AB’ye geçiş süreci biraz zaman alabilecek ama vergi mükelleflerine yönelik AB tebessümü şimdiden başladı bile... AB ülkeleri vergi yasalarında, göze çarpan ortak noktalar var. İyi niyetli mükellefleri koruyan ve onlara insanca yaşayabilme olanağı sağlayan düzenlemeler, AB ülkelerinin vergi yasalarında özellikle yer alıyor.
En az geçim indirimi
AB ülkelerinde medeni durum ile bağlantılı ‘en az geçim indirimi’ ya da başka adlar altında vergi indirimleri yer alıyor, insanın insanca yaşayabileceği asgari harcama tutarı örneğin yıllık 10-15 bin Euro vergi dışı bırakılıyor. Bazı AB ülkelerinde ise 7-8 bin ya da 15 bin Euro’ya kadar Gelir Vergisi oranı yüzde sıfır oluyor.
AB ülkelerinde çocuk sayısı ile bağlantılı vergi indirimleri de var.
Yakında yasalaşması beklenen Gelir Vergisi Kanunu değişiklikleri ile Türkiye’de de ‘En Az Geçim İndirimi’ uygulaması başlatılıyor. Asgari ücretin yarısı kadar olan bu indirim çocuk sayısına göre, asgari ücretin tamamını bile bulabilecek.
Harcamaları gider yazma
AB ülkeleri vergi sisteminde gider yazılabilecek harcamaların kapsamının geniş tutulduğu göze çarpıyor. Türkiye’de de son zamanlarda, bu yönde kıpırdanmalar göze çarpıyor. Ancak gider yazılabilecek harcamalar yönünden AB ülkelerine kıyasla Türkiye’de kapsam sınırlı. Bu da belge düzenini olumsuz yönde etkiliyor.
Emek ve sermaye farkı
AB ülkelerinde emek geliri elde edenler sermaye kazançlarına kıyasla düşük oranda vergilendirilmektedir. Örneğin vergi oranı İngiltere’de yüzde 10’dan, Fransa’da yüzde 6,83’ten başlıyor.
Türkiye’de sermaye gelirlerinden bir bölümü ya hiç vergilendirilmiyor ya da düşük oranda vergilendiriliyor. Son düzenlemelerle bu konuda bazı olumlu gelişmeler göze çarpıyor. Ancak yeterli olduğu pek söylenemez.
Vergi tarifesi
AB ülkelerinin bazılarında belirli tutara kadar olan gelirlerden hiç vergi alınmıyor. Bu tutar genellikle 5000-6000 Euro civarında. Türkiye’de bazı gelirler için 2006 yılında 875 YTL’ye kadar olan gelirden vergi alınmıyor. AB ülkelerinde vergi tarifesi sıfırdan ya da düşük bir orandan başlıyor. Bu gibi düzenlemelerle mükelleflere öncelikle yaşamlarını sürdürme olanağı sağlanıyor. Türkiye’de Gelir Vergisi oranı; yüzde 15’e düşürüldü. Kurumlar Vergisi oranı ise yüzde 30’dan 20’ye düşürüldü. Bunlar son derece olumlu gelişmeler. Şimdi de ücret geliri elde edenlere ‘En Az Geçim İndirimi’ uygulaması yoluyla özel bir kolaylık sağlanıyor.
AB ülkelerinde dolaylı vergilerin oranı, dolaysız vergilerden daha düşük. Bir ülkede dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki oranının dolaysız vergilerden yüksek olması o ülkede vergi adaletinin olmadığını gösterir. Türkiye’de dolaylı vergilerin oranı sürekli artmakta olup 2006 bütçe verilerine göre yüzde 70’e ulaşmış durumda. Şimdi sıra dolaylı vergileri aşağı çekmeye geldi.
(Kaynak: Star Gazetesi | 02.12.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.