1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası uygulaması bazı yaptırımları da beraberinde getiriyor. Uygulama gereği, 18 yaşını bitirip üniversiteye hazırlanan ya da henüz iş bulamamış erkek çocukları ailelerinin sosyal güvencesi olsa da gelir testi yaptırmak mecburiyetinde. Aksi halde en üst sınır olan 212 TL'den prim borçlusu sayılacak.
Yılbaşından itibaren genel sağlık sigortasının zorunlu hale gelmesi, önemli yükümlülükleri de beraberinde getirdi. Bu durum en çok 18 yaşını bitirip üniversiteye hazırlanan ya da henüz iş bulamamış erkek çocukları ilgilendiriyor. Bu kişiler, ailelerinin sosyal güvencesi olsa da gelir testi yaptırmak zorunda. Aksi halde en üst sınırdan prim borçlusu sayılacak. Adlarına her ay 212 TL prim borcu işleyecek. Ancak kız çocukları anne-babalarının sosyal güvencesinden yararlanabilecek. Gelir testine başvurmak için ocak ayı sonuna kadar süre var. Bu süre içerisinde gelir testine başvuranlardan geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primini devlet ödeyecek. Ancak başvuru yapmazlarsa otomatik olarak en üst sınırdan prim borçlusu olacaklar. Üniversite öğrencileri ise 25 yaşına kadar gelir testine başvurmadan anne-babalarının sigortasından yararlanabilecek. Gelir testini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapacak. Gelir testi, il ve ilçelerdeki sosyal yardımlaşma dayanışma vakıfları tarafından uygulanacak.
Bu düzenlemede en kritik grubu üniversiteye hazırlanan öğrenciler ile 18 yaşını aştığı halde henüz iş bulamayan grup oluşturuyor. Uzmanlar, çok sayıda öğrencinin liseyi bitirmesinin ardından dershaneye giderek üniversiteye hazırlandığına dikkat çekiyor. Bunların önemli bir bölümü de 18 yaşın üstünde. Bu nedenle ailelerinin sosyal güvencesinden yararlanamıyorlar. Üniversite eğitimine devam etmeyi düşündükleri için de sosyal güvenceye kavuşmak gibi bir düşünceleri olmuyor. Ancak yeni uygulamada, bu gruptakilerin gelir testine başvurması zorunlu. 'Nasılsa birkaç ay sonra üniversite öğrencisi olacağım' diye düşünerek gelir testine başvurmazlarsa her ay için 212 TL prim borcuyla karşı karşıya kalabilecekler. Bu nedenle uzmanlar, 18 yaşını geçen herkesin, eğer sosyal güvencesi yoksa ve üniversite öğrencisi de değilse gelir testine başvurması yönünde uyarı yapıyor.
Zorunlu genel sağlık sigortasına geçilmesiyle birlikte nüfusun tamamının sağlık güvencesi kapsamına alınması hedefleniyor. Halen 63 milyon kişi SGK kapsamında sağlık güvencesine sahip. 9,1 milyon kişi de yeşil kartlı olarak sağlık hizmeti alıyor. Bu kişiler ay başından itibaren SGK'ya devredildi. Geriye kalan yaklaşık 1,7 milyon kişinin ise herhangi bir sosyal güvencesi yok. Ancak 1 Ocak itibarıyla bu kişilere gelir testine başvurarak genel sağlık sigortalısı olma zorunluluğu geldi. Eğer genel sağlık sigortasına başvurmazlarsa yüklü prim borcu ile karşılaşacaklar. SGK, sosyal güvencesi olmayan 1,7 milyon kişiye mektup göndererek gelir testine davet ediyor. Bu kişiler eğer gelir testi sonucuna göre ya hiç prim ödemeden sağlık hizmeti alacak ya da gelirine göre sağlık primi ödeyecek. Eğer bu kişilerin geliri, ailede kişi başına 295 TL'nin altındaysa primlerini Hazine ödeyecek. Geliri 295 TL ile asgari ücret arasındaysa 35 lira prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar. Asgari ücret ile asgari ücretin iki katına kadar geliri olanlar 106, asgari ücretin iki katından fazla geliri olanlar da 212 lira prim ödeyecek.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 28.01.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.