BASINDAN YAZILAR
Emekli Müdürlerin Maaşları Neden Düşük / Arif Temir - MuhasebeTR

Emekli Müdürlerin Maaşları Neden Düşük / Arif Temir

  Devlette müdür olarak görev yapanların çalışırken aldıkları maaşlarının emekli oldukları zaman neden çok düştüğü yönünde  çok sayıda okuyucumdan  sorular aldım. Bu kişiler çok dertli. Devlette şube müdürü/müdür gibi unvanlarla görev yapanlara(kurumsal farklılıklardan kaynaklanan düzenlemeler haricinde) emeklilik yönünden birinci derecede bulunmaları halinde 2200 ek gösterge rakamı üzerinden emekli aylığı bağlanıyor. Bu kapsamda  30 yıl çalışması olan bir şube müdürüne yaklaşık 1.330,00 TL emekli aylığı bağlanıyor.
Yapılan çeşitli  düzenlemelerle kamuda eşit işe eşit ücret uygulaması amaçlanarak denge tazminatı adı altında yapılan ödemenin de kurum tazminatı, ek ödeme gibi ilave ücret almayanlara sadece görevleri sırasında ödenmesi öngörülmüş ve emekliliklerine yansıtılmamıştır. Bu da memurların görev aylıkları ile emekli aylıkları arasında  yaklaşık iki katına yakın bir fark yaratmış ve bu durumda  memurları emeklilikten alıkoymaya yol açmıştır.
Devlette çalışan müdürler de dahil olmak üzere memurlara verilen denge tazminatı, kurum tazminatı, döner sermaye, ek ödeme gibi ilave ödemelerin primlendirilerek emekliliğe yansıtılması çalışma barışı ve  aktüeryal dengenin sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Böylece   görev aylıkları ile emekli aylıkları arasındaki büyük farklarda  ortadan kalkacaktır. Örneğin tam gün yasası ile birlikte Sağlık Bakanlığında çalışan doktorların döner sermaye gelirlerinden  prim kesilmektedir. Bu düzenleme benzer durumda olan memurlar içinde yaygınlaştırılabilir.

Okur sorularına cevaplar

Part-Time çalışan taksici
Soru:
Taksi de part time çalışan şoförüm. Benim sigortalılığım, bu taksi şoförlerinin sigortası ile bir alakası var mı? Ayda on beş gün çalışıyorum ve SGK'ya pirim ödüyorum. Ödemekte olduğum SGK pirim bodrosunu belediyeye ibraz etsem bir geçerliliği var mı?  Y.Tamer Pınarbaşı 
Cevap: Sayın Pınarbaşı, part-time çalışmanız durumunda aylık çalışmanız 10 günün altında ise sosyal güvenlik primlerinizi 2012 yılında 19 gün olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna ödemeniz gerekiyor. Ancak 15 tam gün çalışıyorsanız sigorta primlerinizi  çalıştığınız taksinin sahibi(işvereniniz) tarafından  ödenmesi gerekiyor.  SGK prim bordrosunun  belediyeye ibraz edilmesi gerekmiyor.

SSK emekliliği daha avantajlı
Soru: 
 07.02.1959  doğumluyum.SSK' lı olarak 20.09.1985 işe giriş ve 30.06.1991 de çıkış yaptım. Bu tarihlerde 2098 gün SSK prim ödemem var. Bağ-Kur'a 10.01.1992 yılında giriş yaptım. Bağ-Kur'dan son çıkış tarihim 12.03.2009 dur. Ödenmeyen primleri yapılandırmış durumdayım. Bu sürede toplamda 15 yıl 3 ay 11 gün bağkurum bulunmaktadır. İşyerini kapatmam sebebiyle bir iş yerinde tekrar SSK'lı olarak işe girdim. 15.06.2010 tarihinden itibaren  bu işyerinde çalışmaktayım. Burada yaklaşık 600 gün SSK' sı var. Şu andada SSK'lı olarak çalışmaktayım. SSK'lı olarak emekli olabilmem için kaç gün prim ödemem gerekiyor? Bağ-Kur'a geçip askerliği Bağ-Kur'dan borçlansak Bağ-Kur'dan emekli olabilir miyim?U. Arıcı
Cevap: Sayın Arıcı, 7600 gün prim ödemeniz bulunmaktadır. Bağ-Kur yerine SSK'dan emekli olmanız daha avantajlı. SSK'dan emekli olabilmeniz için 25 yıl sigortalılık 49 yaş ve 5300 gün prim ödeme koşullarına tabisiniz.   SSK'dan emekli olabilmek için  SSK'lı olarak en az 1260  gün prim ödemeniz gerekiyor.  Bunun 600 gününü ödediğinize göre geriye 660 gününüz kalıyor. 20 ay askerlik  yaptığınızı kabul edersek(600 gün) bu süreyide borçlanırsanız  4/a lı(eski SSK'lı olarak) emekli olabilmeniz için sadece iki ay çalışmanız yeterli olacak.

Doğum borçlanması
Soru: 
Özel sektörde bir firmada  SSK 'lı olarak çalışıyordum(yaklaşık4,5 yıl çalıştım).
06.05.2011 tarihinde evlendim son  çalıştığım yerden bir ay sonra ayrıldım. İsteğe bağlı olarak SSK primlerimi yatırmaya başladım. Şu an hamileyim doğum borçlanmasından yararlanabilir miyim? B.Atan
Cevap: Sayın Atan, çocuğunuzun yaşaması koşulu ile doğumdan itibaren çalışmadığınız ve isteğe bağlı sigorta primi ödemediğiniz  iki yıllık süreyi borçlanabilirsiniz.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 05.03.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM