Dokuz günlük bayram tatili sonrasında 5 Eylül Pazartesi günü piyasalar yine yoğun mesaisine başlayacak.
Yine kur ne oldu, borsa ne oldu soruları gündelik piyasa yaşamında ilk sıraya yerleşecek.
Aslında bayram süresince hiç olmazsa bu gündemden biraz uzaklaşma imkânı bulduk. Böyle zamanlar herkes için gündelik koşuşturmanın ötesinde daha bir geniş perspektiften olaylara bakma ve değerlendirme yapma imkânı bulunabiliyor. Bizde bayram tatili varken de zaman akıp gidiyor. Dünyada bazı yeni gelişmeler oluyor. Örneğin Libya'da muhalifler kazanma aşamasında sona biraz daha yaklaşıyor. Suriye'de Esed yönetimi biraz daha sıkıntıya giriyor. Avrupa'nın en önemli ekonomik krizi sırasında tüm gözlerin kurtarıcı olarak çevrildiği Almanya'da erken seçim ihtimali konuşulur olmaya başlıyor. Krizin en derinden hissedildiği Yunanistan'ın en büyük ikinci ve üçüncü bankaları zorunlu birleşme kararı alıyor. Türkiye'de iki bayramın birlikte yaşandığı 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda olması gereken gerçekleşiyor ve ilk defa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Başkomutan sıfatıyla tebrikleri kabul ediyor. Hasılı bayramda da hayat devam ediyor. Gelişmeler birbiri ardınca sürüp gidiyor.
Bayram sonrasında ekonomi açısından elbette yine en önemli gündemi ülkenin birçok avantajına rağmen, henüz yapısal olarak çözüme kavuşturulamamış cari açık konusunun orta ve uzun dönemde tam olarak gündemden kalkmasını sağlayacak yapısal değişim konusu oluşturacak. Yeni teşvik sistemine yönelik beklentiler gündemin birinci sırasında yer alacak.
Türkiye'nin yeni teşvik sistemi ile uluslararası rekabet gücünü artırıcı yönde önemli adımlar atması beklenirken, bir yandan da gelecek dönemin vergileme alanında en önemli konuların başında olan transfer fiyatlandırması konusunda da hazırlıkların çok iyi yapılması gerekmektedir. Artık vergi kayıp ve kaçağında klasik yollar yavaş yavaş tarih olurken en modern yol olarak transfer fiyatlandırması konusu gündemin baş sırasında yer alacaktır. Yakın geçmişte bu konuda yapılan incelemelerin birçoğunda ifrat ve tefrit noktalarına ulaşılmıştır. Allah'tan ki çıkarılan 6111 sayılı yeniden yapılandırmaya ilişkin yasa ile birçok problem şimdilik kaydıyla çözüme ulaştırılmış. Ancak bu durum konunun esasının ertelenmesi sonucunu doğurmuştur.
Bu nedenle, Gelir İdaresi Koordinasyonu'nda oluşturulacak transfer fiyatlandırması birimi ile sektör bazında ölçümleme kriterleri ortaya konulmasına yönelik çalışmalar birincil öncelik haline gelmiştir. Bu konuda yapılacak en iyi başlangıç çalışmalarından biri de sektörlerle yakın ilişki içerisine girilerek öncü firmalar nezdinde transfer fiyatlandırması anlaşmaları yapılması olmalıdır. Ölçü konulurken sadece vergi kaygısı ile de hareket edilmemeli. Ekonominin gelişimine katkı sağlayan yüksek teknolojinin ülkeye kazanılması ve bu anlamda ufuk açıcı olması bakımından da konuya yaklaşılmalıdır.
Aynı durum yeni teşvik sistemi içerisinde Ar-Ge merkezlerinde özellikle yurtdışı sipariş üzerine geliştirmeler konusunda da son derece özellik arz etmektedir. Bu konuya yaklaşılırken ülkeye teknoloji ve uzmanlığa dayanan istihdam katkısı da dikkate alınmalı belki de Ar-Ge teşvikleri bu yönüyle yeniden masaya yatırılarak bir farklılaştırmaya da gidilmesi sağlanmalıdır. Yoksa bu tür geliştirmelerin tamamen teşvik kapsamı dışında değerlendirilmesi geleceğe dönük doğru adım olmayabilecektir. Konuya ilişkin değerlendirmelerimize önümüzdeki günlerde devam edeceğiz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 03.09.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.