2007 yılının arifesinde tüm ekonomi dünyası gibi Bursa da, yeni yılı planlıyor. Kışın küresel ısınmadan dolayı gecikmesi, yağışsızlıktan kuruyan barajların eşliğinde girilen yeni yıl, kendi içinde barındırdığı kırılma noktaları ve dönemeçlerle Bursa'ya da beyaz mantosuyla beraber varıyor. Avrupa Birliği müzakere sürecinde askıya alınan başlıklar, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler, daha gelmeden 2007'nin hassas bir yıl olacağını düşündürüyor.
Avrupa Birliği'ndeki gelişmeler, İstanbul'un ardından Türkiye'nin ikinci büyük ihracatçısı olan ve tekstilden otomotive, gıdadan inşaata, elektronikten makineye onlarca markayı ve şirketi barındıran Bursa ekonomisini çok etkiliyor çünkü kentimiz ihracatının yüzde 83'ünü AB ülkelerine yapıyor.
2005'te bu sürecin olumlu etkisini yatırımlarda ve büyüme hızında hisseden Bursa, Çin ile rekabetinde ayakta kalabilmek için Avrupa'nın önemli bir üretim üssü hüviyetini 2007'de kaybetmek istemiyor. İç piyasada yaşanan daralma, özellikle açıklanan son çeyrekteki büyüme hızının yavaşlaması, 2007'de ihracat odaklı üretim planlarının yapılacağı konusunda işaret veriyor.
Ancak önemli olan, Bursalı sanayici ve işadamı için 2007'nin yatırım yılı olup, olmayacağı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan Girişimci Güven Endeksi'nin ekim ayı sonuçlarına göre, 2006'ya kötümser giren işadamı yatırım yapma konusunda iyimser gözüküyordu. Ama özellikle son dönemlerde yapılan açıklamalar, AB sürecinde yaşanan bazı gelişmeler ışığında bir dönem sonraki sonuçlarda biraz düşüş bekleniyor. Genel havaya baktığımda ise Bursa'da "mevcut durumu" korumak, en azından kayıpsız olarak bu yılı geçirmek işadamının gelecekle ilgili en önemli projeksiyonu.
Bursa, Türkiye'nin üretim üssü olarak, ülkedeki ekonomik problemlerden etkilenen bir kent. Bu açıdan baktığımızda geçen yıl büyümenin dinamiği olan inşaat sektöründe 2007'de yavaşlama olabilir. 2007 yılında konut inşaatlarının sayısı ve talep, otomotivde olduğu gibi benzer sebepler yüzünden eski büyüme hızını yakalamayabilir. Bu arada sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin de ihracat lokomotifi olan otomotiv sektörü iç piyasadaki durgunluğu 2007 yılında ihracat ve yeni model üretimlerinden alacağı pay ile aşmayı planlıyor. Tekstil ve konfeksiyon sektörü, son 8 yıldır kârlılığını ve ciro büyüklüğünü, ihracat olarak dinamizmini kaybediyor. Otomotiv sektörü, büyüklük açısından Bursa'da ilk sıraya oturdu. Ama burada önemli iki tespiti kaçırmamız lazım;
Birincisi, kimilerine göre tekstil ve konfeksiyonun değeri, dünya rekabet koşullarından dolayı küçülme ivmesine girdiğinden azaldı. Ama otomotiv sektörü eğer önümüzdeki 5 yıl içersinde AR-GE yatırımlarını şekillendirmez, kendi ürettiği gelişmiş parçaları uluslararası üretim zincirlerine, test edilmiş araç şeklinde sunmazsa, bu parlak günlerinden benzer şekilde uzaklaşabilir.
İkincisi ise otomotiv sektörünün ülke sınırları içersinde ürettiği katma değeri iyi incelememiz gerektiği. Otomotiv sektörü ne zaman büyüme trendine girse, ülke sonrasında bir kriz yaşamış. Bu tesadüfi de olabilir ama burada bence incelenmesi gereken Türkiye'de üretilen katma değerdir. Yani hâlâ yan sanayi dış ticaret dengesinde, sektör 1 milyar dolar eksi bakiye veriyor. Tekstil ve konfeksiyon sektörü, bu sebeple hâlâ yitirilmemesi gereken, emek yoğun olduğu için sosyal anlamda da bir kerede yok sayamayacağımız ama devlet, sivil toplum ve sektörün bir araya gelerek, gelişmesi için tedbirler alması gereken Türkiye'de katma değer üreten bir sektör.
Avrupa Birliği süreciyle beraber demografik yapısı değişecek bir sektör de tarım ve buna bağlı gıda sektörü. 2007'de bu pozitif etkinin ülke yararına daha fazla hizmet edebilmesi için, tarımdaki istihdam dönüşümü ve teknoloji kullanımının iyi planlanması lazım. Yoksa, 2007 gıda sektörü için zor geçebilir.
Umarım 2007, hassasiyetlerin olgunlukla aşılabileceği, üretimin, istihdamın ve reel sektörün, tüccarın sorunlarının birinci gündem maddesi olduğu bir yıl olur. Hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir yıl dilerim.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 28.12.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.