'Çalıştıkça aylıklar neden düşüyor' başlığını taşıyan ve BUGÜN'ün manşetinden verilen 27 Temmuz 2011 tarihli yazımızı hatırlarsınız.
Söz konusu yazıda, yaklaşık sekiz milyon SSK'lı ve Bağ-Kur'lu çalışanın, çalışmaya devam ettikçe ileride bağlanacak aylıklarının düştüğünü yazmıştık.
Geçtiğimiz salı akşamı, iftar programında bir araya geldiğimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik'e işte bu sorunu hatırlattım. Sayın Çelik, bu sorundan haberdar olduğunu ve reform kanunu yazılırken öngörülmeyen bir husustan kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca bu konuyla ilgili çalışma yapılacağını ve en kısa sürede çözüme kavuşturulacağı sözünü de verdi. Sayın Çelik kolay kolay söz vermeyen, söz verdiği takdirde de arkasında duran bir isim. Dolayısıyla okurlarımız tarafından da çokça sorulan, 'daha çok sigorta primim olduğu halde neden daha düşük aylık bağlanıyor' sorularının yakın zamanda son bulacağını bekleyebiliriz.
Bakan Çelik'e sorduğum bir diğer soru da emeklilerle ilgiliydi. Sayın Başbakan'ın seçimden önce ifade ettiği intibak (emekli aylıkları arasındaki dengesizliğin giderilmesi) çalışmasının yapılıp yapılmadığını sordum. Çelik, bu konuda da çalışma talimatı verdiğini ancak konuyu tek bir zamla kısa vadede değil, orta ve uzun vadede yapacakları zamlarla çözeceklerini ifade etti. Yani emeklilerimizin kısa vadede çok fazla ümitlenmemelerini tavsiye ediyorum.
Kamu çalışanı büro açamaz
Soru: Merhaba Sadettin Bey, kamuda veya özelde çalışan SSK'lı/Bağ-Kur'lu mühendisler kendilerine büro açabiliyorlar mı? Yani yaptıkları işin yanında ek iş yapabilirler mi? Bununla ilgili kanun düzenlemesi yapıldı mı? Ersin Çöklü
Cevap: Ersin Bey, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 28. Maddesi, "Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz" şeklinde düzenlendi. Buna göre kamu çalışanı mühendislerin ayrıca kendilerine büro açmaları mümkün değil. Ancak özel sektörde çalışan bir mühendisseniz büro açıp açamayacağınız, toplu iş sözleşmeniz, iş sözleşmeniz veya sektörünüzle ilgili varsa özel düzenlemeye göre değişir. Yani kesin açabilirsiniz veya açamazsınız diyemem.
SGK alacağı için emekli aylığına haciz konur
Soru: Babamın emekli günleri doldu, borcunu öderse emekli olacak. Biz borcunu ödeyecek parayı bulduk yalnız kendisi bir dönem işveren olduğu için SGK'ya borcu var. Emekli olduğunda maaşından kesinti yapılabilir mi? Cafer Günay
Cevap: Cafer Bey, normalde emekli aylıklarına haciz uygulanamıyor. Ancak SGK alacakları ve nafaka borçları bu kuralın dışında kalıyor. Dolayısıyla babanız da SGK'ya borçlu olarak emekli olması halinde, borcundan dolayı maaşından kesinti yapılacaktır.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 27.08.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.