BASINDAN YAZILAR
Vekile 4/4'lük kıyak / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Vekile 4/4'lük kıyak / Sadettin Orhan

 Milletvekillerinin son dakika sürpriziyle kendi emekli maaşlarında yaptıkları %60'lık artış, kamuoyundan tepki gördü ve görmeye devam edecek gibi.

Ancak düzenlemenin sadece emekli aylıklarının artırılması boyutu dikkat çekse de en az bunun kadar 'kıyak' üç madde daha aynı pakette yer alıyor. İşte bu maddeler;

1- Dört yıl Meclis kasasından prim: Milletvekilliği sona erdiği halde henüz emekliliğe hak kazanamamış vekillerin primleri, dört yıl boyunca TBMM bütçesinden SGK'ya ödenecek. Yani işsiz kalan vekilin her türlü primleri -en yüksek seviyeden- Meclis bütçesinden ödenmeye devam edecek. Böyle bir imkânın, hiçbir memur, işçi veya esnaf vatandaşa tanınmadığını hatırlatmış olalım.

2- Prim farkı da Meclis'ten: Milletvekilliği sona ermiş olduğu halde emekli olamayan vekil, bir şekilde sigortalı olarak çalışmaya başlarsa, kendisi adına ödenen primlerle, 1. maddede bahsettiğimiz prim matrahı arasındaki fark da dört yıl boyunca TBMM bütçesinden ödenecek. Bu imkânın benzeri de hiçbir vatandaş için söz konusu değil.

3- Her halükarda yüksek aylık: Vekillik veya dışarıdan bakan olarak atandıktan sonra bu görevlerin bitimi itibariyle dört yıl boyunca TBMM bütçesinden prim ödenecek, amenna. Ancak bu süre zarfında da emekliliğe hak kazanılamazsa ve daha sonra bir şekilde çalışmak gerekirse, kaç yıl sonra aylık bağlanırsa bağlansın, bağlanacak aylık vekil aylığından daha düşük olamayacak.

Yapılan düzenlemeyle vekil emekli aylıklarını yükseltmenin dışında, sosyal sigorta sistemine de ciddi bir istisna getiriliyor. Zira sosyal sigortacılıkta iki önemli prensip vardır. Birincisi; yapılacak emekli aylığı ödemeleri, toplanan primlerin karşılığıdır. İkincisi; sigorta primleri ya çalışanların ücret ve gelirlerinden kesilir ya da isteğe bağlı olarak kişilerin kendilerince ödenir. Oysa bu düzenlemeyle vekillikten ayrılan kişiler için, çalışmadıkları halde ve kendileri isteğe bağlı prim ödemeksizin, TBMM bütçesinden prim ödenmesi öngörülüyor. Ayrıca ödenen primlerden çok daha fazla tutarda emekli aylığı bağlanması öngörülüyor.

Bilindiği üzere 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformu, geçmişte sosyal sigortacılık ilkelerine aykırı olarak uygulanan popülist politikaları düzeltmek için hayatımıza girdi. Şimdi vekiller için getirilen istisna, reformun surlarında açılan ilk gedik anlamına geliyor. Eğer reformu haklı yere yaptıysak, bu düzenleme kesinlikle haksızdır. Eğer bu düzenleme haklıysa, sosyal güvenlik reformu için niye bu kadar emek harcandı diye sormak gerekiyor?
Son olarak, yapılan düzenlemeden sosyal güvenlik reformunun mimarlarından Sayın Faruk Çelik'in ve SGK yönetiminin haberdar edilmemiş olması da başka bir soru işareti.

Borçlanma yapamazsınız

Soru: Sadettin Bey, dört çocuk için doğum borçlanması yapıp ve eksik kalan günlerimi de isteğe bağlı ödeyip, SSK'dan emekli olmak istiyorum. Doğum öncesi SSK'lı bir işte değil de Emekli Sandığı'na bağlı işten ayrılmış olmak, borçlanmaya engel teşkil eder mi? Kamile M.

Cevap: Kamile Hanım, öncelikle doğum borçlanması en fazla iki doğum için geçerli. Yani dört çocuğunuzun tamamı için borçlanma yapamazsınız. Doğum öncesi memur olarak çalıştıysanız, memuriyet sonrası doğumu borçlanamazsınız. Sadece SSK'lı çalışmalar sonrasında gerçekleşen doğumlar borçlanılabiliyor.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 26.12.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM