Eşit işe eşit ücret sloganı ile yapılan maaş düzenlemesi, yöneticileri ve uzmanları memnun ederken kamu çalışanlarının büyük bölümünü oluşturan memurlar büyük ölçüde bu düzenlemeden pay alamadı. Bu durum, memurlar arasında tepkiye sebep oluyor. Öğretmenler başta olmak üzere birçok meslek grubu, 'eşit işe eşit ücret' uygulamasının yalnızca yöneticilerle sınırlı kaldığı görüşünde. Kamuda genel müdür kadrosunda çalışanların maaşı 753 lira artarken, genel müdür yardımcılarının maaşı 826 lira, daire başkanının maaşı da 808 lira yükseldi. Buna karşılık öğretmenin taban maaşı 1.600 lira civarında. Bu durum, yönetici grupla çalışanlar arasında maaş uçurumuna yol açtığı eleştirisini beraberinde getirdi.
Hükümet, eşit işe eşit ücret ilkesini hayata geçirmek amacıyla bayram öncesi kanun hükümde kararname (KHK) çıkardı. Aynı işi yapan emsallerine göre daha düşük maaş alan yöneticilerle uzmanların maaşlarında önemli ölçüde artış oldu. Böylece aynı unvan ve aynı kadroda olanların farklı ücret almasının önüne geçildi. Düşük maaş alan uzman ve yöneticilerin taban maaşları yukarı çekildi. Örneğin 440 lira ek ödeme alan genel müdürün ek ödemesi 1.194 liraya çıktı. Böylece maaşı 753 lira arttı. Aynı şekilde daire başkanı, kadrolu yönetim kurulu üyesi ve genel sekreter gibi kadrolarda bulunanların 324 lira olan ek ödemesi, 1.132 liraya çıktı. Böylece maaşlarında 808 liralık bir artış oldu. İl nüfus ve vatandaşlık müdürü, il yazı işleri müdürü ve il idare kurulu müdürü gibi kadrolarda bulunanların ek ödemesinde yapılan iyileştirme ile maaşlarında 342 lira artış yapıldı. Kamuda uzman kadrosunda çalışanların maaşlarında da büyük oranda eşitsizlik vardı. Bir bakanlıktaki uzman 2 bin 500 lira civarında maaş alırken, başka bir bakanlıkta aynı kadrodaki uzmana 3 bin 500 lira ödeniyordu. Düşük maaş alan uzman, sürekli olarak iş sınavlarına girip daha yüksek maaş veren bir başka kuruma geçmeye çalışıyordu. Çıkarılan KHK ile uzman ve uzman yardımcılarının kurumdan kuruma farklılık gösteren maaşlarının tabanı eşitlendi.
Bakanlık ve diğer kamu kurumu teşkilatlarındaki il müdürlükleri üç gruba ayrıldı. Buna göre, İstanbul, Ankara, İzmir'de görev yapanlar birinci grubu, büyükşehir belediyesi bulunan illerdekiler ikinci grubu, diğer illerde görev yapanlar ise üçüncü grubu oluşturdu. Maaş ve tazminatları da bulundukları gruba göre belirlendi. Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan'ın yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200'ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabilecek. Diğer memurlar için de eski ek ödemeler yürürlükten kaldırılarak yeni ek ödeme oranları belirlendi. Böylece maaşlarda kısmi artış oldu.
Ancak yapılan düzenleme, kamudaki 400 bin çalışanın maaşında iyileşme sağladı. Bunların büyük bölümünün de maaşlarında çok az oynama olacak. Esas iyileşme yönetici kadro ile uzmanlarda sağlanacak. Buna karşılık kamu görevlilerinin büyük çoğunluğunu oluşturan öğretmen, din görevlisi, hekim dışı sağlık personelinin gelirinde artış yapılmadı. Bu durum tepkilere yol açarken özellikle yönetici maaşlarının ciddi şekilde artması eleştiri konusu oluyor. En çok eleştiri gelen meslek grubunun başında öğretmenler bulunuyor. Özellikle ek ders alamayan öğretmenlerin çıplak maaşının 1600 lira civarında olması tepki çekiyor. Yine ek ödeme dışı kalan öğretim üyeleri de düzenlemeye tepkili. Teknik hizmetler sınıfındakiler de şikâyetçi olan bir başka grup. Bu guruptakiler ise ek ödeme düzenlemesi ile maaşlarında çok iyileşme yapılmasından yakınıyor.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 11.11.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.