ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde başlayan ekonomik krizin etkileri devam ediyor.
Bu arada bazı tartışmalar da olmaya başladı. En son Warren Buffet büyük işadamlarının az vergi ödediğine yönelik iddiada bulundu. İddiaya karşılık, ABD'de yine bir başka önemli isimden geldi. George Soros büyük işadamlarının kurumlar vergisi ödemelerini unutmayalım dedi.
Bir zamanlar Türkiye'de vergi rekortmenleri açıklanırken de hep aynı sıkıntı yaşanır, listenin başında bilinen büyük sanayici ve işadamlarından birinin ismi değil de daha ziyade kira geliri beyan edenler yer alırdı. Hatta o zamanlar birinci sırada yer alan rekortmen Manukyan'ın bilinen öbür işi nedeniyle ödülü kimin vereceği bile hep espri konusu olurdu.
Vergileme rejiminde, kurumlar vergisi ödemesinden sonra temettü vergilemesi sisteminin de getirilmesiyle beraber listeler değişti. Artık listelerin ilk sıralarında sanayici ve işadamlığı bilinen kişiler yer almaya başladı. Şimdi kurumdan kâr payı alan ve bunu gelir vergisi beyannamesi ile bildiren bir işadamının aldığı kâr payı üzerindeki vergi yükü %34 oluyor. Gelir vergisindeki en üst oranın %35 olduğu hatırlandığında bunun hiç de az bir vergi ödemesi olmadığı görülmektedir. Gerçi dağıtılmayan, kurum bünyesinde bırakılan veya doğrudan sermayeye eklenen kâr üzerinden herhangi bir stopaj yapılmıyor. Bu durumda yani kurum bünyesinde kalan kâr üzerindeki vergi yükü kurumlar vergisi oranıyla sınırlı kalıyor. Ancak bu da işletmelerin mali yapılarının güçlendirilmesi, kaynakların yeni yatırım ve yeni istihdama yöneltilmesi bakımından bir teşvik unsuru olarak sistemde yer alıyor.
Bildiğim kadarıyla ABD'de kurumlar vergisinden sonra bir de temettü vergilemesi var. Kurumlar vergisi hem bazı eyaletlerde hem de federal bazda alınıyor. Muhtemeldir ki temettü vergilemesinde ortaya çıkan vergi rakamları daha önce alınan kurumlar vergisi dikkate alınmadığında biraz düşük kalıyor olabilir. Aslında işin bu kısmı çok da önemli değil. Önemli olan şu anda ABD'de bir ekonomik krizin yaşanıyor olması ve bu krize karşı da tedbir arayışlarının devam etmesi. Bizde geçmiş yıllarda ve en son 2001'de yaşanan ekonomik krizlerde problemli taraf daha ziyade kamu olduğu için şu an ABD ve başta Yunanistan olmak üzere birçok Avrupa ülkesindeki krizde de kamu borç yükleri önemli bir sorun durumunda. O zaman biz de onlara zamanında Türkiye'nin bu krizlerden çıkmak için başvurduğu şekilde, bir defalık ek vergi almalarını tavsiye edelim. Hatta bakarsınız bazı ek vergilerden memnun kalıp daha sonra kalıcı hale de getirebilirler.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.08.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.