BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Hediyelerin yerini çekler aldı - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Hediyelerin yerini çekler aldı

Küçük büyük ne alırsanız alın, alışveriş yapmak çok güzel. Biz bayanlar için ise muhteşem. Bu konuda ne yaparsak yapalım, ‘Adımız çıkmış dokuza, inmez sekize’. Şimdiye kadar bu geleneği bozan bir bayana rastlamadım. Rastlayacağımı da zannetmiyorum.

Hazır söz alışverişten açılmışken, özel günlerde birbirimize aldığımız hediyelerden de bahsedelim.

Günümüzde teknoloji, hayatımızın hemen her aşamasında yer alıyor. Alışverişleri internet üzerinden yapmaya başladık. Mağaza mağaza dolaşarak alışveriş yapmanın keyfini, masa başında internet üzerinde yaptığımız alışverişlerde aldığınızı zannetmiyorum. Ancak zaman kısıtlı olduğu için bunu yapmaya zorunlu kalabiliyoruz.

Alışverişin yerini internet, hediyelerin yerini de hediye çekleri aldı.

Hediye çekleri

Bazı firmalar, önemli günlerde, çalışanlara ya da iş yaptıkları kişilere, hediye çeki vermek suretiyle kendi zevkleri ve ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapmalarına imkan sağlıyorlar.

Hediye çeki uygulamasında, hukuki olarak üç taraf bulunuyor.

- Hediye çekini satan

- Hediye çekini satın alıp dağıtan

- Hediye çekini alan, kişiler

Bu uygulama hediye verenler için zamandan tasarruf sağlıyor, hediye alanlara ise kendi zevkleri ve ihtiyaçlarına göre alışveriş yapmanın keyfini veriyor. Kısacası bu durumda kaybeden yok, her iki taraf da kazanıyor.

KDV’ye tabi değil

Bir hizmet ya da faaliyetin KDV’ye tabi olabilmesi için ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında bir mal teslimi veya hizmet ifası olması gerekiyor. (KDV Kanunu md. 1/1)

Bu doğrultuda vergiyi doğuran olay, bir malın teslimi veya hizmetin yapılması oluyor. Hediye çeki uygulamasında ise hediye çekini alan açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmiyor. Çünkü hediye çekleri, belli bir parayı ihtiva ediyor ve çeki alan kişiye o miktar karşılığında alışveriş yapma imkanı veriyor. Sonuç itibariyle hediye çekinin satışı sırasında, yukarıda belirttiğimiz anlamda bir mal teslimi ya da hizmet ifası söz konusu olmuyor.

Bu konuda Maliye Bakanlığı’nın bir özelgesi de var. Özelgeye göre;

‘Herhangi bir mal teslimi ve hizmet ifasını göstermeyen hediye çeklerinin verilmesi ile KDV yönünden vergiyi doğuran olay gerçekleşmemektedir. Bu nedenle, hediye çeki satan firmaların hediye çeklerini dekont vererek belgelendirmeleri ve alınan bedelleri avans olarak muhasebeleştirmeleri gerekir.’

Özelge’den de anlaşıldığı gibi hediye çeki karşılığında alınan bedeller, avans niteliğinde olduğundan KDV yönünden vergiyi doğuran olay gerçekleşmiyor.

Ancak avans bedelleri için fatura düzenlenmiş ise faturada gösterilen bedelle sınırlı olarak, KDV açısından vergiyi doğuran olay meydana geliyor. (KDV Kanunu Md.10/b)

Hediye çeki uygulamasında, çeklerin satış aşamasında, fatura kesilmesi durumunda da faturada gösterilen bedel kadar KDV ortaya çıkıyor.

(Kaynak: Star Gazetesi | 11.01.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM