BASINDAN YAZILAR
Tarım Bağ-Kur Sigortalılığında Evli Kadınlara Müjde / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Tarım Bağ-Kur Sigortalılığında Evli Kadınlara Müjde / Şevket Tezel

Tarım Bağ-Kur Sigortalılığında Evli Kadınlara Müjde

Evli Kadınların çeşitli kamu ve özel sektör firmalarına satmış oldukları zirai ürün bedellerinden 1994-2003 arasında satmış oldukları ürün bedellerinden Bağ-Kur prim tevkifatı yapılmış olsa bile Bağ-Kur aile reisi olmadıkları gerekçesiyle bu tevkifatlara istinaden borçlanma taleplerii kabul edilmiyordu. Açılan davaları kaybetmekten doğan zararı önlemek amacıyla Hükümet 6270 sayılı Kanunla bu işe kesin çözüm olarak aile reisi olmayı engel olmaktan çıkardı. Artık aile reisi olmadığı gerekçesiyle evli kadın çiftçilerin tevkifatları borçlanmada değerlendirme dışı bırakılmayacak.

Sağlıkta Yüzde Katılım Payından Sonra Kutu Başı Katılım Payı

Eski memurlara ikramiye hakkını düzenleyen ve evli kadın çiftçilerin 1994-2003 yılları arasındaki ürün satışlarından ödedikleri Bağ-Kur tevkifatlarına istinaden borçlanma yolunu mahkemeye ihtiyaç duyurmaksızın doğrudan açan 6270 sayılı Kanun tüm genel sağlık sigortalılarına kötü bir sürpriz getiriyor. O da artık çalışanlar için yüzde 20, emekliler için yüzde 10 oranındaki ilaç katılım paylarının yanı sıra üç kaleme/üç kutuya kadar ilaç/ilaçlar için 3 Türk Lirası, ilave her bir kalem/kutu ilaç için 1 Türk Lirası olmak üzere katılım payı uygulanacak.

Yargıtay İlave Tediyelerden SSK Primi Kesilmesini Onayladı

KİT gibi çeşitli kamu kuruluşlarında çalışanlardan İş Kanunundaki tarife göre işçi vasfında olan kimselere, ücret sistemleri ne olursa olsun, her yıl için birer aylık istihkakları tutarında ilave tediye (Bir çeşit ikramiye) yapılmaktaydı. İlgili 6772 sayılı Kanununun 4.maddesine göre de bu tediyelerden işçi sigortalarının icabettirdiği primler kesilmemekteydi. Oysa 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 80/c maddesine göre bu istihkaktan da prim kesilmesi gerekmekte, aynı Kanunun 105 inci maddesine göre de 6772 sayılı Kanundaki 5510 sayılı Kanuna aykırı hükmün uygulanmaması gerekiyordu. Edirne İş Mahkemesi aracılığıyla yargıya intikal eden bu konuda Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 2011/48313 Esas ve 2011/43574 Karar nolu içtihadıyla Yüksek Mahkeme ilave tediyelerden sigorta primi kesilmesi uygulamasını onaylamış bulunuyor.


Soru: 16.08.1971 doğumluyum. 16.07.1996 tarihinden beri Esnaf Bağ-Kur'luyum ve halen devam ediyorum. Bağ-Kur’dan nasıl ve hangi şartlarda emekli olabilirim? SSK’ya geçersem hangi şartlarda ve nasıl emekli olabilirim? Hangisinden daha erken emekli olurum? Bağ-Kurlu olarak SSK’ya geçersem hem Bağ-Kur hem SSK ödeyebilir miyim? Tülay YILMAZ

Cevap: Bağ-Kur (4/b) sigortalılığınızı en az 16.07.2016 tarihine kadar sürdürürseniz 53 yaşını dolduracağınız 16.08.2024'te Bağ-Kur'luluktan normal emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur sigortalılığına artık son verseniz bile bu defa 16.08.2027'de yaştan emekli olabilirsiniz. Bundan sonra en az 3,5 yıl SSK sigortalısı olarak çalışırsanız 53 yaşını dolduracağınız 16.08.2024'de SSK'lılıktan emekli olabilirsiniz. SSK'lılıktan emekli olursanız aylığınız daha yüksek olur. Bağ-Kur sigortalılığınıza neden olan mükellefiyetinize son vermeseniz dahi aynı dönemde SSK sigortalısı olarak çalışırsanız SSK'lı sayılırsınız. Bu durumda hem SSK hem de Bağ-Kur primi ödeyebilirsiniz.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 27.01.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM