığını alabilirdi. Fakat eşiniz bu tarihten sonra vefat ettiği için kızınızın ayrıca yet aylığı alma imkânı bulunmuyor. Eğer üvey kızınıza da aylık bağlansaydı, sizin aylığınız üçte bir oranında azalacaktı.
Doğum borçlanmasında değişiklik yok
Soru: Sadettin Bey, sizin doğum borçlanmasıyla ilgili yazılarınızı yakından takip ediyorum. Doğumdan önce SSK girişi olmayan kadınlarımızla ilgili yeni bir düzenleme olacak mı? Hükümetimizin gündeminde böyle bir olasılık var mıdır? Ya da bize ne tavsiye edersiniz? Emre K.
Cevap: Emre Bey, doğum borçlanmasında sizin de takip ettiğiniz üzere doğumdan önce SSK başlangıcı aranıyor. En son Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı da bu yönde çıktı. Yani dava yoluyla da sonuç alma şansınız yok. Bildiğim kadarıyla Hükümetin de herhangi bir değişiklik hazırlığı bulunmuyor. Kısacası, bayanlarımız beklemeye devam edecekler.
Yargı kararı değil, SGK kararı var
Soru: Sadettin Bey, geçen hafta yazdığınız bir yazıda hizmet tespiti yönündeki Yargıtay kararı sonucunda SGK'nın sigorta primlerini işçiden talep etmeden doğrudan kabul ettiğini belirttiniz. Dedem mahkeme kararı ile dört yıl sigorta tescilini hak etti. Fakat SGK, sigorta primlerini dedemden talep etti. Şu an taksite bağlanmış olarak ödemeye devam ediyoruz. Sizden öğrendiğimiz kadarıyla bu borcu ödememize gerek kalmamış gibi görünüyor. Buna ilişkin Yargıtay kararını bulamadık. Acaba bize ulaştırmanız mümkün müdür? İdris A.
Cevap: Değerli okurum, hizmet tespitine karar verilmesi halinde sigorta primlerinin işçiden istenmeyeceğine dair zaten Yargıtay kararları mevcuttu. Benim yazmış olduğum son gelişme, işçileri uğraştırmaksızın, bu yargı kararlarına SGK'nın uymaya başlamış olmasıdır. Bu konuda kalan taksitlerin silinmesi talebiyle bulunduğunuz yerdeki SGK müdürlüğüne ve ayrıca SGK Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı'na dilekçeyle talepte bulunabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.04.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.