BASINDAN YAZILAR
Yurt dışı borçlanmasını ihtiyacınız kadar yapın / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

Yurt dışı borçlanmasını ihtiyacınız kadar yapın / Lütfi Köksal

 

27.01.1965 doğumluyum. 01.05.1985 tarihli Sigorta girişim var. 10.08.1992-15.02.2001 tarihleri arasında kamu görevlisiydim. Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalıştım. 2.5 ay bedelli askerlik yaptım. Emekli Sandığı ve SSK hizmetleri henüz birleştirilmedi. Emekli Sandığı+SSK+yurt dışı hizmeti birlikte bir hesaplama ile aşağıdaki sorulara cevap verebilirseniz çok müteşekkir olacağım. Emekli Sandığı ve SSK birleşmesi nasıl ve ne zaman yapılmalıdır? Emekli olmaya karar verip kesin dönüş yaptığımızda ihtiyacımız olan eksik günler kadar borçlansak yeter mi? Yoksa yurt dışında çalıştığımız bütün süre için mi borçlanmamız gerekir? Yurt dışı borçlanmasında, her gün için ödenecek para TL ile mi belirlenmektedir, yoksa döviz üzerinden mi? Yurt dışı borçlanmasında, her gün için ödenecek para miktarı isteğe mi bağlıdır?

SİGORTA’YI TERCİH EDİN
CEVAP: Sayın Arvas, verdiğiniz bilgilere göre; Türkiye’de 01.05.1985 tarihi Sigorta girişinizin olması bir avantaj. 4/a ve 4/c kapsamında toplam 3.433 gününüz var. 25 yıl, 48 yaş ve 5.225 günle Türkiye’de Sigorta’dan emekli olabilirsiniz. 25 yılınız dolmuş. 1.792 günx8,93 TL=16.002,56 TL borçlanıp, üç ay içerisinde öderseniz, 48 yaşınızın dolduğu 27.01.2013 tarihinde, 5.225 günle emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Asgari ücretten en düşük ödeme (837 TLx%32=267,84 TL bir aylık, 8,93 TL bir günlük) olup, bağlanacak emekli maaşı 680 TL civarında olur. Ama isterseniz 837 TL taban ile 5.440,50 TL tavan (181,35 TL bir günlük) arasında istediğiniz rakamdan borçlanabilirsiniz. Yüksekten borçlanırsanız, bağlanacak emekli maaşı da yüksek olur. Türkiye’de en son çalıştığınız Kurum, Emekli Sandığı olduğu için Borçlanmayı Emekli Sandığı’na yapmanız gerekiyor. Emekli Sandığı’ndan emekli olmanız için, 9000 gün gerekiyor. Bunun için Sigorta’dan emekli olmanız için 1.792 gün borçlanacaksınız. Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için 5.567 gün borçlanacaksınız.
Yurt dışındaki hizmetinizin tamamını borçlanmak zorunda değilsiniz. İhtiyacınız kadarını, istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz. Borçlanmalar TL ile ödeniyor. Döviz olarak değil. Her 6 ayda Sigorta tavanı artınca, ödeme miktarı da artar. Emeklilik müracaatı yapmanız için, kesin dönüş şartı var. Emekli müracaatı yaparken 2829 sayılı Kanuna göre tüm hizmetleriniz ve borçlanmanız birleştirilir.
Daha az borçlanarak Sigorta’dan emekli olmanız için, kesin dönüş yaptığınızda, birkaç gün sigortalı bir işte çalışarak, borçlanmanızı 4/a kapsamında yaparak Sigorta’dan emekli olabilirsiniz.

MAAŞINIZ KESİLMESİN!
5997 sayılı Kanunun 15. Maddesine göre; “Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir. Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar hakkında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışılmasına ilişkin hükümleri uygulanır.”
Yani 3201 sayılı Kanuna göre; yurt dışı borçlanması yaparak emekli olanlar, tekrar yurt dışında çalışmaya başlarlarsa, emeklilik maaşları kesilir. Ama Türkiye’de çalışırlarsa, emeklilik maaşları kesilmez, sosyal güvenlik destek primi ödenir.
Sonuç olarak Türkiye’den emekli olabilmeniz için, kesin dönüş yaparak Türkiye’de birkaç gün sigortalı (SSK) görünüp, borçlanmanızı Sigorta’ya yapıp, Sigorta’dan kolaylıkla emekli olursunuz.

 

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 05.10.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM