Geçtiğimiz hafta ülkemizdeki kredi kartı kullanımının yaygınlığından söz etmiş, Maliye’nin kredi kartına taksitle vergi ödenmesini kabul etme çalışmalarını desteklemiştim. Maliye kredi kartının piyasayı tekeline aldığını fark etmiş olmalı. Zira buna yönelik düzenlemeler peşpeşe geliyor.
Türkiye’de elli milyon civarında kredi kartı var, alışverişlerimiz için işyerlerinin kullandığı pos cihazlarının sayısı iki milyonu buldu.
Maliye yıllardır pos incelemesi adı altında vergi mükelleflerini incelemeye alıyor. Süreç şöyle işliyor; Maliye Türkiye’deki iki milyon pos cihazından yapılan harcamalara ait verilerin hepsini bankalardan alıyor, bu veriler tutar, tarih, saat gibi birçok ayrıntıyı içeriyor. Her bir işyerinin tahsilatları da ayrı ayrı görülebiliyor. Örneğin bir işyerinde bir ay içinde yüz bin liralık pos cihazı işlemi gerçekleştiyse, en az yüz bin liralık fiş veya fatura olması yani işletmenin en az yüz bin lira satış göstermesi gerekir. Bu rakamın altındaki her türlü beyan mükellefe inceleme yolunu açıyor. O da yetmiyor. Maliye eğer pos cihazından ve yazar kasadan yapılan işlemin zamanı uyumlu değilse mükellefi yine incelemeye alabiliyor. Çünkü yazar kasa fişi pos cihazından yapılan tahsilat için değil başka bir tahsilat için kesilmiş sayılıyor. Aksini ispat etmek mükellefe düşüyor. Maliye şimdi yıllardır uyguladığı bu sivrisinek öldürme metodu yerine bataklığı kurutmak için yazar kasalarla pos cihazlarını birleştirme yolunu deniyor. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar (yazar kasa) ayı zamanda pos cihazı işlevini de görecek. Bu cihazlara kartı okutup, ödemeyi yaptığınızda, fiş de otomatik olarak basılacak. Bu sayede bir yandan kayıt dışı dediğimiz faturasız alım satım işlerinin en aza indirgenmesine katkı sağlanıyor, bir yandan da mükellefin incelenme riski azaltılıyor, ama en önemlisi anlaşmazlık ortaya çıkmadan tedbir alınıyor, denetim işlem gerçekleşirken yapılıyor, böylece hem personel hem emek tasarrufu sağlanıyor.
Hem yazar kasa hem de pos cihazı işlevini görecek yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa) teknik kılavuzu www.gib.gov.tr web adresinde görüşlere açıldı, bu konuya ilişkin görüşlerinizi ssari@gelirler.gov.tr ve sdakak@gelirler.gov.tr e-posta adreslerine iletebilirsiniz.
Maliye bu kılavuzda akaryakıt istasyonlarına bağlanacak yazar kasalar için ayrı bir kılavuz yayımlayacağını da ilan etmiş.
Nihayet….
Farkında mısınız bilmiyorum ama her akaryakıt alışınızda oradaki personel size “fiş kullanıyor musunuz” diye soruyor. Bazen fişinizi kesmiyor, bazen de sizin önünüzde (özellikle kredi kartı ile aldığınızda) fişi kesiyor, birçoğumuz o fişi almadığımız için farkında değiliz ama fiş muhtemelen başka bir plaka için kesiliyor. Bu sayede mükellefler almadıkları akaryakıt fişlerini matrahlarını azaltmak için kullanıyorlar. Yeni nesil cihazlar bu anlamda da bir çok yönden yarar sağlayacaktır.
SIRA KURUMLARDA
TOBB verilerine göre Türkiye’deki şirket sayısı 1,3 milyonu aştı. Nisan ayı bu şirketlerin vergiye tabi kazançlarını beyan ayı. Sadece şirketler değil, kurumlar vergisi kanununa göre kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları da Nisan ayında beyannamelerini vermek zorunda. Bu beyanlarla ilgili mükelleflerin dikkat edecekleri noktalardan bazılarını önümüzdeki hafta anlatmaya çalışacağız.
(Kaynak: Bursa Haber | 04.04.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.