Ev kadınlarının sigortalılığı konusu kadın çalışanların az olması nedeniyle bir çok kişiyi ilgilendirmektedir. Bu konu okuyucularım tarafındanda sıkça sorulan konular arasında yer alıyor. Ev kadınlarının sigortalılıkları konusunda avantajlı durumları ve yapmaları gerekenleri bu yazımızda açıklamaya çalışacağız.
19 Gün Prim Öde 30 Gün Sayılsın
Soru: Ev hanımıyım. Evimde erişte, mantı gibi ürünleri yapıyorum ve bununla birlikte örmüş olduğum çorapları haftalık olarak kurulan semt pazarında satıyorum. Bu durumun sigortalılığıma etkisi var mı?
Cevap: Oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmadan satanlar 2012 yılında 19 gün isteğe bağlı prim ödeyerek 30 gün prim ödemiş gibi sayılacaklar. Bu durumda olanların 2012 yılında 11 gün prim avantajları var.
Örneğin prime esas kazancın alt sınırından(asgari ücretten) 30 gün isteğe bağlı olarak prim ödeyen bir ev hanımı aylık 283,68 TL ödemesi gerekirken, evinde örgü vb işleri yapan bir ev hanımının 179,66 TL ödemesi gerekiyor. Evinde örgü vb işleri yapan ev kadınları diğer isteğe bağlılara göre ayda 104,02 TL daha az prim ödeyecekler.
Ev kadınları yukarıda belirtmiş olduğumuz vergiden muaf işleri iş sözleşmesiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları yazılar ya da Sosyal Güvenlik Kurumunun denetim ve kontrolle görevli memurları tarafından düzenlenen raporlar ile tespit ettirecekler. Bu tespitten sonra isteğe bağlı sigortalarını ödeyebilecekler.
Ev Kadınlarının Yurtdışı Borçlanması
Soru: Yurtdışında 8 yıl ev hanımı olarak kaldım. Hiç çalışmadım. Bu süreyi borçlanabilir miyim?
Cevap: Yurtdışı borçlanması yapabilmek için Türk vatandaşı olmak yada yabancı ülke vatandaşlığı ile birlikte Türk vatandaşlığının devam etmesi gerekiyor. Yurtdışında ev kadını olarak geçen süreler borçlandırılabiliyor. Borçlanma için başvuruda bulunan ev hanımları yurtdışında geçen sürelerinin tamamını veya istediği kadarını borçlanabiliyor.
18 yaşın doldurulmasından önce yurtdışında geçen ev kadınlığı süreleri ile Türk vatandaşlığının kazanılmasından önce veya Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonra yurtdışında geçen ev kadınlığı süreleri borçlandırılamıyor.
Evde Bakıcılık Yapanların Sigortalılığı
Soru:Evde bakıcılık hizmeti veriyorum. Evde çalıştığım için sigortamın yapılmayacağı söyleniyor, bu doğru mu?
Cevap: Evde sürekli olarak bakıcılık yapan kadınların sigortalarının yapılması gerekiyor.
Evde Yabancı Uyruklunun Çalıştırılması
Soru:Evde yabancı uyruklu kadın çalıştırıyorum. Sigortasını yaptırmam gerekiyor mu?
Evde çalıştırılan yabancı uyruklu kadınların sigortalarının TC vatandaşları gibi yapılması gerekiyor. Yabancı uyrukluların sigorta girişleri yapılmadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni alınması gerekiyor. Çalışma izni olmadan sigorta girişi yapılamıyor.
DOĞUM BORÇLANMASI
Soru: Ev hanımı nasıl doğum borçlanması yapar?
Cevap: Doğum borçlanması yapılabilmesi için ev kadınlarının doğumdan önce (5510 sayılı Yasanın 4/a (eski 506 sayılı Yasaya tabi ssk sigortalısı) kapsamında tescil edilmiş olması, kadın sigortalının adına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması ve çocuğun yaşaması gerekiyor.
Doğum borçlanması en fazla iki çocuk için yapılabiliyor. Her çocuk için en fazla iki yıl borçlanılıyor. Ayrıca doğumdan sonraki iki yıl içinde çalışılmamış olması gerekiyor.
Doğum borçlanması prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak kaydı ile belirlenir. Prim günlük kazancın % 32'si üzerinden hesaplanıyor. Örneğin ev kadını alt sınırdan iki yıl borçlanmak isterse aylık 283, 68 TL olmak üzere iki yıl için ödeyeceği prim tutarı 01.01.2012-30.06.2012 döneminde 6.808,32 TL olur.
ÖZÜRLÜ ÇOCUKLU ANNE
Soru: Özürlü çocuğu olan ev kadınına prim ve erken emeklilikte kolaylık var mı?
Cevap: Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, 01.10.2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indiriliyor. Örneğin bakıma muhtaç çocuğu olan bir ev hanımının prim ödeme gün sayısı 8 ay ise bunun 2 ayı prim ödeme gün sayısına eklenerek emeklilik yaş haddinden indiriliyor. Bu durumda olan ev hanımları da daha erken emekli olabiliyor.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 19.03.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.