BASINDAN YAZILAR
Yeni Ticaret Kanunu'nda Değişiklik Talepleri / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Yeni Ticaret Kanunu'nda Değişiklik Talepleri / İsmail Kökbulut

 


1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan yeni Ticaret Kanunu hükümleri okunup değerlendirildikçe üzerindeki tartışmalar da artıyor.

Özellikle işadamları yeni TTK ile getirilen düzenlemeleri desteklemekle birlikte bazı düzenlemelerden duydukları rahatsızlıkları da dile getirmeye başladılar. Kanunun yayımlanma tarihi ile uygulama tarihi arasındaki farklılığın bir nedeni de bu. Bu süre yeni kanuna geçiş için iyi değerlendirilmeli. İş dünyasından ve muhataplarından gelen tepki ve endişelere mutlaka kulak verilmeli. 

TOBB Başkanı; Yeni TTK'da 50 madde değişmeli 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu iş dünyasında sıkıntıya neden olacak elli kadar maddenin değişmesi gerektiğini ifade ediyor. Peki bu değişiklik talepleri neden daha önce değil de şimdi gündeme geliyor. Zira yeni kanun, yaklaşık 10 yıl süren bir çaba sonucunda yazıldı. Yazım sürecinde değişiklik talepleri değerlendirilebilir ve gerekirse değişiklikler yapılabilirdi. Fakat yeni kanun 1535 maddeden oluşan bir kanun ve doğal olarak ticaret hayatını düzenleyen bu denli kapsamlı bir Kanunun getirdiği düzenlemeleri kavrayıp anında önlem almak pek kolay değil. Konu değişik zamanlarda dile geldi. Okuyucularımız bilir kanuna ilişkin endişelerimiz aralık ayında gazetemizde yayımlanan dört günlük yazı dizisi ile gündeme geldi. 
Diğer taraftan bilim adamları, köşe yazarları ve diğer takipçiler yeni düzenlemelerin getireceği sonuçları ve sıkıntıları dile getirmeye başladılar. O zaman iş dünyasından tepkiler gelmeye başladı. Uygulamaya süresinin yakınlığı da doğal olarak bu tepkilerin artmasına neden oldu. 

İş dünyası hangi maddelerin değişmesini istiyor 

Şeffaflık getirilirken mahremiyetin ortadan kaldırılması, ekonomik suçların müeyyidesinin nihai aşamada hapis cezası ile sonuçlanabilmesi, şirketten borçlanma yasağının sınırlarının çizilmesindeki eksiklik ve abartılar ilk aşamada akla gelen düzeltilmesi gereken noktalar olarak gözüküyor. Şirket ortaklarının ve akrabalarının alışveriş yapsalar bile borçlanamamaları. Şirket bağımsız denetçilerin sorumluluğu ve aşırı yetkilendirilmiş olması. Şirkete ait her türlü evrakta bulunması gereken bilgilerin fazlalığı. Buna benzer birçok madde iş dünyasında değişiklik beklentisini artırdı. 

Erteleme olabilir mi? 

İş dünyasının itiraz ettiği maddeler çoğaldıkça erteleme beklentisi de artıyor. Kaldı ki kanunun uygulanması için 3 tüzük, 9 yönetmelik, 9 tebliğden oluşan ikincil mevzuatın yayımlanması gerekir. Ancak bugüne kadar çıkan bir şey yok. Bu durum iş dünyasında erteme olacak mı sorusunu gündeme getiriyor. 
Netice itibariyle bu kanun ticaret hayatının aktörlerini, yani işadamlarını birinci derecede etkileyecek. Bu nedenle iş dünyasının beklentilerine cevap verecek bazı değişikliklerin yapılmasında fayda var. 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 30.01.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM