Bir bayramı ve beraberinde uzayan dokuz günlük tatili tamamladık.
Tatil olmasına rağmen birçok sektör hareketlendi. Bunların başında turizm geliyor. Özellikle iç turizmin bu dönemlerde artış gösterdiği açık. Nitekim dönüş yollarında yaşanan yoğunluklar ortada. Yoğun geçiş güzergâhlarında yaşanan sıkıntılar her yıl tekrarlanıyor. Ancak hâlâ bir çözüm bulunamadı. Trafik kazalarında yaşanan can kayıpları birçok aileyi derinden yaralıyor.
Yabancı misafir sayısında rekor
İç turizmin yoğunlaştığı bayram tatili devam ederken Türkiye'ye ilk yedi aylık dönemde gelen yabancı turist sayısında rekor yaşandı. İlk defa yedi aylık dönemde ülkemize gelen yabancı turist sayısı 17,6 milyon kişi oldu. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde onluk bir artış anlamına geliyor.
Her yıl ülkesine gelen yabancı misafir sayısında artış sağlayan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bunun en önemli sebebi ülkemizin gezilmeye ve görülmeye değer yerlerin çokluğu kadar Türkiye'nin dış dünyadaki imajı. Genel olarak ülkede yaşanan her türlü olumlu gelişme fazlasıyla sektöre yansıyor.
Türkiye'nin dış dünya imajının olumlu artması birçok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de yatırımların artmasına neden oluyor. Her geçen gün sayıları artan konaklama tesisleri bunun göstergesi.
Turizmciler yerinden ihracat yapıyor
Ülkemize ilk yedi aylık dönemde gelen sadece yabancı misafirlerin sayısı 17,6 milyon kişi. İlk yedi aylık dönemde gelen turist sayısı 2004 yılında ülkemize 12 ayda gelen turist sayısının üzerinde. Gelen kişilerin ortalama 7-8 gün konakladıkları, gezdikleri, müzeye gittikleri ve mağazalarda harcama yaptıkları düşünülürse ne kadar büyük bir ekonomiden bahsettiğimiz daha iyi anlaşılır. Her gün üç öğün yemek yiyen, gezen ve alışveriş yapan milyonlarca kişi.
Bu kişiler ülkemize gelerek ülkemizde yetişen birçok ürünü yerinde tüketiyor. Adeta yerinde ihracat yapılıyor. Yerinden ihracatın önemini vurgulamak için yaklaşık 400 odalı ve yıllık ortalama kapasite ile çalışan bir otelin tüketimine bakalım.
Bir otelin tüketimi
5 yıldızlı bir otel, bir yıl içinde ortalama olarak 59 ton kırmızı et, 40 ton beyaz et, 35 ton deniz ürünü, 12,5 ton şarküteri, 322 bin 300 adet yumurta, 56 ton kahvaltılık, 580 ton sebze-meyve, 50 ton yağ, 80 ton süt ve süt ürünleri, 12 ton konserve, 35 ton kuru gıda, 108 ton pastane malzemesi, 666 bin litre içecek, 32 bin litre meyve suyu, 98 litre kola ve meşrubat, 412,5 bin litre şişe suyu tüketiyor.
Bu kadar ürün yurtdışından ithal edilmeden doğrudan ülkemizde üretiliyor ve gelen misafirler tarafından tüketiliyor.
Pazarlamaya destek verilmeli
Ülkemize bu kadar kişi kendiliğinden gelmiyor. Bu başarının arkasında titizlikle işleyen bir organizasyon var. Bu organizasyonun mimarları seyahat acenteleri. Yurtdışında ülkemizin tanıtımı ve konaklama tesislerinin pazarlaması seyahat acenteleri tarafından yapılıyor. Pazar ülkelerinde tanıtım ve müşterinin bulunmasından, ülkemize havayolu ile getirilmesi ve her türlü
transfer işlemlerinin organizasyonu seyahat acenteleri tarafından gerçekleştirilir. Yani hem pazarlama hem de organizasyonun tüm sorumluluğu seyahat acentelerine ait. Seyahat acentelerinin üye oldukları Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin bu gelişmedeki payı çok büyük. TÜRSAB Başkanı Sayın Başaran Ulusoy'un liderliğinde sektör her gün yeni bir başarıya imza atıyor.
Yapılması gerekenler var
Son zamanlarda hükümetin cari açığın azaltılmasına yönelik tedbirler alacağı bilinmekte. Cari açığın azaltılmasında turizm sektörünün katkısı ortada. Özellikle yurtdışında tanıtım yapan ve net katkı sağlan sektör işletmelerinin desteklenmesi gerekir. Bu destekler vergisel anlamda birtakım indirim ve istisnalar sağlanması şeklinde olabilir.
Geçmiş yıllarda uygulanan ve çok başarılı sonuçlar veren "turizm hâsılat istisnası" uygulanabilir. Hatırlatmak için belirtelim; turizm hâsılat istisnası, turizm işletmelerinin döviz girdilerinin belli bir oranının Kurumlar Vergisi matrahından istisna olarak düşülmesi şeklinde uygulandı. Bu ve buna benzer indirim ve istisnalar sektörün daha da hareketlenmesine neden olacak.
Sektöre yapılacak destekler ülke ekonomisine çok kısa sürede ve fazlasıyla geri dönecektir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.09.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.