Türk firmalarının Avrupa ülkelerine ihracatta yaşadığı gümrüklerde bekleme problemi sona eriyor. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan taşımalarda 'TIR karnesi' uygulaması asgari düzeye inerken, bunun yerine ortak transit rejimi kullanılacak. Türk TIR'ları Avrupa'da ulaşacağı şehre kadar tek belgeyle taşıma yapabilecek.
Türk nakliye şirketleri hem Türkiye'deki gümrük idarelerinde hem de Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki gümrük geçişlerinde daha az bürokrasi ile karşılaşacak. Türkiye'den yapılacak bir karayolu taşımasında örneğin Gaziantep'ten açılacak bir transit beyannamesi ile Hamburg ya da Londra'ya kadar eşyanın tek bir beyan ile taşınması mümkün olacak. Aynı şekilde Rotterdam'da açılacak bir transit beyannamesi ile de başkaca bir işleme gerek olmaksızın taşıma Konya'daki gümrükte sonlandırılacak. Ayrıca firmalar elektronik beyanı her aşamasında izleyip taşımanın gerçekleşip gerçekleşmediğini takip edebilecek.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın önem verdiği projenin pilot uygulaması geçen ay başladı. Karayolu ile başlayan uygulama önümüzdeki dönemde deniz, hava ve demiryolu taşımacılığını da kapsayacak. Ortak Transit Rejiminin 'Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi' (NCTS) adı altında elektronik mesajlar kullanılarak beyan ve takip edildiği ulusal düzeydeki yönetmelik kapsamında Türkiye, AB üyesi gibi hareket ediyor. Ortak Transit Rejimi, Ortak Transit Sözleşmesi'ne taraf olan ülkeler (Avrupa Birliği ve EFTA üyesi ülkeler) arasında eşyanın gümrük vergilerinin askıya alınarak taşındığı bir uygulama.
Türkiye'nin Ortak Transit Rejimi'ne tam olarak geçmesiyle birlikte gümrük idarelerinin yanı sıra taşımacılar da önemli avantajlar elde edecek. Mevcut uygulamada taşımacılar AB ülkelerine yönelik mal sevkiyatında TIR karnesi kullanıyor. TIR karnesi ile yapılan transit taşımacılıkta karne, gümrük vergilerinin ödenmesini sınırlı düzeyde güvence altına alırken, geçilen ülke sayısına göre karne maliyetleri de artıyor. Türkiye'nin sözleşmeye taraf olması ile birlikte taşımacılar Avrupa'ya belge maliyeti olmaksızın ve alternatiflerine göre daha düşük maliyetle teminat kullanarak transit işlemi gerçekleştirebilecek. Belirli güvenilirlik kriterlerini sağlayan taşımacılar, kapsamlı teminat, teminattan vazgeçme, izinli alıcı ve izinli gönderici gibi kolaylık sağlayıcı uygulamalardan faydalanacak.
Ortak Transit Rejimi, gümrük idareleri açısından da önemli kolaylıklar sağlayacak. Örneğin, Berlin'den Ankara'ya gerçekleştirilecek bir ortak transit işleminde araç ve eşya Berlin gümrüğünden yola çıktığı anda beyanname bilgileri Kapıkule ve Ankara'daki varış gümrüğünde görülebilecek. Böylece eşya için yapılması gerekli risk analizi ve kontroller daha etkin yapılabilecek.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 24.10.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.