Toplu sözleşme yasası çıkmadığı için memurlar zamlı maaşlarının 15 Ocak'a yetişip yetişmeyeceğini merak ediyor.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşme yasası çıkmadığı için zamlı maaşların yetişmemesi ihtimaline karşın Bütçe Kanunu'nun devreye sokulacağını açıkladı. Bakan Çelik, katıldığı bir toplantıda, Zaman'ın dün kamuoyuna duyurduğu, "Memurun zamlı maaşı ocak ayına yetişmiyor" haberiyle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Çelik, memurların 15 Ocak'ta zamlı maaş alıp alamayacağına ilişkin soruya, "Eğer yetişirse toplu sözleşme ne zaman yaparsanız yapın kanun hükmünde olduğu için direkt devreye girecektir ama yetişmezse Bütçe Kanunu'nda ilgili madde var. Bundan dolayı bir mağduriyet söz konusu olamaz." dedi.
Bakan Çelik, "Zamlı maaşlar 15 Ocak'a yetişiyor mu?" sorusunun tekrar sorulması üzerine, "Yetişir, iki türlü. Toplu sözleşme yaparsanız, toplu sözleşme kanun niteliğinde olduğu için uygulamaya girer. Eğer toplu sözleşmenin yetişmeme durumu söz konusu olursa o zaman da Bütçe Kanunu'ndaki madde Bakanlar Kurulu'na yetki veriyor, oradan devreye girmiş olur." cevabını verdi. Bütçe Kanunu, Bakanlar Kurulu'na memur maaşlarını belirleme yetkisi veriyor. Toplu sözleşme kanununun çıkması ile birlikte bu kanunun geçerliliği son bulacak. Buna göre yasanın çıkmaması halinde memurlara Bütçe Kanunu ile bütçede öngörülen yüzde 3+3'lük zam verilecek. Bakanlar Kurulu, bu oranı yukarı da çekebilecek. Ancak Bütçe Kanunu ile zam verilmiş olması, memurun alacağı zam miktarının kesinleşmesi anlamına gelmiyor. Zira anayasa hükmü haline gelen toplu sözleşmenin yapılması anayasal zorunluluk. Bu sebeple toplu sözleşme masasında alınan zam kararı geçerli olacak. Toplu sözleşme masasında yapılan pazarlık sonucu hükümetin Bütçe Kanunu ile öngördüğünden yüksek bir zam çıkarsa bu fark memura ödenecek. Örneğin toplu sözleşme mart ayında yapılsa bile, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Zam oranına göre iki aylık fark memura ödenecek.
Bakan Çelik, toplu sözleşme yasasının ne zaman çıkarılacağına ilişkin olarak ise yasanın Bakanlar Kurulu'nda olduğunu, ilk Bakanlar Kurulu'nda imzalanıp Meclis'e gelmesini beklediklerini söyledi. Öte yandan sendikalar, ilk toplu sözleşme olacağı için, bütçede öngörülen yüzde 3+3'ten daha yüksek bir zam istiyor. Sendikalarla hükümetin toplu sözleşme masasında uzlaşamaması halinde ise Hakem Heyeti devreye girecek. Hakem Heyeti'nin vereceği zam geçerli olacak.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 01.12.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.