BASINDAN YAZILAR
Şirket Ortakları Da SSK'lı Çalışabilir / Resul Kurt - MuhasebeTR

Şirket Ortakları Da SSK'lı Çalışabilir / Resul Kurt

 Okurumuz Gülcan Savaş; "Bir kişi, 2 farklı şirketin ortağı olup, bir tanesinde de şirket müdürüdür. Bu kişi sağlık sorunlarından dolayı sigortalı olmak istiyor. Başka bir işyerinden sigortalı olabilir mi?" diye soruyor.

Torba Kanun'la yapılan değişiklikle, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile Bağ-Kur'lu bir kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir işyerinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a (SSK) sigortalısı olması mümkün olmuştur.

Yeni düzenlemeye göre, sigortalının 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık statüleri ile 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı sayılacak.

Sigortalının aynı anda 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde ise 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılacak. Yani şirket hisselerini devretmeden bir başka yerde SSK'lı çalışmaya başlarsa SSK sigortalılığı başlayacak.

Eski uygulamada, bir kişinin Bağ-Kur sigortalısı iken, işçi olarak başka bir yerde çalışması halinde SSK primi ödenmiyordu. Bu uygulama ile hizmet çakışmaları ciddi şekilde çözülmüştür. Ancak eski yıllardan kalan hizmet çakışmalarının da bu şekilde uygulanarak mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor.

Bu düzenleme ile, Bağ-Kur'lular SSK'dan emekli olabilmek için son 3.5 yılda işyerlerini ve ortaklık hisselerini başkalarına devretmek zorunda kalmayacaklar. Yani, işyerini veya ortaklık hisselerini bir başkasına devretmeden ortağı olmadıkları bir başka işyerinde ücretli çalışarak SSK statüsünde sigortalı olabilecekler.

Bağ-Kur sigortalısı olup, borcundan dolayı sağlıktan yararlanamayan bir kişi, ortağı veya sahibi olmadığı bir başka işyerinden 4/a (SSK) sigortalısı olarak çalışmaya başlamasından sonra 30 günü doldurur ve SSK 4/a sigortalısı olarak aktivasyon yaptırırsa sağlıktan yararlanabilir.

***

Kendi şirketinde SSK'lı olunabilir mi?

Okurlarımızın en çok sorduğu sorulardan birisi de, bir kişinin kendi işyerinde SSK sigortalısı olup olamayacağıdır.

5510 sayılı Kanun'a göre, 4-1/(b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, 4-1/a bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler. Hatta şirket ortağı olduğu şirkette bilfiil üçüncü bir kişinin işini de yapsa, 1.10.2008 tarihinden sonra artık hiç kimse kendisine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, 4-1/a bendi kapsamında sigortalı olmayacaktır.

Ancak, 1.10.2008 tarihinden önce, 5510 sayılı Kanun'un 4-1/(b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, usulüne uygun şekilde kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden 4-1/a bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilmektedir.

Örneğin, 1.10.2008 tarihinden önce SSK sigortalısı olarak çalıştığı şirkete sonradan ortak olanların SSK sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilmektedir.

Ancak, benzer şekilde 1.10.2008 tarihinden sonra SSK sigortalısı olarak çalıştığı şirkete sonradan ortak olanların SSK sigortalısı olmaları mümkün olmayacaktır.

****

SGK il müdürünün acı kaybı

İstanbul SGK İl Müdürü değerli dostum ve meslektaşım Ramazan Yıldız muhterem babasını kaybetmiştir. İstanbul SGK il müdürlüğü görevini özveriyle ve büyük bir başarıyla yürüten Ramazan Yıldız'a sabır ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 17.02.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM