2011 yılında belli bir tutarın üzerinde anonim ve limited şirket kar payı (temettü) geliri elde edenler, 26 Mart akşamına kadar beyanname verecekler. Ancak bazıları beyanname vermekle birlikte, vergi ödemeyecekleri gibi üste vergi iadesi alacaklar.
KİMLER BEYANNAME VERECEK?
Anonim ve limited şirket kar payları, menkul sermaye iradı sayılıyor ve Gelir Vergisi Kanunu'nun 22. maddesine göre, kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 86. maddesine göre de 2011 yılında elde edilen tevkifata (vergi kesintisine) tabi tutulmuş menkul sermaye iratlarının beyan edilmesi için, brüt (vergi kesintisi yapılmadan önceki) tutarının 23 bin TL'lik beyan sınırını aşması gerekiyor.
Buna göre, 2011 yılında elde edilen brüt kar payı tutarının 46 bin TL'yi aşmaması halinde beyanname verilmeyecek.
46 bin TL'yi aşması halinde ise istisnadan sonra kalan diğer yarısı 23 bin TL'lik beyan sınırını aşacağından, 26 Mart akşamına kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek.
Ancak beyana tabi başka gelirlerin de bulunması halinde, beyan sınırının aşılıp aşılmadığının tespitinde, bu gelirler birlikte değerlendirilecek.
252 BİN LİRAYA KADAR İADE VAR
Türkiye'deki şirketlerin büyük çoğunluğu küçük ölçekli olduğundan ortak başına düşen kar payı da çok yüksek olmuyor. Bu nedenle de kar payını beyan etmek zorunda olanların büyük çoğunluğu vergi ödemeyeceği gibi vergi iadesi alacaklar.
2011 yılında sadece kar payı elde edip de bu gelirleri toplamı 46 bin TL'yi aştığı için beyanname vermek zorunda olanlardan, kar payı tutarı 252 bin 800 TL'yi aşmayanlar ilave vergi ödemeyecekleri gibi vergi iadesi alabilecekler.
NEDEN İADE ÇIKIYOR?
Kar payı dağıtımında, yüzde 15 oranında tevkifat (vergisi kesintisi) yapılıyor ve tevkifatın tamamı beyan edilen tutar üzerinden hesaplanan vergiden mahsup ediliyor.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 22. maddesine göre kar paylarının yarısının gelir vergisinden istisna olduğunu daha önce belirtmiştik. İstisna uygulaması nedeniyle vergi matrahı yüzde 50 oranında azalınca, beyanname üzerinden hesaplanan vergi, vergi kesintisinden daha az çıkıyor.
Hesaplanan vergi ile kesinti yoluyla ödenen vergi, 252 bin 800 TL'lik kar payında başa baş geliyor.
Buna göre, 2011 yılında 46 bin TL'nin üzerinde kar payı elde edenler, 26 Mart akşamına kadar beyanname verecekler. Ancak tablodan da görüleceği üzere, 2011 yılında elde ettiği kar payı tutarı 252 bin 800 TL'ye kadar olanlar vergi iadesi alacaklar.
Emekli aylığı alan kız çocuğu annesinden aylık alamaz
1994 yılında SSK'dan emekli olan 1945 doğumlu dul teyzem var. Kendisi 18 Mart 2008 tarihinde vefat etmiş olan anneannemin SSK emekli maaşını alabilir mi? Biz duyduk ki 2008 Eylül'ünde çıkan bir kanunla bu hak kalkmış, acaba bu doğrumu? Teyzemin ne çocuğu var ne de kocasından aldığı bir maaş (boşanmış olduğu için), sadece kendi emekli maaşı var. Burak Bilgin
Kız çocuklarının SSK emeklisi anne veya babalarından yetim aylığı alabilmeleri için evli olmaması veya evli olmakla beraber sonradan boşanmış ya da dul kalmış olmasının yanı sıra, çalışmıyor ve kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması gerekiyor.
Bu şart, yeni getirilen bir şart değil. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı SS ve GSS Kanunundan önce yürürlükte olan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nda da yer alıyordu.
Teyzeniz, kendi sigortalılığı nedeniyle SSK statüsünden emekli aylığı aldığından, kendisine SSK statüsünden emekli olan annesinden yetim aylığı bağlanmaz.
Babam ne zaman nasıl emekli olabilir?
Babam 1969 doğumlu ve 5 yıl tütün ekiminden dolayı sigortası var. 1999 yılında SSK'lı oldu ve toplamda 2864 günü var. Ayrıca 1 yıl 4 ay da Bağ-Kur prim ödemesi var. 18 ay askerlik yapmış. Babam ne zaman nasıl emekli olabilir? Ercan Çiçek
Babanızın ne zaman emekli olabileceğini söyleyebilmemiz için, ilk defa sosyal güvenlik kapsamına girdiği tarih ile askerlik yaptığı tarihi bilmemiz gerekiyor. Zira emeklilik şartları, sigortalının 23.05.2002 tarihindeki sigortalılık süresine göre belirleniyor.
Sorunuzdan, babanızın ilk defa tütün ekiminden dolayı Tarım Bağ-Kur sigortalısı olduğu anlaşılıyor, ancak başlangıç tarihini bildirmemişsiniz, bu tarih önemli. Askerliğini de ilk defa Tarım Bağ-Kur sigortalısı olduğu tarihten önce yapmış ise askerlik borçlanması ile sigorta başlangıç tarihi geri geleceğinden bu tarih de önemli.
Babanızın prim günü, askerlik borçlanmasıyla birlikte muhtemelen yeterli olacaktır. Ancak emeklilik yaşını söyleyebilmemiz için yukarıda belirttiğimiz tarihleri bildirmeniz gerekiyor.
AKLINIZDA BULUNSUN
PaylI mülkiyette diğer paydaşların önalım hakkı bulunmaktadır. Bu hakkın süresinde kullanılmaması halinde üçüncü kişilere satış yapılabilir. Medeni Kanun'un 733. maddesi uyarınca; paylı mülkiyette yapılan pay satışının alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilmesi gerekir. Bu bildirim yapılmamışsa, satışın öğrenildiği öne sürülerek önalım için belirlenmiş hak düşürücü sürenin başlaması mümkün değildir.
GÜNÜN SÖZÜ
'Mum, başka bir mumu yakmakla ışığından bir şey kaybetmez' Mevlana
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 05.03.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.