BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - İşçinin Ölümünde Kıdem Tazminatı Ödenmesi - MuhasebeTR

Resul KURT - İşçinin Ölümünde Kıdem Tazminatı Ödenmesi

İşçinin alın terinin, işverene uzun yıllar sadakatle hizmetinin bir karşılığıdır kıdem tazminatı. Ancak, işten ayrılan her işçiye kıdem tazminatı verilmez. Kıdem tazminatının söz konusu olabilmesi için iş sözleşmesinin yasada belirtilen şartlarla feshedilmesi gereklidir. İşverenlerin, kıdem ödemekle yükümlü olduğu düzenlemelerden birisi de, işçisinin ölümüdür. Buna göre, bir işverenin yanında en az bir yıllık kıdemi olan işçinin ölümü halinde kanuni mirasçılarına her geçen tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında, kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Bir tam yıldan az çalışan işçilerin kıdem tazminatına hak kazanması söz konusu değildir. Örneğin, bir işyerinde 11 ay çalıştıktan sonra ölen işçinin kıdem tazminatı hakkı doğmamaktadır. Mutlaka bir yılı doldurması gereklidir.

İşçinin ölümü halinde iş sözleşmesi kendiliğinden sona ereceğinden, kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarih, işçinin ölüm tarihi olacaktır.

Kıdem tazminatının süresinde ödenmemesi halinde, işçinin mirasçıları tarafından iş mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. İş mahkemesinde, hakimin işçinin ölüm tarihinden itibaren kıdem tazminatının gecikme süresi için mevduata uygulanan en yüksek faizle birlikte ödenmesine karar vermesi gerekmektedir. Mevduata uygulanan en yüksek faizin tespiti de Merkez Bankası ve diğer bankalardan yazılı bilgi talebiyle yapılmaktadır.

Uygulamada işçinin ölümü halinde ödemenin nasıl yapılacağı tartışma konusu olmaktadır. İşveren, mahkemeden alınan veraset ilamı ile kendilerine başvuran mirasçılara, ilamda gösterilen payları oranında ödeme yapacaktır. İşçinin ölüm sebebi önemli değildir. İşçi hangi nedenle ölürse ölsün, kıdem tazminatı ödenecektir. Ancak, Yargıtay bir kararında işyerini yakmak isterken kendi de ölen işçinin mirasçılarının kıdem tazminatı alamayacağını belirtmiştir.






Memurlukta geçen sürenin SSK’ya aktarılması?


Tayfun Utku: 16.06.1955 doğumluyum. Şubat 1984 yılında SSK’lı olarak çalışmaya başladım. Daha sonra 03.05.1985-15.01.2000 tarihleri arasında T.C. Emekli Sandığı’na tabi memur olarak çalıştım. Halen SSK’lı olarak çalışıyorum. T.C. Emekli Sandığı’na tabi hizmetleri yeni Kanunun yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2007’den önce SSK’ya devretmem gerekir mi? Hangi şartlarda emekli olabilirim?

Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda, 25 yıllık sigorta süresi, 48 yaş ve 5225 prim ödeme gün sayısı ile şubat 2010 tarihinden sonra SSK’dan emekli olabilirsiniz. T.C. Emekli Sandığı’nda geçen memuriyet hizmeti, emeklilik başvurusu yapılacak tarihte birleştirilebilmektedir.

Ancak, şimdilik herhangi bir işlem yapmanıza gerek bulunmamaktadır. Zaten sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplandığından emeklilik tarihinizde herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmayabilir.


SSK’dan emekli olmak için ne yapmalıyım?




Halil Turan: 23.01.1966 doğumluyum. 01.04.1983 tarihinde ilk defa SSK sigortalısı oldum. Daha sonra bir süre Bağ-Kur’a prim ödedim. SSK’dan hangi şartlarda emekli olabilirim?

SSK’dan emekli olabilmeniz için, son 3.5 yılın SSK’lı olarak geçmesi gerekmektedir. Verdiğiniz bilgilere göre, 25 yıllık sigorta süresi, 47 yaş ve 5150 prim ödeme gün sayısı ile 23.1.2010 tarihinden sonra SSK’dan emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Star Gazetesi | 06.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM