Araçlarla ilgili ödenen vergilerin haddi hesabı yok.
Ülkemizde vergi gelirlerinin ciddi bir bölümünü araç sahipleri karşılıyor. Aracın ilk alımında ödenen ÖTV ve KDV'den başlayarak, akaryakıt için ödenen vergiler, otomotivcilerin ödediği vergiler, Motorlu Taşıt Vergisi, muayene harçları, cezalar, geçiş paraları vs. derken gerçekten araç sahibi olmanın maliyeti ciddi derecede yükseliyor. Hal böyle olunca araç sahipleri masrafları kısmak için çeşitli yollar arıyor. Araçlara LPG takılması, dizel araba kullanılması gibi yollar hep bu masrafları aşağıya çekme arayışlarının ürünü.
Hep aynı konuyu yazmak istememekle beraber belki bir kez daha hatırlatmış olurum düşüncesiyle ocak aylarında Motorlu Taşıtlar Vergisi'ndeki (MTV) indirimli vergi ödeme avantajından bahsetmeden geçemiyorum. Bilindiği gibi ülkemizde otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları, panelvan gibi araçlar motor silindir hacimlerine göre; kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıtlar ise yaşlarına ve azami toplam ağırlıklarına göre MTV'ye tabi tutuluyor. Fakat bu hesaplama biçimi birçok araç sahibini mağdur ediyor. Şöyle ki; 1.6 motor sıfır km araç alan bir kişi 55 bin, 60 bin liralık bir araç için yılda 768 lira vergi öderken, az parası olan bir kişi 10 bin liraya aldığı 1.9 motor 11 yıllık bir otomobil için 965 lira ödeyecek. Araç eski model ve yüksek MTV'li olduğu için değeri de sürekli düşüyor. Satılmak istenirse bile aracı alan olmuyor. Ancak bu durumdakilerin mağduriyeti bir nebze de olsa hafifletilebilir durumda. Maliye, piyasa değerine oranla oldukça yüksek tutarda vergi talep ettiği araçlara, kasko değeriyle orantı kurulmak suretiyle daha düşük tarifeden vergi ödeme imkânı tanıyor. İşin ilginç tarafı Maliye kendisinin de fazla vergi aldığını kabul ettiği bu tür araçların vergisini düşürme yerine, düşük tutarda vergi için kişisel başvuru şartı arıyor. Tabii olarak bu imkândan haberi olup başvuranlar avantajdan faydalanabilirken, haberi olmayanlar veya vergi dairesine başvurmayı ihmal edenler yüksek tutarda vergi ödemek durumunda kalıyor.
DÜŞÜK VERGİ İÇİN NELER YAPILMALI?
Yukarıda bahsettiğim gibi özellikle silindir hacmi ve yaşı büyük araç sahiplerinin daha düşük vergi ödemeleri mümkün. Uygulamadan faydalanmak için taşıtın kasko sigortasının yaptırılmış olması da gerekmiyor. Bakanlar Kurulu kararı ile getirilen uygulamaya göre; MTV Kanunu'nun (I) sayılı tarifesinde yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için uygulanacak olan Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları, bu araçların kasko sigortası değerlerinin yüzde 5'ini aşıyorsa, bu taşıtlara ait vergi tutarları, aynı yaş grubundaki bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanıyor.
Bu hesaplamalarda araçların kasko sigortası poliçesinde belirtilen sigorta değerleri değil, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından ocak ayında yayınlanan 'Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi'nde yer alan değerler esas alınmalı. Bu yüzden mesela herhangi bir sebeple hasarlı duruma gelmiş olan taşıtların hasar durumları, Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı için esas alınacak olan kasko sigortası değerinin belirlenmesinde dikkate alınamıyor.
Sizin de otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtınız vs. varsa yandaki tablodan Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ne kadar ödeyeceğinize bakın. Ödeyeceğiniz yıllık toplam vergi, aracınızın kasko değerinin yüzde 5'inden fazla ise aynı yaş grubunun bir alt kademesinde yer alan taşıtlara isabet eden vergiyi ödeyebilirsiniz. Aracın yaşını tespit ederken model yılını 1 yaş kabul etmek ve içerisinde bulunduğumuz yılı da hesaplamalara dâhil etmek gerekiyor. Bu imkândan faydalanmak isteyen mükelleflerin vergi dairesinden veya Gelir İdaresi'nin resmi internet sitesinden temin edebilecekleri formu yetkili sigorta acentesine düzenlettirmeleri ve bu formun ilâve edileceği dilekçe ile Motorlu Taşıtlar Vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat etmeleri gerekiyor. Bu arada geçtiğimiz yıllarda bu uygulamadan haberi olmadığı için fazla vergi ödeyenlerin düzeltme talebinde bulunarak fazladan ödedikleri vergiyi iade alabileceklerini hatırlatayım.
ÖZÜRLÜ PLAKALI ARAÇLARA MTV YOK
Bu uygulamadan (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar faydalanabiliyor. Araç tescil belgesinde veya trafik belgesinde arazi taşıtı (4x4), çift kabin kamyonet (4x4), çift kabin kamyonet arazi taşıtı, kamyonet (4x4), kamyonet arazi taşıtı şeklinde tanımlanan taşıtlar I sayılı tarifeye göre vergilendirildiği için bu uygulamadan faydalanabilecek. Fakat çift kabin (4x2) kamyonet şeklinde tanımlanan 3+1, 4+1 veya 5 yolcu taşıma kapasiteli taşıtlar ise yük taşıma kısımlarının açık veya kapalı olmasına bakılmadan panelvan olarak II sayılı tarifeye göre vergilendirildiği için indirimden faydalanamıyor. Özürlüler için alınan araçların MTV'den istisna olduğunu yani bu araçlar için vergi ödenmeyeceğini de hatırlatayım.
İnternetten yatırılan MTV'lerin yazıcıdan alınan çıktısı vergi dairesince makbuz olarak kabul edilmiyor. İnternetten ödeyenlerin en yakın banka şubesinden vergi tahsil alındısı almaları gerekiyor. Ayrıca bankalardan yapılan ödemelerde sorun yaşamamak için plaka, vergi sicil numarası (ruhsat sahibinin vergi sicil numarası kullanılmalıdır), vergi dairesi, ad, soyad/unvan vb. tahsilat bilgilerinin tam ve doğru girilmesi gerekiyor. Bu tür ödemelerin vergi dairesi hesaplarına aktarılmaması ihtimaline binaen vergi tahsil alındılarının muhafaza edilmesinde fayda var.
Yeni yılda MTV tutarları
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'na göre her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan vergi miktarları o yıl için Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılıyor. 2011 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 10,26 olarak tespit edildi. Buna göre, 2012 yılında otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler yandaki tarifeye göre vergilendirilecek. Araç sahipleri, bu tutarı iki eşit taksitte ödeyebilecek. Bu verginin birinci taksitinin bu ayın sonuna kadar, ikinci taksitinin de temmuz ayı sonuna kadar yatırılması gerekiyor.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 09.01.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.