Soru: Sadettin Bey, babam altı yıl önce SSK'dan emekli oldu ve bu sene başında 4/b'li olarak çalışmaya başladı.
Çalışmasından dolayı aldığı emekli maaşını kestiler. SSK emeklisinin 4/b'li çalışması durumunda emekli maaşı kesilir mi? C. Kara
Cevap: Değerli okurum, bir SSK emeklisi emekli olduktan sonra;
- Yine SSK'lı (4/a) olarak çalışmaya devam ederse, maaşında kesinti olmaksızın, işveren tarafından kendisi adına SGK'ya destek primi ödenir.
- Eğer Bağ-Kur (4/b) kapsamında çalışmaya başlarsa, bu kez emekli aylığından %15 oranında destek primi SGK tarafından kesilir.
- Eğer herhangi bir kamu kurumu veya kamuya ait şirketlerde çalışmaya başlarsa (4/c), bu kez almakta olduğu aylığı tamamen kesilir ve sadece çalıştığı işyerinden ücret alır.
Babanız ikinci kategoride çalıştığına göre, emekli aylığı tamamen kesilmemelidir. Sadece almakta olduğu aylıktan %15 oranında destek primi kesilir. Aylığın tamamı kesilmişse en yakın SGK müdürlüğüne başvurmanızı öneririm.
Devamlı işyerine fark işçilik çıkarılmaz
Soru: Sadettin Bey, biz şirket olarak bir kamu kurumuna motorbot tamir, bakım ve onarım hizmeti verdik. SGK'ya bu işi devamlı işyerimiz elemanları ile yapacağımızı bildirdik. Ancak iş bitiminde tarafımıza yüksek miktarda fark prim borcu çıkarıldı. Zaten yaptığımız işin %75'i malzeme teminidir. Devamlı işyeri olan yerler için çıkarılan bu borç doğru mudur? İtiraz etmemiz gerekir mi? F. Özyazıcı
Cevap: Değerli okurum, ihale kapsamındaki işler aynı zamanda SGK'nın da denetimine tabidir. SGK, söz konusu işlerde yeterli işçilik bildirilip bildirilmediğini kontrol eder. Bu kontrol sonucunda eksik işçilik bildirildiği tespit edilirse, işverene fark prim borcu çıkarılır. Devamlı işyeri işçilerinizle yaptığınız işlerden dolayı fark prim ödemeniz gerekmez. Fakat öncelikle bu işi gerçekten devamlı işyeri işçilerinizle yaptığınızı ispatlamanız gerekir. Bunun için SGK müdürlüğüne vereceğiniz dilekçeyle, söz konusu işi devamlı işyeri işçilerinizle yaptığınızı belirteceksiniz. SGK, yapacağı incelemeyle iddianızı değerlendirir ve sonuçta ya devamlı işyeri işçilerinizle yapabileceğinize karar verir ve prim borcunuzu kaldırır ya da geçici dosya tescil edilir ve fark primleri ödersiniz. Yani vakit kaybetmeden SGK'ya dilekçenizi vermelisiniz.
Doğumda fark tavanı var
Soru: Sadettin Bey, eşim yakında doğum yapacak. (....) hastanesinde muayenelerini yaptırıyor. Doğumu da orada yaptırmak istiyoruz. Ancak SSK'lı çalışan olan eşimden 2500-3000 TL civarında fark istiyorlar. Bu rakam doğru mudur? M. Bayraktar
Cevap: Değerli okurum, SGK ile sözleşmeli özel hastaneler, SGK'nın belirlediği paket fiyatın %30'u ila %70'i arasında fark alabilirler. Bu aralıkta ne kadar fark alabileceği, hastanenin kalite sınıfına bağlıdır. Fakat ilave ücret oranı her halükarda %70'i geçemez. SGK'nın bugün için normal doğum paket fiyatı 674 TL, sezaryen ile doğum paket fiyatı ise 759 TL'dir. Özel hastaneler, örneğin normal doğumda hastadan en fazla 472 lira, yatak ve oda ücreti olarak da 152 lira olmak üzere toplam 624 lira alabilirler. Yani size çıkarılan 2500-3000 liralık fark ücreti yasal değil. Ayrıntılı fatura talep etmek suretiyle konuyu SGK'ya iletebilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 07.03.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.