BASINDAN YAZILAR
Milletin vekiline var aslına gelince yok... / Prof. Dr. Metin Taş, Sezgin Özcan - MuhasebeTR

Milletin vekiline var aslına gelince yok... / Prof. Dr. Metin Taş, Sezgin Özcan

Dün gazetelerde okumuşsunuzdur, TBMM Genel Kurulu'nda, ödenmeyen emekli ikramiyeleri ile ilgili yasa görüşülürken yapılan gece yarısı operasyonuyla, milletvekili emekli aylıkları dört partinin ortak önergesiyle artırıldı.
Milletin aslının emekli aylığına yüzde 3-4 oranında zam layık görülürken, emekli aylıklarının uyumlaştırılmasına ilişkin intibak yasası çalışmaları kaplumbağa hızıyla yürütülüp, memuriyette geçen hizmet süresine ilişkin emekli ikramiyesini ödememek için yeni şartlar getirilirken, iktidar-muhalefet işbirliğiyle, vekil emekli aylıkları 900 ila 3.000 liradan 8.000 liraya yükseltildi.
İşin acı tarafı, muhalefetin de önergeye imza koyması. 'Milletimin aslı için yapamadıklarımı kendim için de istemiyorum' diyememesi.
 Ebru Toktar Çekiç'in cumartesi günkü AKŞAM'da yer alan haberine göre, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerinin emekli maaşlarında yapılan artışın bir ihtiyaçtan doğduğunu ve milletvekillerinin giderlerinin yüksek olduğunu belirterek, gazetecilere 'Milletvekillerini eleştirirken kaleminizden kan damlamasın' demiş.
Önergede imzası bulunan vekillerden CHP'li Ahmet Toptaş da Meclis'e ziyaretçilerinin geldiğini, bir vekilin yılda en az 200 düğüne gittiğini, ev kiralarının yüksek olduğunu belirtip, 'Bir vekilin insan gibi yaşama hakkı olmaz mı bu memlekette?' diye sormuş. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır yorum yapmayıp, topu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e atmış. 
MİLLETİN ASLININ İNSANCA YAŞAMA HAKKI YOK MU?
Milletin vekilinin insanca yaşama hakkı tabii ki var. Doğrudur, giderleri fazla, her gün onlarca seçmenini ağırlamak, özellikle taşradan gelen seçmenini yedirmek içirmek, hatta barındırmak zorunda kalmaları söz konusu. Verilebilecek en yüksek maaş vekillere verilmelidir. Bu ülkede maaşı olmasa da sağlanan imkanları vekillere sağlanandan daha yüksek olan bürokratlar da var. Vekillere görevlerinin gereği sağlanabilen en yüksek imkanlar sağlanmalıdır.
Ama Fatih Altaylı'nın da yazdığı gibi vekilliğin bittiğinde 'sade vatandaş' haline dönersin. Zira vekillik emeklilik döneminde rahat yaşamı garanti altına almak için değil, millete hizmet için vardır. Milletin aslı öyle olmuyor mu? Emekli olduğunda üç kuruş emekli aylığını milletin aslına layık görüyorsun, sonra çıkıp toplum adına 'Emekli vekilin Kızılay'da emekli zabıta memuru gibi dolaştırmaya toplumun gönlü razı olur mu?' diye soruyorsun.
Çıkıp Kızılay'a üç kuruş emekli aylığı ile geçinmeye çalışan, emekli aylığına yüzde 3-4 zam yapılan topluma sorun bakalım, yaptığınıza gönlü razı mı?
EMEKLİ İKRAMİYESİ İÇİN DİRENİYORSUNUZ   
Farklı sigortalılık statülerine tabi olarak geçen hizmet süreleri birleştirilerek aylık bağlananlara, devlet memuriyetinde geçen sürelerine ilişkin emekli ikramiyelerinin ödenmesi için, son defa Emekli Sandığı'na tabi görevdeyken emekliye ayrılmış olma' şartını Anayasa Mahkemesi iptal etti. Yeni bir düzenleme yapılması için de bir yıl süre verdi...
Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hüküm, 2829 sayılı Hizmet Birleştirmesi Hakkında Kanunu'nda yer alıyordu. Sanki Anayasa Mahkemesi, iptal ettiği hükmü değil de bulunduğu yeri anayasaya aykırı bulmuş gibi aynı düzenleme bu defa 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nda yapıldı... Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi de iptal kararının gerekçesine uyulmaması nedeniyle iptal etti. Ama ısrardan vazgeçilmedi.
Perşembe gecesi kabul edilen yasaya göre, Devlet memuriyetinde geçen süreye ilişkin emekli ikramiyesinin ödenmesi için, son defa Emekli Sandığı'na tabi görevdeyken emekliye ayrılmış olma şartı aranmayacak. Ancak kıdem tazminatına hak kazanmak için aranan şartlar, emekli ikramiyesi ödenebilmesi için de aranacak. Buna göre de büyük çoğunluğu istifa ederek memuriyetten ayrılanlara emekli ikramiyesi ödenmeyecek.
Kendinize layık gördüğünüzü, temsil ettiklerinize neden layık görmüyorsunuz?

Davanızdan sakın vazgeçmeyin!
1973-1986 yılları arsında Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde Emekli Sandığı'na tabi memur olarak çalıştım. 1986 yılında istifa ettim ve ardından memuriyet için tekrar kadromu talep ettim. 3,5 yıl bekledim ve kadrom verilmedi. Bu 3,5 yıllık zaman içinde yine aynı kurumda SSK'lı olarak çalıştırıldım. 1991 yılında SSK'lı olarak emekli oldum. 16.08.2010 tarihinde SGK'ya başvurarak Emekli Sandığı'na tabi geçen 13 yıl 6 aylık memuriyet sürem için emekli ikramiyemin ödenmesini talep ettim. Bu talebimin reddine dair yazı 21.12.2010 tarihinde SGK'dan tarafıma tebliğ edildi. 10.03.2011 tarihinde İdare Mahkemesi'nde dava açtım. Davam halen devam etmektedir. Hükümetin hazırlamış olduğu yeni yasa tasarısı kapsamında benim durumum ne olacak? Bundan sonrası için bana ne tavsiye edersiniz? Remzi Sargıner
Emekli ikramiyelerinin ödenmesine ilişkin Yasa Tasarısı, perşembe gecesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Cumhurbaşkanının onayından sonra Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girecek.
Yasa hükmüne göre, emekli ikramiyesi için dava açmış olanlardan, memuriyetleri kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olanların, açtıkları davalardan vazgeçmeleri halinde emekli ikramiyeleri ödenecek.
İstifa ederek işten ayrılanlar kıdem tazminatına hak kazanamadıklarından, memuriyetten istifa ederek ayrılanlara da emekli ikramiyesi ödenmeyecek. Emekli ikramiyesine ilişkin olarak getirilen bu yeni şartın da Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi ve iptali söz konusu olabilecek.
Ancak verdiğiniz tarihlere göre davayı 60 günlük süre içinde açmamışsınız. Eğer dava açma süresini geçirmiş iseniz davanız süre aşımı nedeniyle reddedilir. Bunun için yasa yürürlüğe girmeden yeniden idareye başvurup, süreci yeniden başlatmanız yararlı olabilir. Davanızı süresinde açtıysanız, yasanın yürürlüğe girmesi halinde davanızdan vazgeçmeyip, mahkemenin vereceği kararı beklemeniz gerekiyor.

GÜNÜN SÖZÜ
'Ele verir talkını; kendi yutar salkımı'  Anonim

 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 26.12.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM