Ya “Çok yaşa” veya “Sağlıklı Yaşa” sesleri duyarsınız hapşırır hapşırmaz. Hapşırmanın vücuttaki hengamesi bitmemiş, yarattığı dengesizlik sona ermemişken hep sağlıklı yaşama sözcüğünü seçmişimdir duyduğum bu iki dilekten. Sağlık, asırlardır tüm insanlığın en önemli dileği olduğundan, fen bilimlerinin vazgeçilmez dalı olan tıp bilimlerini yaratmış, bütün dinlerin dilindeki duaya dönüşmüş ve tabii devletlerin yasal düzenlemelerine de konu olmuştur.
Devletler yüzyıllardır halkın sağlığını korumayı görev olarak benimsemiş ve en önemli yasal düzenleme olan anayasalarına koymuşlardır. Bizim anayasamızda da halkın genel sağlığını tehdit eder bir durumda en temel hak ve özgürlükler bile kısıtlanabilirken, devlet her bir kişinin beden ve ruh sağlığını korumayı anayasanın 65. Maddesi ile kendine görev olarak edinmiştir. Elbette bu görevi herkesi tam anlamıyla kapsayacak şekilde yerine getirmek pek de kolay değildir. Bu her şeyden önce ülke ekonomisinin buna el vermesine ve iyi bir koordinasyona bağlıdır.
Ülkemizde daha bundan yaklaşık on sene öncesine kadar parası olmadığı için hastane hastane gezdirilirken ölen insanlar gazetelerin üçüncü sayfa haberlerine konu olurdu. Şimdilerde genel sağlık sigortası uygulaması ana haber bültenlerine konu olmakta. Devlet vatandaşını gelirine göre prim ödeyerek hatta gelir durumu çok kötü ise prim ödemeden sigortalı olmaya çağırıyor. Hiç bir geliriniz yoksa genel sağlık sigortalısı olmak için tek şart gelir testine girmeniz. Yapılacak testte eğer aile içinde her bir kişiye düşen gelir asgari ücretin üçte birinden yani 295,50 TL’den az ise aile üyelerinin hepsi hiçbir prim ödemeden sigortalı olacaklar. Bu testi Sosyal Güvenlik Kurumunda hiçbir kaydı olmayanların yanında yeşil kart sahiplerinin de yaptırması gerekiyor.
Başvurular kişinin kayıtlı ikametgahının bulunduğu il veya ilçe idari sınırları içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılacak. Engelli ve yaşlı vatandaşlarımız bizzat başvuruda bulunamayacak ise vekilleri de onlar adına başvuruda bulunabilecek.
Gelir testi için son gün 29 Şubat, ancak yeşil kartlı olanlar testi kendi kartlarının vize tarihi dolana kadar yaptırabilirler. Unutmayın eğer gelir testi yaptırmazsanız gelirinizin asgari ücretin iki katı olduğu varsayılacak ve aylık 213 TL prim ödemek zorunda kalacaksınız.
Ülkemizde nüfusun yaklaşık % 20’sinin sağlık güvencesi kapsamında olmadığını düşündüğümüzde bu düzenlemenin önemi bir kat daha artmaktadır. Geçim derdindeki milyonlarca ailenin sırtından sağlık harcamalarını hiçbir bedel ödemeksizin almak, yani her annenin hiçbir endişe taşımadan sabah ilk iş gece ateşlenen küçük kızını hastaneye götürmesinin yolunu açmak, vatandaşlarını tedavisini yaptıramadığı için daha önemli hastalıklara tutulmaktan korumak devletin en önemli görevi olsa gerek.
Bu düzenleme hem insanlarımızın daha huzurlu bir hayat yaşaması hem de sağlıklı nesiller yetiştirmek için vesile olacak, sağlık sistemimizi de tek elden ve daha eşit bir şekilde kuracaktır.
(Kaynak: Bursa Haber | 16.02.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.