BASINDAN YAZILAR
Part-time çalışanlar prim ödeyecek / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Part-time çalışanlar prim ödeyecek / Sadettin Orhan

Sosyal güvenlik reformunun en önemli ayaklarından birisi olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) dünden itibaren tamamıyla yürürlüğe girdi.

Bundan sonra vatandaşı nelerin beklediğini "10 Soruda Genel Sağlık Sigortası" başlıklı bir önceki yazımda anlatmıştım. Bugün part-time (kısmi süreli) çalışan sigortalılar için bir uyarı yapmak istiyorum.
İş mevzuatımız kısmi süreli istihdama cevaz veriyor. Bu kapsamdaki işçiler ay içinde toplam kaç saat çalıştırılmışlarsa, ücretleri ve sigorta primleri de buna göre hesaplanıyor. Aylık çalışma saatleri güne çevriliyor ve bu gün toplamıyla SGK'ya bildiriliyorlar. Ancak part-time çalıştırılan bu işçilerin, ay içinde 30 günden eksik kalan günlerine ait GSS primlerini kendileri ödemeleri gerekiyor. Bu yükümlülük dün itibariyle başlamış oldu. Buna göre ocak ayı içinde, kısmi süreli çalışma dolayısıyla 30 günden az çalışan herkesin, takip eden ay içinde GSS primlerini 30 güne tamamlamaları gerekiyor.
Örneğin bir süpermarkette kasiyer olarak haftada 3 gün ve ayda 12 gün çalışıyorsunuz. 12 günlük primleriniz zaten işveren tarafından SGK'ya ödenmiş olacak. Ancak geri kalan 18 günün GSS primini (64 lira) kendiniz SGK'ya ödeyeceksiniz. Aksi halde genel sağlık sigortası hükümlerinden yararlanamayacaksınız.

SSK'dan emekli olacaksınız

Soru: 2 Ekim 1970 doğumluyum. Meslek lisesinde okurken 1 Mayıs 1985 tarihinde staja başladım ve sigorta girişim de yapıldı. Daha sonra 1 Temmuz 1989 tarihinde kendime ait marangoz atölyemi açtım ve Bağ-Kur sigortalısı oldum. 31 Ağustos 1998 tarihinde atölyemi kapattım ve Bağ-Kur'dan çıkış yaptım. 01.02.2001-15.09.2006 yılları arasında Fransa'da çalıştım ve Türkiye'ye dönüş yaptım. Bu süreyi henüz borçlanmadım. 1 Haziran 2008'den beri bir fabrikada sigortalı olarak çalışıyorum. Bu bilgilere göre ne zaman emekli olabilirim? Yurtdışı borçlanmamı nasıl yapmalıyım ve en erken hangi şekilde emekli olurum? Yusuf Demir
Cevap: Yusuf Bey, staj sigortası emeklilik hesabında başlangıç olarak dikkate alınmıyor. Dolayısıyla emeklilik hesabınız 1 Temmuz 1989 tarihi başlangıç kabul edilerek yapılır. Buna göre SSK kapsamında 51 yaş ve 5450 günle emekli olabilirsiniz. Yurtdışı hizmetinizi SSK kapsamında borçlanabilirsiniz. Borçlanacağınız her ay için 284 lira ödemeniz gerekir. Bağ-Kur ya da SSK'dan emekli olmanız emeklilik yaşınızı değiştirmiyor. Her halükarda 2 Ekim 2021 tarihinde emekli olacaksınız.

Yeşil kartlar vize tarihine kadar geçerli

Soru: Sadettin Bey, ben yeşil kart sahibiyim. 1 Ocak itibariyle yeşil kartın kalktığı söyleniyor. Bu doğru mudur? Benim şimdi nereye başvurmam gerekiyor? H. Polat
Cevap: Değerli okurum, yeşil kartlar iptal edilmedi. Kartınızın vize tarihine kadar yine aynı şekilde kullanabileceksiniz. Vize tarihi geldiğinde ise bir ay içinde sosyal yardım vakıflarına gelir testi için başvuracaksınız. Gelir testinde aylık aile içi kişi başı geliriniz 296 liranın altında çıkarsa yine yeşil kartlı gibi sağlık yardımlarından yararlanacaksınız. Sadece adınız yeşil kartlı olmayacak.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 02.01.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM