BASINDAN YAZILAR
Türk Ekonomisinden İki Büyük Çınar Devrildi / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Türk Ekonomisinden İki Büyük Çınar Devrildi / Osman Arıoğlu

 Değerlerimizin kıymetini bilmek, onları takdir etmek için adeta bu dünyadan göçmeleri gerekir.

Sonra da ah keşke denir ama giden gitmiştir artık. Nadiren yaşarken de, ebediyete intikal ettikten sonra da belli ölçüde değeri bilinen insanlar vardır. Bugün size Türk ekonomisinde önemli birer kilometre taşı olmuş iki değerli insandan bahsedeceğim. Bir gün arayla kaybettiğimiz iki değeri bir nebze olsun daha yakından tanıtmaya çalışacağım. 

Serbest bölgeciliğin babası Kaya Tuncer 

Kaya Tuncer, İzmir için çok şey demekti, serbest bölgeciliğin babası sayılırdı. Ege Serbest Bölgesi'nin kurucusuydu. Günümüzde hâlâ serbest bölgeler önemli ölçüde işlev görüyorsa bunda ESBAŞ'ın, dolayısı ile onun kurucusu misyon ve vizyon sahibi Kaya Tuncer'in rolü büyüktü. Gerçek anlamda serbest bölge vizyonuna uygun bir yapı oluşturmuştu. 
Kurduğu uzay kampıyla sadece İzmir'in değil Türkiye'nin birçok yerinden gelen ilk ve orta öğrenim öğrencilerinin gelecek vizyonu kazanmasında büyük rol sahibi olmuştu. Uzay kampında gezen çocukları görmek ona ayrı heyecan ve mutluluk verirdi. 
Serbest bölgeye birçok yabancı yatırımcının gelmesini sağlamıştı. Ama o bununla yetinmiyordu. Bir yandan elim kanser hastalığı ile boğuşurken bir yandan serbest bölgeyi daha da genişletip oraya yeni yabancı yatırımcılar getirmek için çaba sarf ediyordu. O her ne kadar tedavisi nedeni ile zamanının büyük bölümünü Amerika'da geçirse de yüreği Türkiye aşkı ve sevgisi ile dolu bir misyonerdi. Serbest bölgelerin toplam iş hacmi içerisinde ESBAŞ'ın tek başına dörtte bir paya sahip olması bile onun için yeterli değildi. O hep daha ileriyi hedefliyordu. 

İlaç sanayinin duayeni Erol Toksöz 

Türk ilaç sanayinin duayenlerinden, SANOVEL'in kurucusu Erol Toksöz de pazar günü akşam üzeri kalp krizi sonucu ebediyete intikal etti. Erol Bey Türkiye'nin önde gelen ilaç firmalarının hisselerinin büyük ölçüde yabancılara satıldığı dönemde, tek başına ayakta kalmak için canla başla direnen bir kahramandı. Üstelik SANOVEL'i öyle bir ilaç fabrikası yapmıştı ki, benzerini Avrupa'da bile bulmak kolay değildi. 
Bununla da yetinmemiş batık SAGRA'yı satın alarak bir ilaç fabrikası titizliğinde yeniden dizayn etmişti. Sevgili eşi Sabahat hanımın zaman zaman "çok yoruluyorsun, artık biraz da kendin için yaşa"dediğinde çalışanlarını işaretle "benim 3700 evladım var onlar için uğraşmak benim en büyük yaşam sevincim" diyordu. Zaten çalışanları da onu "Erol Baba" diye anıyorlardı. Hatta onun için bir slogan bile geliştirmişlerdi. "Ürgüp'te doğdu, SANOVEL'i kurdu, Erol Baba sen çok yaşa." 
Evet o Ürgüp için de çok şey demekti. Birçok kalıcı esere imza atmıştı. Ama esasen Erol Bey Türk İlaç Sanayi'nin görünmez kahramanıydı. Hep daha iyi, daha mükemmelin peşindeydi. Yerli ilaç sanayinin ilaç hammaddelerindeki KDV oranının yüzde 18 olması ve kamunun ilaç alımlarında gelen indirimler yerli ilaç üreticilerinin yaşam alanını ithal ilaç karşısında gittikçe daraltırken, o adeta tek başına didiniyordu. İlaç hammaddelerinde KDV indirimi için cansiperane çalışıyordu. 
Merhum Toksöz'ün cenazesi bugün öğle namazını müteakiben Kanlıca Merkez Camii'nden kaldırılacaktır. 
Türk ekonomisine büyük katkıları olan her iki değerli insana Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 11.01.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM