Sosyal güvenlikte genel sağlık sigortasının (GSS) 1 Ocak itibariyle zorunlu hale getirilmesi uygulamada birçok soru işaretini beraberinde getirdiği gibi uygulamanın nasıl olacağı konusundaki tereddütler okurları endişelendiriyor. 1 Ocak’ta zorunlu genel sağlık sigortasının başlatılmasına rağmen halen belirsizliğini koruyan hususlar var. Özellikle tam süreli çalışan personelin rapor kullanımı ve/veya bir ayı aşan ücretsiz izin kullanması halinde eksik gün bildirimi yapıldığında GSS primi ödenip ödenmeyeceği merakla bekleniyor.
Öncelikle kısmi süreli part-time veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların 1/1/2012 tarihinden itibaren eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlamaları gerektiğini belirtmeliyiz.
Eşinden, anne-babasından veya çocuğundan sağlık yardımı alan hak sahipleri genel sağlık sigortası primi ödemeyecek. Örneğin, SSK’lı eşinden dolayı sağlık yardımı alan ev hanımı Ayşe hanım, herhangi bir prim ödemeden yine sağlıktan yararlanmaya devam edecek. Aynı şekilde babasından sağlık yardımı alan üniversite öğrencisi 23 yaşındaki Ahmet Bey de prim ödemeden sağlık yardımı alabilecek.
Yine emekli olup sosyal güvenlik destek primi ödeyerek part-time işçi olarak çalışan emekli Hasan Bey de, bir kaç işyerinde part-time çalışıp 30 gün GSS primi ödeyen Mehmet Bey de prim ödemeden sağlıktan yararlanacak.
Gelir tespitinde aile olarak, aynı hanede yaşayan MERNİS kayıtlarında yer alan eş, yaşlarına bakılmaksızın evli olmayan çocuk ve genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecek kişinin ana ve babası esas alınacak. Ancak, aynı hanede yaşamayan ve öğrenim nedeniyle başka bir hanede yaşayan evli olmayan çocuklardan 25 yaşını doldurmayanlar gelir tespitinde aile içinde değerlendirilecek. Üniversite öğrenimi veya başka nedenlerle başka ilde bulunan ve part-time çalışan kişilerin tescil işlemlerinin hangi ildeki sosyal yardımlaşma vakfınca yapılacağı sorun olacaktır.
1 Ocak-30 Haziran 2012 dönemi için aylık GSS primi, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarına göre;
1) Asgari ücretin üçte birinin (295.50 TL) altında ise GSS primleri devlet ödeyecek,
2)Asgari ücretin üçte biri (295.50 TL) ile asgari ücret arasında 295.50 x%12 = 35.46 TL,
3) Asgari ücret (886.50 TL) ile iki katı arasında ise 886.50x%12=106.38 TL,
4) Asgari ücretin iki katından (1.773 TL) daha fazla ise, 1.674 x%12 =212.76 TL,
olacak. primler ödenmez ise sağlık yardımı verilmeyecektir. Kısmi süreli part-time veya çağrı üzerine çalışan sigortalıların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ederek gelir testini 31 Ocak’a kadar yaptırması gerekecek. 2022 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler, 1/1/2012 tarihi itibariyle genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecek.
SGK icra memurları ne istiyor?
Bu köşede daha önce hem SGK denetmenlerinin hem de işveren memurlarının sorunlarını dile getirmiştik. SGK icra memurlarının ciddi sorunları var. SGK nüfusun tamamına sağlık ve sosyal güvenlik hizmeti veriyor ve bu hizmetin kaliteli sürdürülebilmesi için büyük bir finansman kaynağına ihtiyacı var. Kurum finansmanını tahsil edebildiği primlerinden, açık vermesi halinde ise Hazine’den karşılıyor. Tahsil edilemeyen primler kurumun mali yükünü artırıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu 28 milyar TL civarındaki alacağını 900 icra memuru ile tahsil etmeye çalışıyor. Ancak SGK icra memurları aynı işi yapan vergi dairesinde çalışan gelir uzmanları, adliyede çalışan İcra memurları ile Aynı özlük haklarına sahip olmadığını belirterek durumlarının iyileştirilmesini istiyor. İstanbul’da zor şartlarda görev yapan icra memurlarının özlük ve mali haklarında iyileştirme performansını artıracaktır.
(Kaynak: Star Gazetesi | 07.01.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.