BASINDAN YAZILAR
2012 yılında gayrimenkul vergileri / Prof. Dr. Metin Taş, Sezgin Özcan - MuhasebeTR

2012 yılında gayrimenkul vergileri / Prof. Dr. Metin Taş, Sezgin Özcan

Vergi kanunlarında yer alan vergi, harç ve cezalar ile bazı maktu had ve tutarlar her yıl Maliye Bakanlığı tarafından bir önceki yıl için belirlenen yeniden değerleme oranına göre artırılıyor.
Bazen de Bakanlar Kurulu yasaların kendisine verdiği yetkiyi kullanarak bu oranın üzerinde veya altında tutar belirleyebiliyor. Ancak genel olarak yeniden değerleme oranına bağlı kalınıyor. Bu yılda öyle oldu. Emlak vergisi hariç, diğer vergi, harç ve istisna tutarları, yüzde 10,26 olarak gerçekleşen 2011 yılı yeniden değerleme oranı esas alınarak ortalama yüzde 10 oranında artırıldı...
Gayrimenkulü olanların emlak vergisi, kira geliri ve gayrimenkul satış kazancı istisna tutarlarındaki artış ise söyle gerçekleşti...
EMLAK VERGİSİ ARTIŞI
Yasa gereği, emlak vergileri dört yılda bir ilgili belediyeler tarafından hesaplanıyor. Hesaplamanın yapıldığı yılı izleyen yıllarda da her yıl, otomatik olarak yeniden değerleme oranının yarısı kadar artıyor. Ancak Bakanlar Kurulu'nun artış oranını sıfıra kadar indirmeye veya yeniden değerleme oranına kadar artırmaya yetkisi bulunuyor.
Uzun bir aradan sonra Bakanlar Kurulu bu yetkisini 30 Aralık günü kullandı. Karara göre 2012 emlak vergileri yüzde 10,26 oranında artacak.
Buna göre öteden beri emlak vergisi mükellefi olanlar, 2011 yılında ödedikleri emlak vergisinin yüzde 10,26 fazlasını 2012 yılı emlak vergisi olarak ödeyecekler. Emlak vergisi ile birlikte, emlak vergisinin yüzde 10'u kadar da 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı' ödenecek.

KONUT KİRA GELİRİ İSTİSNASI 3 BİN LİRA
2012 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin yıllık 3 bin lirası gelir vergisinden istisna olacak. Konut kira gelirinin 3 bin lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek ve vergi ödenmeyecek. Aşması halinde ise aşan kısımdan giderler indirildikten sonra kalan tutar üzerinden gelir vergisi ödenecek.

EVİNİ SATANA 8 BİN 800 LİRALIK KOLAYLIK
1.1.2007 tarihinden önce iktisap edilen gayrimenkullerin dört yıl, 1.1.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin ise beş yıl içinde satılmasından elde edilen kazançlar vergiye tabi. 2012 yılında satılacak konut, işyeri, arsa ve arazilerinden elde edilecek kazancın 8 bin 800 lirası gelir vergisinden istisna olacak. Satış kazancının 8 bin 800 lirayı aşması halinde, aşan kısım beyan edilip vergi ödenecek.

İŞYERİ KİRA GELİRİNDE BEYAN SINIRI
İşyeri kira gelirlerinde beyan sınırı 25 bin lira oldu.
2012 yılında elde edecekleri, üzerinden gelir vergisi tevkifatı (kesintisi) yapılmış işyeri kira geliri 25 bin TL'yi aşmayanlar beyanname vermeyecek. Kesinti yoluyla ödenen vergiler nihai vergi olacak.
Vergi kesintisine tabi tutulmuş işyeri kira gelirinin 25 bin TL'yi aşması halinde ise aşan kısım değil, brüt (vergi kesintisi öncesi) kira gelirinin tamamı beyan edilecek.
Hem konut hem de işyeri kira geliri elde edilmesi halinde ise konut kira gelirinin 3 bin lirayı aşan kısmı ile işyeri kira gelirinin toplamı, beyan sınırı ile kıyaslanacak. Toplamın 25 bin lirayı aşmaması halinde işyeri kira geliri beyan edilmeyecek, sadece konut kira geliri beyan edilecek. Aşması halinde, hem konut hem de işyeri kira geliri beyan edilecek.

Emekli, işsiz ve özürlüler 2012'de de emlak vergisi ödemeyecek
Türkİye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olan; emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmayan emekliler ile dul ve yetimler, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ile özürlülerin tek konutları için emlak vergisi oranı 2012 yılında da sıfır olarak uygulanacak ve emlak vergisi ödemeyecekler.
23 bin lirayı aşmayan faiz, repo, hazine bonosu ve devlet tahvili faizi gibi menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanmalarına engel olmayacak.

Emekli Sandığı başlangıcınız sigorta başlangıcı sayılır
08.10.1970 doğumluyum. SSK giriş tarihim 05.02.1997. Şu anda prim gün sayım 3130. Askerliğimi 12.12.1994-31.03.1996 tarihleri arasında yedek subay olarak yaptım. Emekli Sandığında bir yıl yatmış olan primlerimin mevcut hizmetime ilave edilmesi için ne yapmalıyım? Yedek subay okulundaki 4 aylık süreyi borçlanırsam emeklilik tarihim geriye çekilmiş oluyor. Toplam yedek subaylık dönemim (4 ay okul+12 ay asteğmen) toplam 16 ay. 12 aylık asteğmen dönemi için fiili hizmet zammı 3 ay diye okudum. Yani 16 ay+3 ay ve toplamda 19 ay. 05.02.1997 olan sigorta başlangıç tarihim bu tarihten 19 ay geriye gitmiş olur mu? Emekliliği beklemeden bu işlemleri şimdi yaptırsam işleme koyarlar mı? Mehmet Özlen
Yaptığınız hesap, ilk defa sigortalı olunan tarihten önce yapılan askerlik süresinin borçlanılması ile ilgili. Sizin durumunuz farklı. Yedek subay olarak adınıza Emekli Sandığına kesenek ödenmeye başlandığı tarih (Yedek subaylık başlangıç tarihiniz), SSK açısından da sigortalılık sürenizin başlangıcı sayılır. Verdiğiniz bilgilere göre muhtemelen 15.04.1995 tarihinden itibaren Emekli Sandığına tabi olmuşsunuzdur ve bu tarihten itibaren sigortalılık süreniz başlar. Dört aylık yedek subay okulu dönemini de borçlanmanıza gerek yok. Zira emeklilik şartlarınız değişmez. 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 55 yaş ve 5750 prim günü şartlarına tabisiniz. 5750 prim gününü tamamlamak koşuluyla 55 yaşınızı dolduracağınız 08.10.2025 tarihinde emekliliğe hak kazanırsınız.
Hizmet birleştirilmesini, emekliliğinize bir yıl kalana kadar istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Bugünden yapmanız ilave bir avantaj sağlamaz.

GÜNÜN SÖZÜ
'Geleceğinizi tahmin edebilmenizin en iyi yolu onu kendinizin yaratmasıdır.' Stephen Covey

 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 03.01.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM