Yurtdışına çalıştırmak için işçi götüren Türk işverenden, emekli olanlar için normalde SGDP alınmaz. Ancak, eski topluluk sigortasından farklı olarak kısa vadeli prim alınmaya başlandığından emekliler için sadece yüzde 1-6.5 arasında prim ödenmeli ama SGK'nın e-bildirge sisteminde bu durum görülmemiş
Ali Bey, yurtdışında müteahhitlik işi alıyoruz ve Türkiye'den işçi götürüyoruz. Bu işçilerimizi SGK'ya da eski adıyla "topluluk sigortası" gibi bildiriyoruz, yani sadece kısa vadeli sigorta ile genel sağlık sigortası primi ödüyoruz. Bu işçileri SGK'ya bildirirken döviz cinsinden gerçek ücretleri üzerinden mi, yoksa işçilerin isteğe bağlı ödeme rakamında olduğu gibi SPEK alt ve üst sınırı arasında istediğimiz bir rakamdan mı bildirmemiz gerekiyor? Ayrıca emekli olanları yurtdışına götürürsek onlar için destek prim bildirgesi verecek miyiz? F.Atıf Tüzün
Sayın okurum, 1 Ekim 2008 gününe kadar adına "topluluk sigortası" denilen uygulamayla yurtdışında sosyal güvenlik sözleşmemiz olmayan ülkelerde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçiler için sadece uzun vadeli prim ödeniyordu. Prim ödemede genelde işverenler serbest bırakılmış ve gerçek ücretler istenmiyordu. 5510 Sayılı Kanun ile 1 Ekim 2008 gününden itibaren süreç ve uygulama değiştirildi.
KISA VADELİ SİGORTA VE GSS İŞVERENDEN
Ülkemizle uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar ve bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. SGK, işverenden bu işçileri yurtdışına götürmeden evvel İŞKUR'a verilen hizmet sözleşmesinde yazılı ücret üzerinden prim ister. Zira SGK, bu işçilerin İŞKUR'a verilen sözleşmelerini de istemektedir. Siz de İŞKUR'a vereceğiniz sözleşmede ne rakam yazarsanız o rakamdan SGK'ya bildirin.
EMEKLİLİK PRİMLERİ İŞÇİLERDEN
Adlarına sadece kısa vadeli ve GSS primi ödenen bu sigortalıların, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri halinde, haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanır, ancak bu kişilerden ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz. Yani, işçiler uzun vadeli primleri kendi ceplerinden öder ve öderken de SPEK alt sınırı ile üst sınırı arasında bir rakamı kendileri seçerler. İşverenin SGK'ya bu işçiler için bildirdikleri SPEK'ler ile işçilerin isteğe bağlı prim öderken seçtikleri SPEK arasında ilişki yoktur. İşçiler sadece isteğe bağlı öderken yüzde 20'yle ödeme yaparlar; diğer isteğe bağlılar yüzde 32'yle ödeme yaparlar.
İŞÇİLER SONRADAN BORÇLANABİLİRLER DE
Yurtdışına götürülen Türk işçiler zamanında isteğe bağlı uzun vadeli sigorta ödemezlerse, isterlerse sonradan bu çalışmalarını 3201 Sayılı Kanun'a göre yurtdışı borçlanması da yaparak hizmet sürelerini artırabilirler.
Emeklilerin yurtdışına götürülmesi
Eski topluluk sigortası zamanında yurtdışına götürülen işçiler için sadece uzun vadeli sigorta ödendiğinden emekli işçiler için işverenler tek kuruş prim ödemezlerdi. 1 Ekim 2008 gününden sonra bu işçiler için işverenleri kısa vadeli sigorta primi ödediklerinden emekliler için SGDP değil ama kısa vadeli sigorta primi ödemeleri doğru olur. 5510 Sayılı Kanun'un geçici maddeleri gereğince SGDP 506 gibi uygulanacağından emekliler için SGDP ödemek gerekmez. Sadece yüzde 1 ile yüzde 6.5 arasında kısa vadeli sigorta primi ödenmesi doğru olur. Fakat SGK'nın e-bildirge sisteminde yurtdışına götürülen Türk işçilerden emekli olanlar için sadece kısa vadeli prim ödenen bir kod olmadığından emeklileri bildirmek gerekmez.
(Kaynak: Haber Türk | 22.03.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.