BASINDAN YAZILAR
SGK Beklenen Genelgesi 2012-2 Yeşil Kartı Devri Ve GSS Tescil İşlemleri [Yazı Dizisi-5] / Vedat İlki - MuhasebeTR

SGK Beklenen Genelgesi 2012-2 Yeşil Kartı Devri Ve GSS Tescil İşlemleri [Yazı Dizisi-5] / Vedat İlki

 


KISMİ SÜRELİ ÇAĞRI ÜZERİNE ÇALIŞANLARIN GSS İŞLEMİ:

5510 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesinde öngörülen geçiş süresinin sona  erdiği 01/01/2012 tarihinden itibaren 4857 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışanların, 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesi gereği eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamaları zorunludur.

01/01/2012 tarihinden itibaren bu kapsamdaki sigortalılardan, ay içinde 30 günden eksik çalıştıkları süreleri, 4 -1 (a) bendi kapsamında isteğe bağlı  prim ödeyerek tamamlayanlar hariç, işverenleri tarafından ay içinde 30 gün 
bildirimi yapılmadığı günden itibaren, 30 günden eksik kalan günleri için 5510 sayılı Kanunun (60/g) bendi kapsamında aylık prime esas kazanç alt sınırı üzerinden re’sen sistem üzerinden tescil edilecektir.(886,50*0,12)

 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında çalışanların GSS tescil işlemi, 01/01/2012 tarihinden önce bu kapsamda çalışıp bu tarihten sonra da çalışmaya devam edecek sigortalılar için aylık 
prim ve hizmet belgesinde eksik gün nedeni,

1.)“06- Kısmi istihdam” ,

2.) “17- Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma” seçeneği işaretleyen  işverenlere bir defaya mahsus olmak üzere sistem üzerinden sorularak yapılacaktır.

İşverenlerin bu şekilde bildirim yapmamaları ya da eksik bildirim yapmaları  halinde, sistem üzerinden  her ay aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresinden sonra (ayın 1’i ila 30’u arasında ücret alanlar için takip eden ayın 23’ü, ayın 15’i ila 14’ü arasında ücret alanlar için takip eden ayın 7’si) bu kapsamda çalışan sigortalıların GSS tescil işlemi, SGK tarafından re’sen yapılacaktır.(886,50*0,12)

 01/01/2012 tarihinden itibaren işe başlayan sigortalılar için ise sigortalı  işe giriş bildirgesinin “4857 sayılı Kanunun 13 üncü  ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı  üzerine ya da ev hizmetlerinde 30 günden az çalışıyor mu ?”,  “Evet/Hayır”, “Çalışılan gün sayısı” alanının işaretlenmesi suretiyle eksik gün bildirimi yapılan 
sigortalılar re’sen tescil edileceklerdir.(886,50*0,12)

EKSİK GÜN KODU ‘’PUANTAJ’’ DİYE EKSİK GÜN BİLDİRİLMESİ HAKKINDA FARKLI 
UYGULAMA VARDIR:

4857 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılardan, aylık prim ve hizmet belgesinde “06- Kısmi istihdam” veya “17- Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma” seçeneği işaretlenmeyenler dışındaki işverenleri tarafından “puantaj” sistemi uygulanması  nedeniyle “eksik günleri” bulunan sigortalılar, Kanunun (60/g) bendi kapsamında tescil edilmeyecektir.

30 GÜNDEN EKSİK ÇALIŞMA KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMEZ:

1.)Sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar,

2.)5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamındaki sigortalılar,

3.)Ay içinde birden fazla işyerinde çalışıp toplam çalışma süresini 30 güne 
tamamlayanlar,

4.)Kamu idarelerinde 657 sayılı Kanununun 4 üncü maddesinin (B) ve (C) 
bentlerine tabi çalışanlar,

5.)4857 sayılı Kanuna tabi çalışmakla birlikte 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine tabi sandıklarda çalışanlar için sandıklar SGK’na devredilinceye kadar 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinin 
dördüncü fıkrası uygulanmaz
.

