Yatırımlara sağlanan destek unsurlarından yatırım indirimi, vergi, resim ve harç istisnası ve kredi tahsisi gibi teşvik unsurları kaldırılarak faiz desteği uygulamaya sokuluyor. Bu teşvik, KOBİ'lere, Ar-Ge ve çevre yatırımları ile kalkınmada öncelikli yörelere yapılacak yatırımlara sağlanacak.
Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen 2006/3 sayılı Tebliğ 8 Aralık 2006 tarihinde yayımlandı. Yapılacak yatırımlarda hangi tür devlet yardımından nasıl faydalanılacağı, yürürlüğe giren bu karar ve bu kararın uygulama esaslarını belirleyen tebliğlerle belirleniyor. Geçmiş yıllarda yatırımlara sağlanan destek unsurları ve uygulama esasları ile bu yıldan sonra uygulanacak teşvik unsurları karşılaştırıldığında önemli farklar olduğu hemen göze çarpıyor.
Sanayi odalarınca teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin taleplerde eskiden 4 trilyon ve altındakiler için belirlenmiş yetki tutarı 8 trilyona çıkarılırken; Ar-Ge, çevre yatırımları ile KOBİ’lerin yapacağı yatırımlar için belge düzenleme yetkisi sanayi odalarının yetkisinden çıkarılıyor.
Teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin olarak ilave yeni bir düzenleme yapılarak çevre sorunlarına yol açan işletmelere teşvik belgesi verilmeyecek. Bu düzenlemeye göre; gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek işletmelerce, Çevre Kanunu'na istinaden, teşvik belgesi kapsamı yatırım projeleri ile ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan alınacak "Çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı veya çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir" kararının Müsteşarlığa tevsik edilmesi zorunlu hale getiriliyor.
Teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar kapsamında da bazı değişikliklere gidildi. Eski düzenlemelere paralel olarak yine teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış yerli makine ve teçhizat ile hammadde, ara malı ve işletme malzemesi temin edilemeyeceği hüküm altına alınırken, diğer yandan yeni model üretimine yönelik otomobil ve hafif ticari araç yatırımlarında yatırım dönemi içerisinde kalmak kaydıyla CKD aksam ve parçaları ithali ile Ar-Ge yatırımları için işletme malzemesi temin edilebileceği belirtiliyor.
Yeni dönemde yatırımlara sağlanabilecek destek unsurları şunlar olacak:
- Gümrük Vergisi muafiyeti,
- Katma Değer Vergisi istisnası,
- Faiz desteği.
Yatırımlara sağlanacak destek unsurlarından yatırım indirimi, vergi resim ve harç istisnası ve kredi tahsisi gibi teşvik unsurları kaldırılırken faiz desteği gibi yeni bir destek unsuru uygulamaya sokuluyor.
İthal ve yerli makine ve teçhizat listesinde değişiklik talepleri hususunda da ilave düzenleme yapılarak yerli makine ve teçhizat listesi kapsamında yer alan makine ve teçhizatın fiyat değişikliklerinde makine ve teçhizat bazında yüzde 30’a kadar olan artış veya azalışlarda liste tadilatı yapılmaksızın KDV istisnasına ilişkin doğrudan işlem yapılabileceği hüküm altına alınıyor.
Faiz desteği verilmesi
Teşvik belgesi kapsamında yapılacak aşağıda belirtilen yatırımlar için bütçe kaynaklarından karşılanmak üzere faiz desteği öngörülüyor:
- Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlar,
- KOBİ’lerin yapacağı yatırımlar,
- Ar-Ge yatırımları,
- Çevre yatırımları.
Yapılan tanımlamada 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu değeri 25 milyon Yeni Türk Lirasını aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanıyor.
Ar-Ge yatırımları; yeni bir ürün geliştirilmesi, ürün kalite ve standardının yükseltilmesi, maliyet düşürücü ve standart yükseltici yeni bir teknolojinin ülke şartlarına uyumunun sağlanması amacıyla yapılacak Ar-Ge çalışmalarıyla, bu tür faaliyet sonuçlarının faydalı araç, gereç, malzeme, ürün, yöntem, sistem ve üretim tekniklerine dönüştürülmesi, mevcutların teknolojik açıdan iyileştirilmesi ve teknoloji uyarlanması için bilimsel esaslara uygun olarak yapılan ve her aşaması belirlenmiş Ar-Ge çalışmaları için gerçekleştirilecek yatırımlar olarak tanımlanıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'nca sıcak nokta olarak belirlenmiş acil önlem gerektiren çevre kirliliklerinin giderilmesi dahil üretim için hammadde ithalatı gerektirmeyen katı, sıvı, gaz, tehlikeli atık ve benzeri yurtiçindeki her türlü atığın toplanması, geri kazanılması, arıtılması ve bertaraf edilmesine ilişkin teknolojilere ilaveten, çevre kirliliği yaratabilecek durumları önlemeye yönelik yatırımlar da çevre yatırımları olarak tanımlanıyor.
- Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlar, KOBİ’lerin yapacağı yatırımlar, Ar-Ge ve çevre konularında yapılacak yatırımların gerçekleştirilmesi için kullanılacak en az 1 yıl vadeli yatırım kredileri ile ilgili olarak, ilk 4 yıl için uygulanmak kaydıyla,
- Ar-Ge konusunda yapılacak yatırımların gerçekleştirilmesi için Müsteşarlıkça uygun görülen yatırım dönemini müteakip azami 1 yıllık sürede gerekli olan işletme malzemelerinin teminine yönelik olarak kullanılacak en az 6 ay ve en çok 12 ay vadeli işletme kredileri ile ilgili olarak,
her bir itfa planında belirtilen ödenecek faizin veya kar payının, Yeni Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredilerinde ise 2 puanı bütçeden karşılanacak.
Yatırım kredisi için uygulanacak faiz desteği tutarı proje bazında azami,
- Ar-ge ve çevre yatırımları için 300 bin Yeni Türk Lirası,
- KOBİ’lerin yapacağı yatırımlar için 200 bin Yeni Türk Lirası,
- Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlar için 1 milyon Yeni Türk Lirası olabilecek.
Ar-Ge yatırımlarına yönelik işletme kredisi için uygulanacak faizi desteği tutarı ise 100 bin Yeni Türk Lirasını geçemeyecek.
Teşvik belgesinde faiz desteği öngörülen yatırımcılar faiz desteğinden yararlanabilmek için Türkiye’de yerleşik şubesi bulunan yerli ve yabancı bankalar ile katılım bankalarından birine başvurabilecek. Bankaca yapılan değerlendirme sonucunda kredi kullandırılması uygun görülen projelere ilişkin faiz desteği müracaatları, yatırımcı adına protokolde belirtilen esaslar çerçevesinde bankaca Müsteşarlığa yapılacak.
Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yapılacak yatırımlar ile kullanılmış makine ve teçhizat için faiz desteği uygulanamayacak.
Kullanılan kredilerin faiz, kâr payı veya anaparalarının firma tarafından itfa planlarında belirtilen sürelerde ilk defa geri ödenmemesi halinde, bu durum ilgili bankalar tarafından en kısa sürede Müsteşarlığa bildirilecek ve takip eden dönemler için Müsteşarlıkça faiz desteği ödemesi yapılmayacak. Yatırımcının kredi geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirdiğinin bilahare ilgili bankaca Müsteşarlığa bildirilmesi halinde, bildirimi takip eden dönemler için faiz desteği ödemeleri başlangıçta öngörülen ödeme tarihlerinde herhangi bir uzatmaya gidilmeksizin tekrar başlatılırken, kredi geri ödemesine ait yükümlülüklerin aksamasının tekrarı halinde faiz desteği ödemesine son verilecek.
Banka, faiz desteğine esas olan kredinin teşvik belgesi kapsamı yatırım için kullandırılmasıyla yükümlü. Kredinin amacı dışında kullanıldığının tespiti halinde Müsteşarlıkça kullandırılan faiz desteği tutarına ilgili bankaca bu kapsamdaki krediye uygulanan faiz oranı uygulanmak suretiyle tespit edilecek meblağın 5 işgünü içerisinde bütçeye gelir yazılmak üzere Saymanlık hesabına yatırılması gerekiyor. Aksi takdirde söz konusu meblağ Müsteşarlıkça Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına verilecek talimata istinaden ilgili bankanın anılan Banka nezdindeki karşılık hesabından virman yapılmak suretiyle tahsil edilecek.
KOBİ desteklerinden yararlanan firmalar, desteklerden yararlanmaya başladıktan sonra birbirini takip eden 3 yıl boyunca KOBİ özelliklerini korumak zorunda olduklarından, Yönetmelikte yer alan tabloları yeminli mali müşavir onaylı olarak her yılın başından mart ayı sonuna kadar Müsteşarlığa iletmek zorunda olacaklar.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 18.12.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.