Birleşmiş Markalar Derneği'nin, 21 ülke arasında yaptırdığı araştırmada Rusya, hedef pazarlar endeksinde ilk sırada yer aldı. Türk markalarının iki yıl önce yönünü çevirdiği Suriye ise yaşadığı çalkantıların ardından sonuncu oldu. Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, sadece ekonomik verilere bakarak bir ülkeye yatırım yapmanın riskli olduğunu belirtti.
Markalaşma sürecine odaklanan perakende sektörü, dünya coğrafyasında doğru pazarlarda yer almak için arayışlarını sürdürüyor. Dünya coğrafyasındaki ekonomik gelişmelerin siyasi değişim ve gelişmelerden ayrı düşünülmeyeceğinden yola çıkan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), sektörden ve akademi dünyasından isimleri bir araya getirerek 'Hedef Ülkeler Karnesi'ni açıkladı. Mikro Eğitim ve Danışmanlık tarafından iki yıllık bir çalışmayla hazırlanan rapor söz konusu ülkelerin ekonomik ve siyasi pozisyonlarını değerlendirip Türkiye'nin markalarına yol gösteriyor. BMD'nin toplantısına katılarak bugün dünyada tek tip kapitalizmden söz edilemeyeceğini söyleyen Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Rusya, Çin ve Avrupa'da ayrı ayrı kapitalizmler olduğuna dikkat çekti. Var olan kapitalizmin darboğaza girdiğini ve yeni çıkış yolları aradığını belirten Arıboğan, devlet faktörünün bundan böyle çok önemli olduğunu, Türkiye'nin bu yeni trende kolaylıkla ayak uydurduğunu belirtti. İşadamlarının ekonomik yatırımlarını gerçekleştirirken, siyasi riskleri de değerlendirmesi gerektiğini belirten Arıboğan, "Tek bir ülkede yatırım yapmak büyük bir risk. O ülke ile siyasi bir kriz yaşandığında ciddi kayıplar ortaya çıkabilir. Oysa riski dağıtmak gerekiyor. Farklı bölgelerde yatırımlar yapmak lazım. Rusya'nın Türkiye için önemli bir pazar haline gelmesi bu ülke ile olan siyasi ilişkilerle ilgili." şeklinde konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise TİM çatısı altındaki 26 sektörün tamamının 2023 yılı hedefi olarak Rusya'yı seçtiğine dikkat çekti. 49 ülkede 85 marka ile bulunduklarını belirten BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, BMD üyesi firmaların 2009 yılında yurtdışında 1.370 mağazası varken bu sayının bugün 2.603'e çıktığını söyledi. Rusya, Türk cumhuriyetleri, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun hedef pazarlarda önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, milli geliri artan ve komşuları ile gerilimli ilişkileri olmayan Kazakistan'ın da önemine vurgu yaptı. Toplam 21 ülkenin incelendiği raporda 1,7 not ortalaması ile Suriye'nin son sırada yer aldığını bildiren Yılmaz Yılmaz, iki yıl önce hedef ülke olarak değerlendirilen Suriye'nin bugün en sonda yer aldığına dikkat çekerek, ekonomik, politik ve askerî dengelerin bu kadar hızlı değiştiği bir dünyada Türk marklarının her zamankinden çok daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 05.04.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.