Bağ-Kur'dan SSK'ya geçmek isteyenler için 1 Mart 2011 tarihi bir dönüm noktası oldu.
Bu tarihe kadar Bağ-Kur kaydı bulunan kişiler, şirket ortaklığından çıkmadan veya vergi mükellefiyetini sona erdirmeden SSK'lı olamıyorlardı. 1 Mart itibariyle, SSK'ya geçmek isteyen Bağ-Kur'luların ortaklıktan çıkmalarına veya vergi kayıtlarını sildirmelerine gerek kalmadı. Bir işyerinden sigortalı oldukları tarihte, otomatik olarak SSK'lı sayılmaya başlıyorlar.
Diğer taraftan, kanunla verilen bu imkânın pek çok kişi tarafından yanlış yorumlandığı anlaşılıyor. Bunu, bu konuda sıkça gelen okur sorularından anlıyoruz. Örneğin bir okurumuz; "Üzerimde kayıtlı bakkal dükkânım var ve kendim işletiyorum. Bu arada bir arkadaşıma ait işyerinden kendimi SSK'lı gösterebilir miyim" diyor.
Başka bir okurumuz; "Üzerime kayıtlı takside şoförlük yapıyorum ve Bağ-Kur kapsamındayım. Bir muhasebe bürosundan SSK primlerimi ödesem sorun olur mu?" diyor. Evet, sorun olur hem de çok ciddi sorun olur. Zira bir işyerinden SSK'lı olabilmek için, öncelikle fiilen çalışma gerekir. Yani fiilen bakkal dükkânı işlettiğiniz halde, bir arkadaşınızın işyerinden 'kâğıt üzerinde' SSK'lı olamazsınız.
Yine fiilen üzerinize kayıtlı bir taksiyi işletirken, bir muhasebe bürosundan kâğıt üzerinde SSK'lı olamazsınız. Olursanız, bu durum sahte sigortalılık kapsamına girer ve SGK tarafından tespit edildiği takdirde iptal edilir. Yıllarca boş yere prim ödemiş olacağınız gibi, hakkınızda suç duyurusu yapılacağından, bir de mahkeme koridorlarında zaman harcarsınız.
Yasa; şirket ortağı veya başka bir şekilde Bağ-Kur kapsamında olduğunuz halde, fiilen bir işyerinde SSK kapsamında çalışıyorsanız, Bağ-Kur'lu değil, SSK'lı sayılırsınız, diyor. SSK'lı olmanın avantajlarından yararlanayım derken, başınıza iş almayın.
Anneniz doğum borçlanması yapamaz
Soru: Sadettin Bey, annem 1957 doğumlu. 2003 yılında ilk defa sigortalı oldu ve toplam 2.751 gün primi mevcut. 2003 yılından önce iki doğum yaptı. Bu doğumları borçlanarak emekli olabilir mi? H. Zavalsız
Cevap: Değerli okurum, mevcut uygulamaya göre sigorta başlangıcından önceki doğumlar borçlanılamıyor. Dolayısıyla anneniz 2003 yılından önceki doğumlarını borçlanamaz. Anneniz prim gününü 4.500 güne tamamladıktan sonra 2028 yılında emekli olabilir.
Anayasa Mahkemesi'nden umutlanmayın
Soru: Sadettin Bey, 'İntibakta son nokta' başlıklı bir önceki yazınızda, 1981 yılından önce emekli olmuş SSK'lılara intibak zammı verilmeyecek diyorsunuz. Ben 1978 yılında emekli oldum ve dediğiniz şekilde bir çalışma yapılıyorsa intibak zammı alamayacağım. Bu durumda kesinlikle Anayasa Mahkemesi'nde bireysel başvuru hakkımı kullanacağım. İnanıyorum ki benim gibi binlerce emekli de aynı yolu deneyecektir. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir? Emre İntepe
Cevap: Emre Bey, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik'in açıklaması, intibak zammının 1981-1999 yılları arasında emekli olan SSK'lılara verileceği yönündeydi. Elbette çalışmanın son şeklini yasalaştığında görebileceğiz. Ancak Anayasa Mahkemesi'nden şimdiye kadar emekliler lehine herhangi bir karar çıkmadı. Hatta tam aksine, Yüksek Mahkeme, memurlarla diğer emekliler arasındaki uygulama farklılıklarını kabul eden ve bu durumun eşitlik ilkesine aykırı olmadığını vurgulayan kararlara imza attı. Anayasal başvuru hakkınızı kullanabilirsiniz ancak çok fazla umutlu olmamanızı tavsiye ederim.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.11.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.