Anımsanırsa, depremle büyük yara alan Van ilimiz için yapılması gerekenler konusunda çeşitli önerilerimiz olmuştu. Özellikle 1 Aralık tarihli köşe yazımızda somut bir öneri getirmiş ve prefabrik yapılar başta olmak üzere, bölgeye bağışlanacak malzemelerde katma değer vergisinin kaldırılmasını talep etmiştik.
Bu tavsiyemiz tam olarak yerine getirilmese bile çok büyük bir adım atıldı. 27 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile prefabrik yapılarda katma değer vergisi yüzde 1’e indirildi. Anılan Karar şöyleydi;
“15/7/2012 tarihine kadar uygulanmak üzere; okul, sağlık hizmet tesisi ve öğrenci yurdu olarak kullanılmak amacıyla inşa edilen prefabrik yapı teslimlerinde katma değer vergisi oranı yüzde 1 olarak belirlenmiştir.”
Bu düzenleme yeterli olmasa bile bölgenin gelişimi ve yeniden yapılandırılması açısından gerçekten büyük bir adım. Birçok yardım kuruluşu, dernek ve vakıf bölgeye yardım prefabrik yapılar üzerindeki yüksek vergiler, maliyetlerin artması nedeniyle istenen katkının sağlanamaması sonucunu doğurmaktaydı.
Yapılan bu düzenleme ile okul, sağlık hizmet tesisi ve öğrenci yurdu olarak kullanılacak prefabrik yapılarda maliyeti azalmış, 100 bin TL bedelle satın alınacak bir prefabrik yapı üzerindeki KDV yükü bin TL’ye düşmüştür.
Kanuna göre bu yapıları teslim eden mükellefler, indirimli orana tabi işlem gerçekleştirir. KDV Kanunu’nun 29/2. maddesi bu mükelleflere KDV iadesi hakkı tanır. Okul, sağlık hizmet tesisi ve öğrenci yurdu olarak kullanılmak amacıyla prefabrik yapı inşa eden ve bunları teslim eden mükellefler bu inşa sırasında yüklendikleri ve indirim yoluyla gideremedikleri KDV’lerin iadesini talep edebilirler.
Yukarıda da ifade ettik, Van için yeterli değil ama yine de büyük bir adım… Teşekkürler…
Mükellefler iyi haber bekliyor!
İstekler ve beklentiler her zaman Van örneğinde olduğu gibi olumlu gelişmeyebiliyor. Daha önce bu köşeden mükellef alacaklarında haksız faiz uygulaması yapıldığını, daha da kötüsü mükellef alacakları için faiz ödenmediğini de paylaşmıştım. Daha sonra Vergi Usul Kanunu’nun 112/4. maddesinde hüküm altına alınan bu haksız uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından önlendiğini duyurmuştum.
Anılan maddeye göre, mükelleflerin devletten olan alacakları için 3 ay hiçbir faiz uygulanmamakta, 3 aylık süreden sonra ise tescil faizi aylık yüzde 1 uygulanmaktaydı. Oysa ki devletin mükelleflerden olan alacaklarında hiçbir bekleme süresi olmaksızın gecikme faizi aylık yüzde 1,40’tı. İşte bu haksızlığa Anayasa mahkemesi dur dedi. Ancak, bu iptal hükmü karar tarihinden 1 yıl sonra yani 14 Mayıs 2012’de yürürlüğe girecekti. Bu süre, vergi idaresine düzenleme yapmak için tanınmıştı. Ancak, ne yazık ki henüz bir düzenleme yapılmadı. Bu süreçte verilen yargı kararlarında ise mükellef alacaklarına gecikme faizi ödenmesine hükmedildi. Daha fazla gecikilmeksizin konuya ilişkin yasal düzenleme yapılmalı ve bu haksızlık tamamen ortadan kaldırılmalıdır.
(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi | 02.02.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.