Yüksek ücret alanlar bundan sonra ayrı bir şekilde listelenerek vergisi ödenecek. Mevcut sistemde işverenler bütün çalışanlarının vergilerini Maliye'ye toplam üzerinden gösterip ödüyorlar. Yapılacak değişiklikten sonra TC kimlik numaraları ile birlikte ücretlilerin ne kadar maaş aldığını tek tek gösteren listeler hazırlanacak ve Maliye'ye iletilecek. Böylece yüksek ücret alanlar ya da birden fazla işyerinde çalışanlar daha net görülebilecek. Maliye, belli bir rakamın üzerinde ücret alanların tek tek, altında ücret alanların ise eskiden olduğu gibi toplu bir şekilde vergilerinin bildirilmesi formülü üzerinde duruyor.
TBMM'ye sunulan gelir vergisi yasa değişikliği aynen yasalaştığı taktirde,
ücretlilerin vergilerini gösteren muhtasar beyannamelerin ne şekilde verileceğinde değişiklik yapılması için yetki alınacak. Tasarının 8'nci maddesinde, "Muhtasar beyannamenin şekil, içerik ve eklerini belirlemeye ve tevkifat konuları itibariyle ayrı ayrı beyanname verdirmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir" ifadesi yer aldı. Bu ifade yasalaştığı taktirde, muhtasar beyannamenin şeklinin değiştirileceği kaydedildi. Muhtasar beyanname şu anda işyerleri tarafından çalışan sayısına göre veriliyor. Eğer bir işyerinde çalışan sayısı 10'nun altındaysa 3 ayda bir, 10 işçinin üzerindeyse her ay veriliyor. Beyannamede toplam çalışan sayısı, brüt geliri, ne kadar gelir vergisi stopajı yapıldığı, damga vergisi gibi bilgiler yer alıyor. Yani çalışanlara ait bilgiler toplu halde beyan ediliyor. Örneğin bir işyerinde 10 işçi çalışıyor ve bunların yarısı asgari ücret, bir kısmı bin YTL, diğer kısmı 5 bin YTL, iki kişi de 8-9 bin YTL üzerinde maaşla çalışıyorsa; topluca brüt gelir 30 bin YTL olarak gösteriliyor. Ama kimin ne kadar maaş aldığı bilgisi bulunmuyor.
İlk etapta e-beyanname verenlere uygulanacak
Yeni uygulamada ise işyerlerine 'çalışanların maaşlarını tek tek göster' denilecek. Bu uygulama ilk etapta elektronik ortamda e-beyanname veren şirketlerden istenecek. Belli bir miktarı aşan maaşların tek tek, geri kalanların ise yine toplu şekilde bildirilmesi formülü üzerinde de
duruluyor. Elektronik beyanname vermeyenler için ise detaylı muhtasar beyanname isteğe bırakılacak, yani zorunlu olmayacak.
Konut satışından alınan vergide kapsama girme süresi 1 yıl uzatılıyor
Tasarıda getirilen bir başka değişiklikle konutlar satın alındıktan sonraki 5 yıl içinde elde çıkarılırsa 'değer artışı kazancı' ile vergilendirilecek. Bu mevcut sistemde 4 yıldı. Böylece daha fazla sayıda konut satışının vergi kapsamına alınması sağlanacak. Halen, bir konut 4 yıl içinde satılırsa ve belli bir istisnanın üzerinde kalırsa, emsal değerinden kaynaklanan bir vergi ödenmesi gerekiyor. İstisna 6 bin YTL. Gelir vergisi kanununda 'değer artışı vergisi' adı altında düzenlenen hükme göre, gayrimenkul edindikten sonra; edinme bedeli, elden çıkartıldığı ay hariç TÜİK tarafından belirlenen aylık ÜFE oranına göre yükseltiliyor. Ortaya bir kazanç çıkarsa bu, yıllık gelir vergisi beyannamesi verilirken tarifeye göre tespit edilen oranlar çerçevesinde ödeniyor. IMF'nin de isteği ile bu sürenin 10 yıla çıkarılması ya da istisna sınırının yükseltilmesi gibi değişik yöntemler üzerinde çalışılmıştı. Ancak tasarıda artış 1 yılla sınırla kaldı. Yetkililer, önümüzdeki 2-3 yıl içinde bu sürenin 6 yıla çıkarılmasının gündeme gelebileceğini ifade ettiler.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 02.12.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.