BASINDAN YAZILAR
Ekonomik gerçekler ve olan bitenler / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Ekonomik gerçekler ve olan bitenler / Osman Arıoğlu

Türkiye gibi ülkelerde ekonomideki en önemli konulardan biri sistemin oturmamışlığıdır.

Herkes birbirini takip ve zaman zaman da taklit ederek ekonomik hayatta yer tutmaya ve var olmaya çalışır. Tabii bu arada yanlışlar da zamanla alışkanlık halinde devam eden yapısal bir hale dönüşür. Aslında bu gelişmekte olan ülkelerin hem ülke olarak hem de birey veya firma bazında büyüyebilmesi, piyasaya girebilmesi, piyasada tutunabilmesi için aradıkları, piyasanın kendi içinde bulduğu ve süregiden bir yöntemdir.

Bir yandan kamu kurumları gerek teknolojik alt yapı gerekse yetişmiş personel eksikliği nedeniyle alınması gereken tedbirleri zamanında almaya cesaret edemezler. Ne zaman ki bu sorunlara yönelik yapısal tedbirler alınma aşamasına gelinir o zaman da terör gibi başka kartlar devreye sokularak gündem değiştirilmeye çalışılır. Aslında AK Parti hükümetleri bu çarpık yapının ekonomik ve sosyal ayaklarını sonlandıran birçok yapısal dönüşüm gerçekleştirdi.

En başta bu çarpık yapının en önemli mazeret ayağı olan yüksek enflasyon ortadan kaldırılmış oldu. Buna yönelik atılan en önemli yapısal adımlardan biri 2003 yılında yasalaştırılan enflasyon muhasebesi idi. O dönemde hükümet açısından kolay olmayan bir karardı. Ama alınmasıyla birlikte korkulan gelir kayıpları ortaya çıkmadığı gibi, sistemin biraz daha kayıtlı yaşanır hale gelmesinde en önemli mihenk taşlarından biri sağlanmış oldu. Bir dönem dışında da enflasyon oranları bunun uygulanmasını gerektirecek bir yükselişe tekrar ulaşmadı. Sistemde böyle bir mekanizmanın olması ise önemli bir güvence olamaya devam etti.

Türkiye o dönemde vergi sistemine yönelik cesaretli diğer adımlar olarak sistemin içinde yaşanılabilirliğini artırmaya dönük olarak vergi oranlarında ciddi indirimlere gitti. Bunun yanında önemli bir alışkanlık değişikliği de gider tarafında atıldı. "Gelirin kadar harca" sloganıyla anlam kazanan bu yapısal değişim ile artık bütçe açıkları azalmaya başladığı gibi, dönemsel bazda bütçe fazlaları bile verilebilmeye başlandı.

Şimdilerde ABD ve Avrupa'nın önemli ülkelerinde ikinci dalga olarak başlayan ekonomik krizin etkilerinin biraz daha devam edeceği görüntüsü ortaya çıkmaya başladı. Buna karşılık Türkiye Başbakan Erdoğan'ın deyimiyle krizi fırsata çevirerek bu krizden çıkabilme hedefi doğrultusunda adımlar atmaya başladı.

Bir yandan da bugüne kadar kamu birimlerinde asker-sivil, yargı-idare çatışmaları var gösterilmek suretiyle oluşturulmaya çalışılan kaos ve güvensizlik ortamı giderilmeye başlandı. Üstelik bununla da kalınmayıp, öteden beri bu ikilem nedeniyle cesaret edilemeyen Anayasal reform ve tüm toplum kesimlerinin daha fazla demokrasi, özgürlük ve refah içerisinde yaşayacağı bir yapı oluşturulmaya yönelik adımlar atılmaya başlandı. Bu doğru tavır, dış güçlerin hesabını bozduğu gibi, kendilerini Kürt halkının temsilcisi olarak görenlerin siyasi eylemlerinin Kürt halkı tabanında da beklenen desteği bulmamasına neden oldu.

Şimdi tekrar son koz olan klasik terör taktiği devreye konuldu. Ancak artık klasik taktiklerin alıcı bulacağı ortamlar yok. Elbette terörizmin maşası olanlara anladığı dilden ve daha güçlü karşılık verilecekti. Verilmeye de başlandı. Bununla da kalınmayacak o maşaların elebaşları teker teker etkisiz hale getirilecektir. Türkiye bunu yapabilecek güç ve kabiliyettedir.

Önemli olan, esas hedefin unutulmaması, bunun sonu gelmez bir kör dövüşü olmasına meydan verilmemesi, anayasa reformu dahil demokratik adımlar ve halkın refahını artırmaya yönelik atılımların kararlılıkla devam ettirilmesidir. Kürt halkının temsilciliği kisvesi altında parlamento dışı yollarla ülke insanlarının arasına bölücülük tohumları atmaya çalışanlar ve çoktan tarih olması gereken çağ dışı ırka dayalı milliyetçilikten medet umanlar koca Osmanlı Devleti'nin parçalanmasına neyin sebep olduğuna tekrar baksınlar.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 19.08.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM