Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298. maddesinde, yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun Üretici Fiyatları Genel Endeksi'nde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olarak tanımlanmış ve bu oranın Maliye Bakanlığı’nca Resmi Gazete ile ilan edileceği hükme bağlanmıştır.
Bakanlık, yayımladığı 363 numaralı VUK Genel Tebliği ile bu oranı yüzde 7,8 olarak ilan etmiştir. Bu oranın önemi, çeşitli kanunlarda yer alan tutarların yıllık olarak belirlenmesinde ölçü olarak alınmasından kaynaklanmaktadır. Bu oran dikkate alınarak çeşitli kanunlarda yer alan parasal büyüklüklerin 2007 yılında uygulanacak tutarları yeniden belirlenmiş olup, bunlardan önemli gördüklerimize aşağıda yer verilmiştir.
- 2007 yılında Gelir Vergisi'nden istisna tutulacak günlük yemek bedeli 8.80 YTL (KDV hariç) olarak belirlenmiştir. Buna göre işyeri ve işyeri müştemilatı dışında kalan yerlerde yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatin günlük 8.80 YTL’si Gelir Vergisi'nden istisna tutulacaktır.
- Gerçek kişilerce binaların mesken olarak kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirlerine uygulanacak Gelir Vergisi istisnası tutarı 2.300 YTL olarak belirlenmiştir.
- Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80. maddesi kapsamında yer alan değer artış kazançlarına ilişkin istisna tutarı 6.400 YTL olarak belirlenmiştir. Buna göre 2007 yılında elde edilen değer artış kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç 6.400 YTL’si Gelir Vergisi'nden istisna olacaktır.
- Gerçek kişilerce elde edilen ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 82. maddesinde tanımlanan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı 15.000 YTL olarak belirlenmiştir.
- Gerçek kişilerce elde edilen ve tevkifat ve istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyanname verme sınırı 900 YTL olarak tespit edilmiştir.
- 2007 yılı için fatura düzenleme haddi 560 YTL olarak tespit edilmiştir.
- Mükelleflerce doğrudan gider yazılabilecek demirbaş eşya tutarı da 560 YTL olarak belirlenmiştir.
- Gerçek kişilerce 2006 yılında elde edilen menkul sermaye iratlarına uygulanacak indirim oranı yüzde 46,5 olarak açıklanmıştır. Buna göre 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresi'nce çıkarılan menkul kıymetlerden 2006 yılında sağlanan gelirler için indirim oranı uygulanabilecektir.
- Gelir Vergisi Kanunu’nun 59. maddesi uyarınca 26.7.2001-31.12.2005 tarihleri arasında ihraç edilmiş devlet tahvili ve Hazine bonolarından 2006 yılında elde edilen faiz gelirleri ile alım satım kazançları için uygulanacak istisna tutarı da 191.089,20 YTL olarak belirlenmiştir.
- Mobil telefon aboneliği tesisinde 01.01.2007 tarihinden itibaren 26 YTL Özel İletişim Vergisi tahsil edilecektir.
- İvazsız şekilde meydana gelen intikaller ile para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyenin Veraset ve İntikal Vergisi'nden istisna edilecek tutarı 2.068 YTL olarak belirlenmiştir.
Ayrıca, Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu’ndaki maktu tutarlar ile trafik cezaları da yeniden değerleme oranında artırılmıştır.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 26.12.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.