Mart ayı enflasyon rakamları genel olarak beklentilerin altında gerçekleşti.
TÜFE %41, ÜFE %36. Bu rakamlara göre yıllık enflasyon TÜFE 10,43, ÜFE 8,22 oldu. Enflasyon rakamları denildiğinde ilk akla gelen tüketici fiyatları endeksi mart ayında da yıllık bazda çift haneli gerçekleşmiş olsa da, seyrinin iniş yönünde olmaya devam etmesi ve özellikle akaryakıt zamlarına rağmen bu şekilde gerçekleşmesi gidişat açısından cesaret verici durumdadır. Üstelik aylık gelişme rakamı neredeyse bir önceki yılın aynı ayı ile çakışır vaziyettedir. Enflasyon rakamları geleceğe olumlu bakmayı sağlayacak durumdadır.
Elektrik ve doğalgaz zamları
Bu rakamlara bakıldığında elektrik ve doğalgaz zammının zamanlamasının da iyi ayarlanmış olduğunu söyleyebiliriz. Elektriğe ve doğalgaza yapılan zamlar nisan ayı enflasyon rakamlarını yarım puanın üzerinde yukarı çekecek mahiyettedir. Doğalgaza yapılan zam oranı %18,72 gibi bir hayli yüksek oranda gerçekleşmiştir. Geçen ekim ayında açıklanan zam rakamlarını da dahil ettiğimizde doğalgaza son 6 aylık dilimde yapılan zam tutarı %33 olmuştur. Aynı şekilde elektriğe de %9,5'lik bu zamla birlikte son altı ayda gelen toplam zam oranı %20'yi bulmuştur.
Yapılan bu zamların zamanlama olarak kış ayları bittikten sonra olması ise özellikle dar gelirli vatandaş açısından en önemli olumlu tarafı oluşturmaktadır.
Tabii zamla birlikte tartışmalar da başladı. En önemli eleştiri başlıkları aşağıya aldığımız iki ana konudan oluşmaktadır.
· Döviz kuru düşerken bu derece büyük oranlı zam yapılması ne derece haklıdır?
· ABD'de doğalgaz fiyatları en düşük seviyelere inmişken bizde neden zam yapılması gereği duyuluyor?
Bu eleştirilerden birincisi sadece zamanlama olarak haklılık içerebilir. Ancak işin gerçeğinde, yapılan zammın aslında çok daha önce yapılması gerektiği, kamunun bugüne kadar doğalgazda maliyetinin altına satış yapmak durumunda kaldığı, zammın zamanlamasının ise hem kış şartlarının son bulduğu tarihe kadar ertelenmesi hem de üzerindeki kur etkisinin biraz azaldığı bir zamanda açıklanmak suretiyle oranının düşük tutulmaya çalışıldığını tahmin ediyoruz. Kamu tarafındaki rakamları tam olarak bilemediğimiz için bu zammın bu yılın tamamını kurtarmaya, daha açık deyimiyle olağanüstü bir gelişme olmadıkça gelecek yıl bu zamanlara kadar yeterli olup olamayacağını bilmemekle birlikte, oranın yüksek tutulmasının arkasında böyle bir amacın da olduğunu tahmin ediyoruz.
İkinci eleştiri daha da önemli bir mahiyettedir. Ancak bunun nedeninin doğalgaz alım anlaşmaları ilk yapıldığı zamanki endekslemelere dayandığını tahmin ediyoruz. Tahmin ediyoruz diyoruz çünkü bu anlaşmaların nasıl olduğu ve neye dayandığı gizlilik çerçevesinde olduğundan tutarı ve yapısı kamuoyunca bilinmiyor. Her ne kadar Enerji Bakanı Taner Yıldız geçtiğimiz aylarda yeniden müzakere suretiyle fiyat indirimi yönünde bir revizyon yapılmasını sağlamışsa da, belli ki anlaşmanın genel yapısını değiştirmek pek de mümkün olamamış. Bu nedenle de ABD'de doğalgaz fiyatları aşağı doğru giderken bizde zam yapılma noktasına gelinmiştir.
İhracatın rekabet gücü için enerji desteği önemli
Elektriğe zam ise doğalgaz zammının zaten doğal bir sonucu olarak yapılmak durumunda kalınmıştır. Doğalgaz alanında anlaşmanın yapısını da müzakere etmek dışında bir seçenek olmadığını, bunun da zaten her zaman için ilgililerin gündeminde olması gerektiğini ancak realize edilmesinin de kolay olmadığını söyleyebiliriz. Elektrik konusunda ise kaçak kullanımların kanayan bir yara olduğunu ancak hepsinden önemlisi meseleye kalıcı çözüm getirmek için nükleer enerji adımlarının bir an önce atılması gerektiğini belirtelim. Yoksa iyi bir ivme kazanmaya başlayan ihracatımızın rekabet gücünü korumakta ciddi zorluklarla karşı karşıya kalması kaçınılmaz olacaktır. Açıklanacak teşvik tedbirlerinde enerji desteğinin de son derece önemli bir hale geldiğini söylemeye dahi gerek yoktur.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.04.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.