Hatta biraz da üzerine çıktı.
2004 yılında cep telefonu ile aramalar (dakika olarak), sabit telefonla yapılan aramaların üçte biri kadardı. 2011 yılına gelindiğinde bakıyoruz; şemsiye tersine dönmüş.
Her iki telefonla yapılan aramalar tabloda yer alıyor.
Tabloda yer alan toplam arama trafiğinin dağılımına bakıldığında, yıllar itibarıyla mobil arama miktarı artarken, sabit arama trafik miktarının düştüğü görülüyor.
Cep telefonu ile yapılan aramalar, sabit telefonla aramaları beşe katlamış hatta aşmış bile..
Beşe katlamada, mobil telefon kullanımının pratikliği yanında, sabit telefonla yapılan aramaların daha pahalı olmasının büyük payı var.
Nitekim açıklanan verilere göre, 2011 yılının ilk altı aylık döneminde sabit telefonla konuşmanın, mobile göre ortalama olarak yüzde 130 pahalı olduğu ortaya çıkıyor.
AYRICALIĞA RAĞMEN
Cep telefonundan alınan vergilere ve benzeri mali yükümlülüklere baktığımızda, pazarın yaklaşık yüzde 85'i T.Telekom'a ait olan sabit telefon işletmelerinin, ayrıcalıklı bir konumda oldukları ve 'rekabet koşullarının yeterince oluşmadığı' fark ediliyor.
'Hangi ayrıcalık' derseniz, o kadar çok ki...
Hani bir fıkra var, birçoğunuz bilir.
Savaşı kaybeden komutanı çağırıp sormuşlar:
l Savaşı niye kaybettiniz?
l Savaşı kaybetmemizin 40 nedeni var.
l Sayın bakalım.
l Birincisi barutumuz yoktu. İkincisi...
l Tamam, diğerlerini saymanıza gerek yok!
Fıkrada olduğu gibi, diğerlerini saymaya gerek yok...
l Cep telefonu ile yapılan görüşmelerde, yüzde 25 olarak uygulanan 'Özel İletişim Vergisi' sabit telefonla yapılan görüşmelerde yüzde 15 olarak uygulanıyor.
l Mobil telefon işletmecileri, brüt gelirleri üzerinden (zarar etseler bile) yüzde 15 oranında 'Hazine Payı' ödüyorlar. Sabit telefon işletmecileri, örneğin Telekom, yasa gereği hiç Hazine Payı ödemiyor. Ödemiş olsaydı, Hazine'nin kasasına her yıl yaklaşık bir milyar lira para girecekti. Son 6,5 yılda da yaklaşık 7 milyar lira tahsil edilmiş olacaktı.
l Brüt gelir üzerinden alınan yüzde 15 Hazine Payı, özellikle zarar eden işletmecileri (Vodafone ve Avea) etkiliyor. Zarar ettikleri yetmiyormuş gibi, bir de gelirlerinin yüzde 15'i kadar Hazine Payı ödüyorlar.
Kaldı ki brüt gelirin yüzde 15'inin net karın yaklaşık yüzde 50'sine isabet ettiği de ayrı bir gerçek..
Bu uygulamaların rekabet hukukuna aykırı olup olmadığı hususu da ayrı bir tartışma konusu...
Bu ayrıcalıklara rağmen, sabit telefonla yapılan konuşmaların, ortalama yüzde 130 pahalı olduğu da bir başka gerçek.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen, cep telefonu ile yapılan aramalar artıyor..
AKLINIZDA BULUNSUN
Tablo bedeli gider kaydedilemiyor
İŞLETMENİN çeşitli bölümlerine dekorasyon amacıyla asılmak veya konulmak üzere satın alınan resim ve heykel gibi sanat eserlerinin yıpranma, aşınma veya kıymetten düşme gibi niteliklere sahip olmaması ve faydalı ömürlerinin belirlenmemiş olması nedeniyle bu kıymetler için amortisman ayrılması ve kazancın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün değil.
Ayrıca, kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen ve kanunen kabul edilmeyen gider olarak nitelenen alım bedellerine ilişkin Katma Değer Vergisi de indirim konusu yapılamıyor.
Yetim aylığı için 1800 prim günü gerekiyor
Akrabam vefat etti. İki yıl askerliği, bir yıl Bağ-Kur ödemesi var. İki bekar kızının sosyal güvenlik kurumlarına kayıtları yok. Maaş bağlatmak için Kuruma danıştığımızda olumsuz cevap aldık. Bu haksızlığı gidermek için neler yapabiliriz? Melih Algur
Ölen sigortalının hak sahiplerine (kızlarına) yetim aylığı bağlanabilmesi için sigortalı adına en az 1800 gün prim ödenmiş olması gerekiyor. Söz konusu sigortalının bir yıllık (360 gün) prim ödemesi var. İki yıllık askerlik süresi borçlanılsa bile prim ödeme gün sayısı 1800 gün olmuyor (1080 gün oluyor). Bu durumda kız çocuklarına ölüm (yetim) aylığı bağlanması söz konusu olmaz. Ancak ödenen bir yıllık Bağ-Kur primlerinin ölüm toptan ödemesi olarak geri alınması söz konusu olabilir.
GÜNÜN SÖZÜ
'Taşlar değil, yapılan işler anıtları meydana getirir.' J.T. Motley
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 13.09.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.