Büyüme ve ihracatta rekorlar kıran Türkiye'nin başını ağrıtan cari işlemler açığında Ekim 2009'dan bu yana ilk kez sevindirici gelişme yaşandı. Özellikle yabancı yatırımcıların dikkatle takip ettiği cari açık, yıllık bazda 77,82 milyar dolara geriledi. İyileşmenin başladığını ifade eden ekonomistler, yavaş da olsa düşüş trendinin süreceği görüşünde.
Türk ekonomisinin yumuşak karnı cari açık, hizmetler dengesi kalemindeki güçlü artış ve dış ticaret açığındaki iyileşmenin etkisiyle kasımda beklentilerin hafif altında 5,19 milyar dolar olurken yıllık bazda Ekim 2009'dan bu yana ilk kez daralarak 77,82 milyar dolara geriledi. Cari açıkta iyileşmenin başladığına dikkat çeken ekonomistler, TL'deki değer kaybı ve iç talepte yavaşlamanın sürmesiyle iyileşmenin yavaş da olsa sürmesini bekliyor. Ekonomistler cari açığın GSYH'ye oranının 2011 sonunda yüzde 9-10 seviyelerinde gerçekleşmesini beklerken, 2012 sonu için beklentiler ise tek haneli olarak yüzde 6-9 bandında yer alıyor.
Merkez Bankası verilerine göre cari açık Ocak-Kasım 2011'de önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artışla 70,24 milyar dolar oldu. Cari açık Ocak- Kasım 2010 döneminde 39,52 milyar dolar, Ekim 2010'da yıllık 78,61 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Cari işlemler dengesinin kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 27,7 artışla 5,3 milyar dolar olması bekleniyordu. JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, veri sonrası yayımladığı raporda, kasım verisinin Türkiye'nin dış dengelerinde iyileşmenin ilk kesin işaretlerini verdiğini belirterek, "Bu süreç yavaş olacak ve Türkiye'nin dış finansman ihtiyaçları uzun bir süre daha yüksek kalarak global risk iştahındaki değişimlere karşı hassas olmasına neden olacak. Öte yandan dış dengelenmenin yeniden başlaması bir miktar rahatlama getirecektir. Cari açığın 2012'de geçen yılki 76 milyar dolardan 58 milyar dolara gerilemesini bekliyoruz." dedi.
Yurtdışında yerleşik kişilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımlar, Ocak-Kasım 2011 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 4,99 milyar dolar artarak 12,084 milyar dolara yükseldi. Morgan Stanley ekonomisti Tevfik Aksoy, açığın finansman tarafına bakıldığında doğrudan yabancı yatırımın düşük kalmasıyla finansman kalitesinin de hâlâ düşük olduğunu belirterek, "Yine de dikkat çekmeye dair bazı noktalar var; Merkez Bankası'nın para politikası uygulamalarına yönelik şikayetlere rağmen yerleşik olmayanlar bono alımlarına devam etmiş. Öte yandan net hata noksan kalemi kasımda 700 milyon dolar daha sağlamış. En ilginç olanı ise Türk şirketleri fonlama sıkıntısı yaşamayarak dış borçlarının yüzde 130'unu çevirerek yıllık ortalamayı yüzde 124 seviyesine getirdi. Bu da yükümlülüklerinden daha fazla fonlama sağladıklarını gösteriyor." dedi. Aksoy, "Açık ana risk faktörlerinden biri olmaya devam edecek özellikle de global piyasalardaki riskler nedeniyle. Ancak en azından bir miktar iyileşme ve öngörülerimizde aşağı yönlü riskler görüyoruz." şeklinde konuştu.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 12.01.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.