18 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLAR İÇİN GSS UYGULAMASI:

 5510 sayılı Kanunun 61 inci maddesinin ikinci fıkrasında “60 ıncı  madde gereği genel sağlık sigortalısı sayılanların  çocukları, ana ya da babanın tescil edilmiş olmasına bakılmaksızın ve ayrıca bir işleme gerek olmaksızın 18 yaşını dolduruncaya kadar genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan” yararlandırılacağı ve “18 yaşından küçük çocuğun ana ve babası yok ise 18 yaşını  dolduruncaya kadar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (7) numaralı alt bendi kapsamında primi Devlet tarafından ödenmek üzere genel sağlık sigortalısı” sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

Ana ve babası hayatta olmayan ya da her ikisi için gaiplik işlemi başlatılanların 18 yaşını doldurmamış  çocuklarından 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalandırılmayanlar öncelikle SGK İl Müdürlüğü/SGM tarafından re’sen tescil edilecektir. Re’sen tescil edilemeyen bu çocukların kendileri veya bir başka kişi ile birlikte genel sağlık sigortası tescil işleminin yapılması için SGK İl Müdürlüğü/SGM müracaat etmesi halinde, 18 yaşından küçük çocuğun MERNİS sistemi üzerinden ana ve babasının hayatta ya da gaip olup olmadığının kontrol edilmesi, ana ve babasının hayatta olmadığının ya da gaiplik işlemi başlatıldığının tespit edilmesi halinde ise 5510 sayılı 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının 
(c) bendinin (7) numaralı alt bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescil işlemi yapılacaktır.

SONUÇ:

5 gün süren yazı dizimizde Genelge de 01/01/2012 tarihi  itibariyle;

 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin 

(1) Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar.

(3) 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,

(9) 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilen kişiler ile aynı Kanunun ek 16 ncı  maddesine göre aylık alan kişiler,

 genel sağlık sigortalısı sayılacaktır.

01/01/2012 tarihinden önce herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişiler ise 01/01/2012 tarihinde (60/g) kapsamında, SGK  tarafından re’sen genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmiştir.

Geçici Madde 12’ile ertelenen GSS bazı maddeleri 01.01.2012 tarihinden itibaren tüm kesimler GSS kapsamına alınmıştır.

Yeşil Kart vize tarihleri sona erenler için re’sen tescil edilerek 106,40 TL. tahakkuk ettirilmek üzere vizelerinin sona erdiği tarihi takip eden gün itibariyle, 5510 sayılı Kanunun (60/g) bendi kapsamında tescil edilecektir

Bir ay içinde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde (ADNKS) kayıtlı bulunan ikamet adresinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmak zorundadırlar.

Süresi içinde başvurmaz iseler 212,76 TL. ödeyeceklerdir.

2022 sayılı Kanuna göre aylık alma haklarını  kaybettikleri tarihten itibaren 5510 sayılı Kanunun  (60/c-3) bendi kapsamındaki GSS sona erecektir. 

442 sayılı Kanun 74 üncü maddeye göre görevlendirilenler, görevlendirilmelerinin sona erdiği tarihten itibaren bu kapsamdaki GSS sona erecektir.

442 sayılı Kanunun ek 16 ncı maddesine göre aylık bağlananların ise aylık alma haklarını kaybettikleri tarihten itibaren bu bent kapsamındaki GSS sona erecektir. 

GSS bakmakla yükümlü olduğu kişisi olarak sağlık yardımlarından yararlanmayanlar ile yararlanma hakları sona erenler, yararlanma haklarının sona erdiği tarihten itibaren 5510 sayılı Kanunun (60/g) bendi kapsamında, 106,38 TL. üzerinden re’sen tescil edilecektir.

Gelir testine müracaat bildirimi (Ek:1) tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde SGK’na  ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuranlardan gelir testi yapılanlar ile gelir testi istemeyen ya da “Gelir testine müracaat bildirimi” (Ek:1) ile tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde SGK’na  ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmayanlar hakkında 212,80 TL. ödeyeceklerdir.

Yabancı  ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayanlar, ülkemizde kesintisiz yerleşim süresinin bir yılı geçtiği tarihten itibaren bir ay içinde genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile SGK  başvurmaları  halinde, 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine (60/d) göre ülkemizde kesintisiz yerleşim süresinin bir yılı geçtiği tarih itibariyle genel sağlık sigortalısı  olarak tescil edilecektir.

Gelir testine tabi olmayacaktır.212,76 TL.ödeyecekler.Bir ay için GSS Bildirgesini vermezler ise 886,50 TL. İdari Para Cezası Ödeyeceklerdir.

Yabancı uyruklu kişilerin GSS ; ikametin sona erdiği, yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olduğu, 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının diğer bentleri ya da fıkraları kapsamında GSS veya bakmakla yükümlü olunan kişi sayıldığı, ikametinin başka bir ülkeye nakledildiği tarih ya da ölümü halinde ölüm tarihi itibariyle sona 
erecektir.

Gelir Testinden Hane Kavramı:

a)Eş,

b) Yaşlarına bakılmaksızın evli olmayan çocuk ,

c)GSS  olarak tescil edilecek kişinin ana ve babası  esas alınacaktır.

d)Aynı hanede yaşamayan ve öğrenim nedeniyle başka bir hanede yaşayan evli olmayan çocuklardan 25 yaşını  doldurmayanlar gelir tespitinde aile içinde değerlendirilecektir.

Gelir tespiti işlemlerinde hane olarak ADNKS sisteminde yer alan adres dikkate alınacaktır. ADNKS’ de yer alan adreste birden fazla aile olması  halinde her bir aile için ayrı ayrı gelir tespiti işlemi yapılacaktır.

ADNKS sisteminde yer alan adreste yaşamayan ve genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olunan kişisi olan ana ve baba hakkında ayrı  gelir tespiti işlemi yapılacaktır.

 5510 Sayılı  Kanunun (60/g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilenlerin gelir testi sonucuna göre aile içindeki gelirleri asgari ücretin altında kalan genel sağlık sigortalılarının bu sürelerde gelir testi sonucu, ödemeleri gereken tutarların üzerinde yaptıkları  ödemeler herhangi bir faiz uygulanmaksızın iade veya mahsup edilecektir.

Gelir testine yapılan itiraz, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıf kayıtlarına intikal tarihinden itibaren 15 gün içinde vakıf tarafından karara bağlanarak itirazda bulunan genel sağlık sigortalısına ve SGK’na  bildirilecektir.

4857 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışanların, 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesi gereği eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamaları zorunludur.

30 günden eksik kalan günleri için 5510 sayılı Kanunun (60/g) bendi kapsamında aylık prime esas kazanç alt sınırı üzerinden re’sen sistem üzerinden 106,38 TL. üzerinden tescil edilecektir.

Aylık prim ve hizmet belgesinde eksik gün nedeni,

1.)“06- Kısmi istihdam” ,

2.) “17- Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma” olarak verilenler ADNKS 
göre gelir testi yapılcaktır.

Gelir testi yapılıncaya kadar re’sen tescil oluncaktır.

Ana ve babası hayatta olmayan ya da her ikisi için gaiplik işlemi başlatılanların 18 yaşını doldurmamış  çocuklarından 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım 
ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalandırılmayanlar öncelikle SGK İl Müdürlüğü/SGM tarafından re’sen tescil edilecektir. Re’sen tescil edilemeyen bu çocukların kendileri veya bir başka kişi ile birlikte genel 
sağlık sigortası tescil işleminin yapılması için SGK İl Müdürlüğü/SGM müracaat etmesi halinde, 18 yaşından küçük çocuğun MERNİS sistemi üzerinden ana ve babasının hayatta ya da gaip olup olmadığının kontrol edilmesi, ana 
ve babasının hayatta olmadığının ya da gaiplik işlemi başlatıldığının tespit edilmesi halinde ise 5510 sayılı 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (7) numaralı alt bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescil işlemi yapılacaktır.

(Kaynak: Alitezel.com | 27.01.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM