Çocukken harçlığım herhangi bir şeyi almaya yetmeyince evde bulunan kağıtları para gibi boyayıp her istediğimi almayı hayal ederdim, biraz daha büyüyüp televizyonlarda “geçinemiyoruz” diyenleri gördüğümde devlete kızar, biraz para basıp vatandaşa dağıtsalar da herkes rahatlasa diye düşünürdüm. Biraz daha büyüyüp iktisat ilminden haberdar olduğumda geçinemiyoruz diyen vatandaşın yoksulluğunda devletin “fazla” para basmasının da payı olduğunu öğrendim. Şimdilerde ise “fazla” para basmanın ülkeye yapılacak en büyük kötülüklerden olduğunu düşünüyorum.
Para basmak ve bu paraya geçerlik kazandırmak devletin devlet olmaktan aldığı güçle yapabildiği bir şeydir. Devletin para basma yetkisi sınırsızdır. Ne uluslar üstü bir kuruluş ne de herhangi bir devlet başka bir devletin fazla para basmasından şikayetçi olamaz. Ancak devletler çok para basmak istemezler. Nedeni net ve basittir. Çok para karşılıksız paradır.
Şöyle izah edelim…
Bir tacir için çek kesmenin sınırı yoktur. Ancak tacir kestiği çeki karşılayacak kadar parayı ödenme tarihinde bankada bulundurmak zorundadır. Çünkü çekin hamili bankaya gittiğinde hesapta yeterli para yoksa çek “karşılıksız” çıkmış olur. Yani çeki yazan servetinden çok harcama yapmış, borcunu ödeyememiş sayılır. Bu durumun yasal karşılıkları olduğu gibi, bir tacir için en büyük cezası piyasadaki güvenirliğinin sarsılmasıdır. Bunun için de tacirler ancak karşılığını bankada tutacağı kadar çek keser. Böylece piyasadaki güvenirliğine laf getirmez, çeki muteber sayılır. Bu yüzdendir ki akıllı tacir her bir çeki kesmeden ihtimalleri hesaplar, ödemelerini ve tahsilatlarını ayarladıktan sonra çekini keser.
İşte bir devlet de parasının itibarını sağlamak ve sürdürmek için, “karşılıksız” para basmaz. Bir ülkedeki paranın karşılığı, o ülkede yapılan iş, var olan sanayi, turizm, tarım, tüketicinin efektif talebi, kısaca ülke ekonomisidir. Ekonominin ememeyeceği her bir banknot fazladır. Fazla para, fazla çek gibi “karşılıksız” kalır ve karşılıksız para herhangi bir şey satın alamayacağı için ülkede enflasyonu körükleyerek benim küçüklüğümden bu yana gördüğüm geçinemeyen insanları TV’lere çıkarır.
Bu yüzdendir ki devletler basacağı her bir banknot serisinin kaç adet basılacağını dahi belirleyerek, iyi ölçüp biçerek ülke parasının muteber olmasını ve kendisinin de güvenilir olmasını sağlar.
Son zamanlarda Türk Lirasının değeri de ekonominin iyileşmesine bağlı olarak artmaktadır. Merkez Bankasının hükümetle uyumu ve bankacılık sektörünün de yardımıyla iyileşen ülke ekonomisi piyasada bulunan paranın karşılığını fazlasıyla yaratmaktadır. Bu noktada ekonomiyi çevirebilen bir paranın yeni simgesiyle ilgili yorumları da pek dikkate almıyorum.
Dikkat ederseniz simge güzeldir değildir bile demiyorum. Çünkü paranın zaten artmış olan itibarını bir simgeyle perçinlemek, dünyada bilinirliğini ve kullanılabilirliğini sağlamak için yapılan bu hamleyi yürekten destekliyorum. Bu hamleyi kötüleyenleri de dünyada kaç ülkenin parasında simge olduğunu incelemeye davet ediyorum.
(Kaynak: Bursa Haber | 07.03.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.