BASINDAN YAZILAR
Yazılım hatası Mernis Projesi'nin aklını karıştırdı - MuhasebeTR

Yazılım hatası Mernis Projesi'nin aklını karıştırdı

22 yıllık e-Devlet projesi MERNİS bünyesinde bulunan 130 milyon kaydın yüzde 25'inin hatalı olduğu belirlendi.

Türkiye'nin kamu işlemlerinin internet üzerinden yapılmasını sağlamaya yönelik prestij projesi MERNİS (Merkezi Nüfus İşletim Sistemi) zor günler geçiriyor. Gelen bilgilere göre yapımına 22 yıl önce başlanan sistemdeki bir yazılım hatası MERNİS'i durma noktasına getirdi. Yetkililer yapılan araştırmalar sonucunda sistem üzerinde bulunan nüfus kayıtları dahil 130 milyon kaydın en az yüzde 25'inin hatalı olduğunun anlaşıldığını söyledi. İçişleri Bakanlığı'nın sır gibi sakladığı skandala, Nüfus Genel Müdürlüğü'ndeki merkezi sisteme online giriş yapabilen 9l3 ilçe nüfus müdürlüklerinin neden olduğu düşünülürken, aynı T.C. kimlik numarasına sahip birden fazla kişi ve birden fazla T.C. Kimlik Numarası'na sahip onbinlerce kişinin bulunduğu müfettişlerce tespit edildi.

HATA NEREDE, BELLİ DEĞİL
Skandalın büyüklüğü Sağlık Bakanlığı'nda yaşanan terfi ve atamalarda açığa çıktı. Geçtiğimiz ay yapılan düzenlemede personelin verdiği T.C. Kimlik Numaraları ile internet üzerinden çıkan kayıtları karşılaştıran bakanlık yetkilileri, hataları görerek Nüfus Genel Müdürlüğü'nden yardım istediler. Skandalın en önemli yönü ise kayıtlardan hangilerinin hatalı olduğunun tam olarak belirlenememesinden kaynaklanıyor. Müfettişlerin hazırladığı raporda, yapılan incelemede aynı T.C. kimlik numarasına sahip 77 bin 756 kişi tespit ederek, "bunlardan 58 bin 558 tanesi halen yaşayan kişilerdir" denildi. Nüfus Genel Müdürlüğü, Koç-Meteksan Grubu'nun MERNİS'i incelemesi istendi. Sistemi inceleyen şirket yetkilileri hataların onarılmasının mümkün olmadığını belirterek, "Programın yeniden yapılması ve yeni yazılımla işletilmesi" gerektiğini söyledi. Böylece l00 bin dolara mal olan MERNİS'in yazılımının düzeltilmesi işi, 6 yıl sonra 8.5 milyon dolara ihalesiz şekilde iki firmaya verildi.

Mernis'in amacı
* Elektronik veri tabanının oluşturulması
* Nüfus kayıtlarının elektronik ortamda tutulması
* Vatandaşlık hizmetlerinin optimizasyonu
* Kalıcı kimlik numaralarının verilmesi
* İstatistik üretiminin otomasyonu
* Diğer kuruluşlara verilen bilgi hizmetlerinin geliştirilmesi Mernis Projesi'yle birlikte devlet binalarında oluşan kuyrukların ortadan kalkması hedefleniyor.

 

(Kaynak: Sabah Gazetesi | 11.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM