GEÇEN hafta, Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılması öngörülen düzenlemelere ilişkin olarak hazırlanan bir tasarıya değinmiş, tasarı ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan ve Gelir Vergisi Kanunu’na da taşınması düşünülen “transfer fiyatlaması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı”, “kontrol edilen yabancı kurum” ve “vergi cennetlerine yapılan ödemeler”e ilişkin düzenlemelerin detayları hakkında bilgi vermiştik. Bu yazımızda ise aynı tasarıda yer alan “yıllık özel gider bildirimi” düzenlemesine değineceğiz.
Tasarı ile Gelir Vergisi Kanunu’nun mülga 93. maddesi yeniden düzenlenmektedir. Öngörülen düzenleme uyarınca, Maliye Bakanlığı'nca yapılacak ön araştırmalar sonucunda; beyan ettikleri gelir ile harcamaları arasında uyumsuzluk tespit edilenlerden “yıllık özel gider bildirimi” istenebilecektir. Yıllık özel gider bildiriminde, yıl içinde yapılan harcamalar ile bu harcamaların kaynağını teşkil eden unsurlara yer verilecektir. Söz konusu bildirimde gelirleri ile harcamaları arasındaki uyumsuzluğun açıklanmadığı sonucuna ulaşılanlar hakkında öncelikli olarak vergi incelemesi yapılacaktır.
Harcama-gelir kıyaslanacak
Bu düzenlemeyle esasen kişilerin beyan etmek zorunda oldukları kazançlarının doğruluğunu bir kez de yapmış oldukları harcamalar açısından test edilmesine imkân verecek bir kontrol mekanizması olan özel gider bildirimi esası düzenlenmektedir. Özel gider bildirimi, mükelleflerin her yıl mutlaka vermek zorunda oldukları bir bildirim değildir. Maliye Bakanlığı’nca yapılacak ön araştırmalar (örneğin; verilen yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin incelenmesi, yoklamalar yapılması, bakanlığa gelecek ihbarların değerlendirilmesi veya başkaca herhangi bir suretle yapılacak araştırmalar) sırasında düşük gelir beyanı ya da herhangi bir gelir beyanı olmadığı halde tespit edilen harcamaları yüksek seviyelerde bulunanlardan bu bildirim istenebilecektir. Kişilerin harcamalarının yüksek olması bu bildirimin otomatik olarak isteneceği anlamına gelmemektedir. Beyan ettiği geliri ile mutat yaşam seviyesi paralellik arz etmeyenlerden bu bildirim istenecek olup, mükelleflerin beyan ettikleri gelirlerin harcama düzeylerini izah edebilecek seviyelerde olması halinde böyle bir bildirimin istenilmesi söz konusu olmayacaktır.
Özel gider bildiriminde; bildirim istenilen kişinin yıl içinde yaptığı harcamalar ile harcamalarının kaynağını teşkil eden gelir unsurlarına yer verilmesi gerekmektedir. Ancak, yapılan her türlü harcamanın ve elde edilen gelirin detaylı olarak bu bildirimde belirtilmesi zorunlu olmayıp, harcamaların (gıda, giyecek, yakacak, eğlence, seyahat vb) ana harcama unsurları itibariyle gelirlerin de aynı şekilde türleri itibariyle (ücret, menkul sermaye iradı, ticari kazanç, gayrimenkul sermaye iradı vb) gruplandırılarak bildirilmesi mümkün olacaktır.
Yıllık özel gider bildirimiyle bildirilen harcama ve gelirleri ile aynı döneme ilişkin olarak idareye daha önceden verilen beyannameler, yapılan ön araştırmalarla idarenin bilgisine giren harcama ve gelir unsurlarının karşılaştırılmasında tutarsızlık tespit edilen mükellefler nezdinde öncelikli olarak vergi incelemesi yapılması öngörülmektedir.
Yıllık özel gider bildirimi istenilen sürede vermeyenler hakkında, Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yazılı özel usulsüzlük cezası iki kat olarak kesilecek ve süre verilmek suretiyle yeniden bu bildirimi vermeleri kendilerinden istenebilecektir. Verilen ek süre içerisinde de bildirimi vermeyenler hakkında, söz konusu özel usulsüzlük cezası beş kat olarak uygulanacaktır. Bu cezaya muhatap olanların, aynı kanunun 376. maddesi ile uzlaşmaya ilişkin hükümlerinden yararlandırılmaması öngörülmektedir.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 12.12.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.