BASINDAN YAZILAR
Aralık Yoğunluğunda Bir De Vergi Numarası Değişikliği - MuhasebeTR

Aralık Yoğunluğunda Bir De Vergi Numarası Değişikliği

Aralık ayı, ticari faaliyette olan herkes için ekstra yoğundur. Yeni yılın defter tasdikleri yapılır, sayım ve envanter tespiti yapılır, biten yıl değerlendirilir, yeni yıla yönelik kararlar alınır. Bu yıl, yoğun gündeme, bir de vergi numarası değişikliği eklendi. Kendi adına toptan ve perakende ticaretle uğraşan arkadaşım Ümit Bey aradı konuyla ilgili olarak.

Ümit Bey, biraz da telaşlı bir şekilde:

- Vergi numaraları değişiyormuş doğru mu?

- Evet. On haneli eski numara kalkıyor(1), on bir haneli kimlik numaran aynı zaman da vergi numaran artık.

- Geç kalmadım umarım. Hangi tarihten itibaren değişecek numaralar?

- Aslında kasım ayından itibaren. Ancak yılbaşına kadar geçiş dönemi, sonra ise zorunlu.

- Gecikmiş değilim o zaman, kasım demişlerdi. Vergi dairesine gitmem gerekmiyor değil mi?

- Hayır, TC kimlik numaranı bilmen yeterli.

- Yazarkasa da fişlere eski numarayı basıyor ama...

- Yılbaşına kadar yazarkasadaki numarayı da değiştirmen gerek.

- Eski faturalar ne olacak, yılbaşından sonra da kullanabilecek miyiz?

- Evet, bitene kadar kullanabilirsin. Yeni bastıracağın faturalara on bir haneli yeni vergi numaranı yazdıracaksın.

- Peki müşterilerimin numarası? Fatura keserken müşterilerden TC kimlik numaralarını istemem lazım bu durumda.

- Evet ama sadece ferdi işletmelerden isteyeceksin. Fatura kestiğin şirketse onların vergi numaralarında bir değişiklik yok zaten.

 

Şirketlerde ve yabancılarda değişiklik yok

Vergi numarası değişikliği kendi adına vergi numarası ve ticari faaliyeti olanlar için geçerli. Şirketlerin on haneli vergi numaralarında bir değişiklik yok. Ancak şirketleri de dolaylı olarak ilgilendiriyor bu konu. Şöyle ki, müşterilerinize fatura düzenlerken isim, adres bilgilerinin yanında vergi sicil numaralarını da yazmak zorundasınız. (2) Mal/hizmet sattığınız kişi kendi adına faaliyet gösteriyorsa (gerçek kişi ise) faturaya müşterinizin yeni vergi numarasını yazmak zorundasınız. Fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. (3)

Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, TC kimlik numarası verilmediğinden, bunlar vergi dairelerince kendilerine verilen on haneli rakamdan oluşan vergi kimlik numaralarını kullanmaya devam edecekler.

 

Şirketlerde sermaye artırım için son tarih 31 Aralık

Bu arada asgari sermaye sınırının altında sermayesi olan şirketlerin sermaye artırmaları için son tarih de 31 Aralık 2006. (4) Limited şirketlerde sermayesi 5000 YTL’nin altında olanlar, anonim şirketlerde ise 50.000 YTL’nin altında olanlar için sermayelerini artırmak için son müracaat tarihi 31.12.2006. Sermayelerini artırması gereken şirketlerin 31.12.2006 tarihi mesai bitimine kadar şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret sicili memurluğuna müracaat etmeleri gerekmektedir. İlgili tebliğde müracaatta bulunan şirketlerin sermaye artırımına ilişkin tescil işlemlerinin 31.3.2007 tarihine kadar sonuçlandırılacağı belirtilmiş. 

 

Çekmecelerde eski tarihli faturalar kalmasın

Tedarik ettiğiniz mal/hizmet bedelini avans olarak ödeyip faturasını temin edemedikleriniz varsa yıl sonuna kalmadan talep edin. Fatura düzenlemek için süre yedi gün ancak fatura düzenlenmesine rağmen henüz size ulaşmamış da olabilir. Ayrıca şirkete ulaşsa bile muhasebe kaydı yapılmamış olabilir. Mal/hizmetin parasını ödemişsinizdir; faturası gelmiştir ancak çekmecede unutulmuş, muhasebe kaydına alınmamış olabilir.

Tedarikçiler dışında personelinize iş avansı ödemiş ama henüz faturasını temin edememiş olabilirsiniz. İş avansı olarak ödediğiniz nakitlerin henüz neden faturaya dönmediğini araştırıp neticelendirin. Aksi durumda parasını ödediğiniz faturalar yasal gideriniz iken “kanunen kabul edilmeyen gider” haline dönüşebilir. Ayrıca 2006 tarihli faturalarda yer alan KDV’yi, ödeyeceğiniz KDV’ye mahsup etmek için de son tarih 31 Aralık.

 

(1) Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği/Sıra No: 3

(2) Vergi Usul Kanunu Md. 230/3

(3) Vergi Usul Kanunu Md. 231/6

(4) İç Ticaret Tebliği No: 2005/2

 

BİLGİNİZ OLSUN

Personele ait araçların

giderleri kabul edilmiyor

Personeliniz, şirketle ilgili işleri yaparken kendi aracını kullanıyorsa, araca ilişkin benzin, bakım vb giderleri kabul edilmiyor. Gider kabul edilmesi için şirketin aracı kiralaması gerekiyor. Kiralama durumunda ise şirketin yüzde 22 Gelir Vergisi stopajı ödemesi gerekiyor.

 

Eşiyle aynı işyerinde çalışanlar sakin olmalı

Eşinin amiri, eşine uyarı yapınca kızıp işverenle tartışan çalışan, işyerini terk ediyor. Takip eden günlerde de mazeret bildirmeden işyerine gitmiyor. İşveren devamsızlık nedeniyle iş akdini feshediyor, haklı feshettiğini de tanık beyanı ve sunduğu fesih yazısı ile ispatlıyor. Yargı, dava açan işçinin kıdem ve ihbar tazminatı talebini kabul etmiyor. (Yargıtay 9. H.D., E. 2006/41, K. 2006/18351)

 

DR. PARA NOYAK

Şirket içi hırsızlıklar her zaman emtia veya nakdin zimmete geçirilmesi şeklinde olmayabiliyor. Mal/hizmet tedarik edilen kişilerle ortak menfaat temin edilmesi şeklinde de olabilir. Mal/hizmet tedarik etmekle görevlendirdiğiniz çalışanları belirli periyotlarla rotasyona tabi tutarak olası suiistimal risklerini de azaltmış olursunuz. Bu sayede varsa suiistimali de ortaya çıkartabilirsiniz.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 02.12.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM