BASINDAN YAZILAR
Memura İşsizlik Ödeneği Var Mı? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Memura İşsizlik Ödeneği Var Mı? / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, ben askeri personel olarak 14 Şubat 2012 tarihinde yaş haddinden dolayı görevim sona erdi.

Emekli Sandığı tarafından mayıs ayında emekli maaşı bağlanacak. Bu arada ben mayıs ayına kadar işsizlik maaşı alabilir miyim? Bu arada biz askerler için kaleme aldığınız yazı dizisi için ayrıca teşekkür ediyorum. G. Malcı 
Cevap: Değerli okurum, ülkemizde 1999 yılında yasalaşan işsizlik sigortası uygulaması, daha çok işçi statüsünde çalışanları kapsamaktadır. Bu anlamda devlet memurları ve bağımsız çalışanlar işsizlik sigortası kapsamında sayılmamıştır. Dolayısıyla yaş haddiyle emekliye sevk edildiğiniz tarih ile aylığınızın bağlanacağı tarih arasına boşta geçen süre için işsizlik maaşı alamazsınız. 

Babanızın primini 900 güne tamamlayın 

Soru: Sadettin Bey, babam şu an 64 yaşında. Geçmişte çalıştığı yerlerin birçoğu sigortasını yatırmamış. Özellikle 1978-1992 yılları arasında birçok yerde çalışmış ama prim ödenmemiş. Şu an 500 gün civarında primi bulunuyor. Babamın emekli olması için yapabileceğimiz bir şey var mı? Yani geriye dönük prim ödemesi veya başka bir şey yapabilir miyiz? Kendisi kalp ameliyatı geçirdi ve herhangi bir işte çalışacak durumu yok. M. Yalçın 

Cevap: Değerli okurum, babanız ülkemizin acı bir gerçeği olan kayıtdışı istihdamın mağduru olmuş. Çalıştığı işyerlerini SGK'ya şikâyet edebilirsiniz ancak aradan uzun yıllar geçtiği için ispatı biraz zor olacaktır. Yine son çalıştığı işyerinden ayrılalı beş yıldan fazla zaman geçtiği için iş mahkemesinde dava açma imkânı da bulunmuyor. Babanız için yapabileceğiniz en iyi şey, mevcut prim gününü -isteğe bağlı sigorta primiyle- 900 güne tamamlamaktır. Böylece -Allah gecinden versin- babanızın vefatı halinde en azından annenize veya varsa diğer hak sahiplerine aylık bağlanabilecektir. 

53 yaşı bekleyeceksiniz 

Soru: Sadettin Bey, benim 1992 Şubat ayında SSK'ya girişim var (15 gün). Daha sonra yurtdışına çıktım ve 2004'te Türkiye'ye döndüm. Döndükten sonra da SSK'lı çalışmaya başladım ve hâlâ devam ediyorum. Yurtdışında geçen süreyi nasıl ödeyebilirim ve nasıl emekli olabilirim? İ.Ö. 

Cevap: Değerli okurum, yurtdışında bulunduğunuz dönemde çalıştığını süreleri ve bu süreler arasında ve sonunda işsiz olarak geçen bir yıllık süreleri borçlanabilirsiniz. Borçlanmayı günlük 9,46 TL üzerinden yapacaksınız ve hesaplanan borçlanma tutarını üç ay içinde SGK'ya ödeyeceksiniz. Emeklilik için 53 yaşınızı doldurmanız ve 5.600 gün prim ödemeniz gerekiyor. Borçlanma yapmanız prim gün sayınızı artırır ancak emeklilik yaşınızı değiştirmez. Fakat 1992 ile 2000 arasındaki boşluğu yüksek matrahtan ödeyerek doldurmanız halinde, bağlanacak emekli aylığınızda önemli artış olacaktır. 

A.Ş. yönetim kurulu üyesi SSK'lı olabilir 

Soru: Bildiğim kadarıyla şirket ortakları bir işte çalıştıkları zaman 4/a'lı olarak işe girişleri yapılabilmekte. Peki söz konusu durum anonim şirket yönetim kurulu üyesi için de geçerli midir? Yani bir A.Ş'nin yönetim kurulu üyesi başka bir işyerinden sigortalı olabilir mi? A. Günen 

Cevap: Değerli okurum, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları eski adıyla Bağ-Kur, yeni adıyla 4/b kapsamında sigortalı sayılıyor. Fakat bu kişiler isterlerse aynı zamanda başka bir işyerinde (kendi şirketlerine ait bir işyerinde değil) sigortalı (4/a'lı) olarak çalışabilirler. Böyle bir durumda 4/b sigortaları kesilir ve otomatik olarak 4/a'lı olurlar. 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.02.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM