TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik reformunu oluşturan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın rafa kalkmasına neden olacak bir gelişmenin ekonomik krizi tetikleyebileceğini söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik reformunu oluşturan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın rafa kalkamasına neden olacak bir gelişmenin ekonomik krizi tetikleyebileceğini söyledi. Sabah'ın sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik reformunun hayata geçmesinin çok geciktiğini ve bununla ilgili sitemlerini daha önce de hükümete ilettiklerini söyledi. Şimdi de Anayasa Mahkemesi'nde reformun iptali ile ilgili açılmış davaların bulunduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Eğer Anayasa Mahkemesi yasayı iptal ederse, bu ekonomik krizin tetikleyicisi olabilir. Umarım Türkiye Büyük Millet Meclisi sosyal güvenlik reformunu Anayasa'ya uygun yapmıştır" diye konuştu. Reformun hayata geçmesinin bir yıl ertelenmesi yönünde tartışmalarla ilgili olarak Hisarcıklıoğlu, "Biz, 'çok geç kaldı' diyoruz. Bir an önce çıkması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. Ak Parti'nin iktidara geldiğinde sosyal güvenlik reformu hayata geçireceği taahhüdünde bulunduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Aradan dört yıl geçti, bu reformun 2002 yılından bu yana yapılması gerekiyordu" dedi. Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminin mevcut haliyle artık kara delik olduğu gerçeğinin herkes tarafından kabul gördüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, "2006 sonunda açığın 19 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor" dedi. 2005 yılında 17 milyar dolar ve 2003 yılında da 14 milyar dolar açık verildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Son üç yılda açık toplamı 30 milyar doları aştı. Bunu hepimiz finanse ediyoruz" diye konuştu.
'PARALARI BANKAYA YATIRIN'
Sosyal güvenlik reformunun artık hayata geçmesini istemekle birlikte, yanlış olduğunu düşündükleri düzenlemelerin değişmesinde ısrarcı olduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, özellikle işyeri sahibi Bağ-Kur'lulardan yapılacak kesintinin yüzde 10'dan 39'a çıkarılmasına dikkat çekti. "Şirket ortağı Bağ-Kur emeklilerine haksızlık yapılıyor" diyen Hisarcıklıoğlu, Bağ-Kur emeklilerinin genelde emekli olduktan sonra paralarını bir şirkete ortak olarak değerlendirdiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Adam çalışmıyor, sadece parasını ortaklıkta değerlendiriyor. Ben, artık bana gelenlere 'sakın bir şirkete ortak olmayın, gidin paranızı bankada değerlendirin' diyorum" şeklinde konuştu.
Seçkin ÜREY
(Kaynak: Sabah Gazetesi | 14.12.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.