BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Sosyal Güvenlik Reformu işçilere neler getiriyor? -1- - MuhasebeTR

Resul KURT - Sosyal Güvenlik Reformu işçilere neler getiriyor? -1-

Sosyal güvenlik reformu ile işçilere getirilen bir çok önemli yenilikler var. Bugünkü yazıda, işçilere getirilen haklara ve yeniliklere yer vereceğiz.

İşçiler de çalışmaya başladığını bildirecek

İşçilerin bir işyerinde çalışmaya başlamaları halinde işverenleri tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi ile bildirimleri yapılmakta ve sigortalılıkları sağlanmaktadır. Sosyal güvenlik reformu ile işçilerin de (SSK’lıların), çalışmaya başladıklarını en geç bir ay içinde sigortalı bildirim belgesi ile internet veya benzeri ortamda ilgili müdürlüğe bildirmeleri gerekmektedir.

Müdürlük, sigortalının ilgili işveren tarafından bildirilmediğinin ya da bildirildiği halde sigortalı bildirimi arasında farklılık bulunduğunun tespiti halinde, durum, taahhütlü bir yazıyla sigortalıya, gerekirse işverene bildirilecektir. Yapılan bildirimlerin sonucunda farklılık giderilemezse, yürütülen kontrol ve denetim sonucuna göre işlem yapılacaktır. Sigortalının kendini bildirmemesi, sigortalı aleyhine delil teşkil etmemektedir.

Vatandaşlık Numarası, Sosyal Güvenlik Sicil Numarası oluyor

Halen yürürlükte olan uygulamada, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Banka-Oda-Borsa sandıklarının kullandıkları sosyal güvenlik numaraları birbirinden farklı olduğu için çeşitli sıkıntılarla karşılaşılıyordu. Sosyal güvenlik reformu ile sicil numaralarındaki karmaşaya son veriliyor. Sigortalılar, isteğe bağlı sigortalılar ile bunların hak sahiplerinin; genel sağlık sigortalıları ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tescil ve diğer tüm işlemlerinde sosyal güvenlik sicil numarası olarak Türk vatandaşları için T.C. kimlik numarası, yabancı uyruklu kişiler için ise Kurumca verilecek sosyal güvenlik sicil numarası kullanılacaktır.


Gün sayısı eksik gösterilen işçiler için belge istenecek

Kayıtdışı istihdamın ülkemize önemli bir maliyeti vardır. Sosyal güvenlik açısından kayıtdışı istihdam; hiç sigortalı gösterilmeme, ücretin ya da gün sayısının eksik gösterilmesi ile olduğu görülmektedir. Sigortalıların eksik gün sayısının engellenmesi için gerçekten 30 günden az çalışıldığına ilişkin belgeler istenmektedir. Eğer, bir sigortalının ay içinde 30 günden az çalışması varsa bu sigortalılara ilişkin;

a) İstirahatlı olduğunu gösteren resmi kuruluşlara ait sağlık tesisleri veya işyeri hekimlerince düzenlenmiş hekim raporunun,

b) Ücretsiz veya aylıksız izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesinin,

c) Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınması, tutukluluk haline ilişkin belgelerin,

ç) Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesinin,

d) İşverenin imzasını da taşıyan puantaj kayıtlarının,

e) Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmi makamlardan alınan yazı örneğinin, sigortalıların eksik gün bildirimine ilişkin bilgi formu ekinde verilmesi gerekmektedir. Toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleriyle kamu işyerlerinde çalışan sigortalılara ilişkin eksik bildirimlerin nedenlerinin işverenler tarafından bir yazı ile Kuruma bildirilmesi halinde, bu durumdaki sigortalılar için belge aranmamaktadır.
 

(Kaynak: Star Gazetesi | 10.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM