BASINDAN YAZILAR
Dr. Veysi SEVİĞ - Gelir Vergisinde Bazı Tevkifat Oranları İndirildi - MuhasebeTR

Dr. Veysi SEVİĞ - Gelir Vergisinde Bazı Tevkifat Oranları İndirildi

Bakanlar Kurulu'nun 2006/11449 sayılı kararı ile Gelir Vergisi Yasas'ının 94'üncü maddesinde yer alan bazı tevkifat nisbetleri 01.01.2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değiştirilmiş bulunmaktadır. (29.12.2006 gün ve 26391 sayılı Resmi Gazete)

Söz konusu değişiklikler aşağıdaki şekilde olmuştur.

. Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden 18'inci madde kapsamına girenler hariç olmak üzere diğerlerinden yüzde 20,

. Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işleri nedeniyle yapılan istihkak ödemelerinden yüzde 3,

. Dar yükümlü olanlara telif ve patent haklarının satışı dolayısıyla yapılan ödemelerden yüzde 20,

. Gelir Vergisi Yasası'nın 70'inci maddesinde sayılmak suretiyle belirtilmiş olup gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul edilen mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden yüzde 20,

. Vakıflar ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında yapılan kira ödemelerinden yüzde 20,

. Kooperatiflere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden yüzde 20,

. Esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden hurda mal alımları için yüzde 2,

oranında gelir vergisi kesintisi yapılacaktır.

Daha önce 31.12.2006 tarihine kadar sürdürülen uygulama uyarınca yukarıda belirtildiği üzere 2006/11449 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 20 oranında belirlenen gelir vergisi tevkifatı yüzde 22 olarak uygulanmıştır. Dolayısıyla söz konusu konularda tevkifat oranı 01.01.2007 tarihinden itibaren iki puan indirilmiştir.

Ancak bilindiği üzere Gelir Vergisi Yasası'nın 103'üncü maddesinde yer alan tarife gereği olarak 7.500.-YTL'ye kadar matrahlar için uygulanması ön görülen vergi oranı yüzde 15, 7.500.-YTL ile 19.000.-YTL arasındaki matrahlar için ise yüzde 20'dir. Bu nedenle yapılan yeni belirleme uyarınca yüzde 20'lik tevkifat oranı gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir dilimine uygulanması öngörülen oran olmaktadır. (x)

Genel ilke olarak söz konusu gelirlere gelir vergisi tarifesinin birinci dilimine uygulanması öngörülen oranın dikkate alınması gerekmektedir.

Diğer yandan yıllara sari inşaat ve onarma işlerinde daha önce yüzde 5 olarak uygulanan tevkifat oranı, 01.01.2007 tarihinden itibaren yüzde 3'e indirilmiştir.

Yıllara sari inşaat ve onarma işi yapanlara istihkak ödemeleri sırasında yapılan tevkifat oranının yüzde 5'den yüzde 3'e düşürülmesi olumlu bir uygulama olarak kabul edilmektedir. Çünkü bu tevkifat istihkak üzerinden yapıldığından, günümüz ekonomik koşulları dikkate alındığında bu tür yıllara sari inşaat ve onarma işlerinde kazanç payının düşük olması ve işin özelliği nedeniyle yapılan tevkifat oranının önemli bir unsur olduğunu kabullenmek gerekecektir. Örneğin yüzde 20'lik kârlılıkta yüklenilen bir iş için istihkak üzerinden yapılacak yüzde 3 oranındaki tevkifat gerçekte yüzde 15 tevkifat niteliğinde olmaktadır.

Gayrimenkul kiralamaları üzerinden yapılması öngörülen yüzde 20 oranındaki tevkifat ise kira ödemeleri üzerinden hesaplanacağı için net kira gelirleri üzerinden yüzde 20'den daha yüksek bir vergilendirmeyi ifade etmektedir.

Ülkemizde gelir vergisi daha çok tevkifat yoluyla ödenmekte veyahut da tahsil edilmektedir.

Bu tür uygulamada tahakkuk ve ödeme dikkate alındığında, net kazanç veyahut da gelir üzerindeki vergi yükü farklı olmaktadır.

Teknik olarak tahsilat kolaylığı sağlayan tevkifat esası, çoğu kez resmi dairelerle iş ilişkileri hariç, taraflar arasında belli bir uygulama çerçevesinde kayba uğratılabilmektedir.

Ancak 01.01.2007 tarihi itibariyle bazı tevkifat oranlarında yapılan indirimler olumlu bir yaklaşımdır.

(x) Gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarife 259 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 01.01.2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere duyurulmuştur. (20 Aralık 2006 gün ve 26382 sayılı Resmi Gazete)

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 05.01.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM